Groenvoer voor je konijn

Naast onbeperkt hooi en water en een kleine hoeveelheid biks (bruin/groene korrels) kun je je konijn groenten en kruiden voeren. Konijnen zijn er dol op, je zult merken dat het dier het echt als feestmaal ervaart. Maar welke soorten groenvoer geef je nu wel en juist niet aan je konijn? In dit artikel antwoord op al deze vragen.

Groenvoer dat je kunt geven

Verschillende soorten groente kun je prima aan je konijn geven, vaak wel in beperkte mate. Denk hierbij aan: andijvie, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), basilicum, peterselie, selderieknol, gedroogde brandnetel, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardenbloemen (ook het blad) en het loof van wortelen.

Groente die niet goed zijn

Groenvoer dat beter vermeden kan worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, maïs, koolsoorten (ivm gasvorming), spruitjes. Het overmatig geven van klaver kan problemen geven. Ook mag je je konijn nooit met een grasmaaier afgemaaid gras geven, dit kan gaan gisten en lijden tot trommelzucht. Met de hand gesneden of geknipt gras kan wel evenals geplukt gras. (Of nog beter: je konijn lekker over het gras laten rennen, scheelt weer grasmaaien!).

Een andere aanrader zijn verse wilgentakken. Vooral in het voorjaar als de groene knoppen op de takken staan zijn ze erg gewild.

Pas op bij het verzamelen van paardenbloemen en brandnetels dat je deze niet haalt op een plek waar veel dierlijke uitwerpselen liggen. Let ook op met plukken aan de kant van de weg, dit in verband met uitlaatgassen die neerdalen op het groen. Let ook op dat er in de buurt geen gif gebruikt wordt!

Hoeveel groenvoer geven

Wil je je konijn groenten gaan voeren dan moet je dit langzaam opbouwen. Over het algemeen kun je de volgende regels hanteren:

  • Maximaal één nieuw soort groenvoer per week
  • Begin met een stuk ter grootte van een postzegel
  • Bouw de hoeveelheid langzaam op
  • Let er op dat je konijn geen diarree krijgt

Fruit

Je kunt je konijn als verwennerij wel af en toe fruit geven (zowel vers als gedroogd). Liever niet te veel, want fruit bevat veel suikers en kan leiden tot overgewicht of diarree. Over het algemeen geef je beter niet meer dan één aardbei of kers per konijn per dag. Veel konijnen zijn dol op rozijnen, als verwennerij geef je ze bijvoorbeeld een paar keer per week wat rozijntjes. Het helpt ze ook tevreden te houden tijdens de vachtverzorging of het knippen van de nagels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *