Het gebit van je konijn is van vitaal belang voor de gezondheid van het dier. Problemen met de tanden kunnen al snel resulteren in situaties die de gezondheid van het dier ernstig kunnen bedreigen. Goede kennis en verzorging is dan ook van groot belang. In dit artikel lees je alles over het gebit van een konijn, hoe dit opgebouwd is en wat het gebit van een konijn zo uniek maakt ten opzichte van andere dieren.
Opbouw van het gebit
Het gebit van een konijn bestaat uit 28 tanden en kiezen. Deze zijn als volgt verdeeld:
- 2 snijtanden
- 2 stifttanden
- 2 snijtanden aan de onderkaak
- 22 kiezen
Snijtanden
De snijtanden zijn erg speciaal. Ze hebben namelijk een opbouw die ervoor zorgt dat ze zichzelf scherp houden en op de juiste manier afslijten. De voorkant van de tanden is namelijk harder dan de achterkant waardoor de achterkant sneller slijt. Samen met de stand van de bovensnijtanden, welke over de onder ondersnijtanden heenvallen, zorgt dit ervoor dat de tanden constant langs elkaar schuren. Zo worden ze tijdens het kauwen constant geslepen en in goede conditie gehouden en op juiste lengte gehouden.
Kiezen
De kiezen van een konijnengebit zijn opvallend. De zijn voorzien van grove ribbels die het vermalen van ruwe voeding vergemakkelijken. Een konijn kauwt zijn eten dan ook niet door de kaken op elkaar te bewegen, maar schuift de kiezen over elkaar, van voor naar achter (kenmerkend voor planteneters).
Stifttanden
Uniek voor konijnen en hazen zijn de stifttanden. Deze tandjes bevinden zich direct achter de bovenste snijtanden en ontbreken in het gebit van knaagdieren. De stifttanden hebben geen functie tijdens het eten. Ze zijn namelijk niet scherp en helpen dus niet bij het vermalen van voedsel. Ze hebben echter een hele belangrijke rol bij de natuurlijke afslijting van de snijtanden in de onderkaak. De onderste snijtanden komen bij sluiten van de mond namelijk precies tegen de stifttanden aan en slijten daarop af.
Geen hoektanden
Opvallend is het ontbreken van hoektanden. De plaats waar je deze zou verwachten zijn bij een konijn leeg, er zit een flinke opening tussen de voortanden en de kiezen.
Leuk weetje, wist je al dat konijnentanden het hele leven doorgroeien? Het afslijten is daarom van groot belang, anders zou het dier na verloop van tijd nooit meer kunnen eten!
Gebitsproblemen
Het gebit van een konijn is dus uniek in het dierenrijk. De natuur heeft voor een heel slim slijtmechanisme gezorgd bij deze dieren dat, wanneer het goed functioneert, voorkomt dat problemen met de tanden optreden. Helaas komen er toch nog wel eens gebitsproblemen voor bij konijnen, welke veelal te danken zijn aan een verkeerde stand van de tanden. Ook ontstekingen of aandoeningen als botontkalking kunnen het gebit aantasten.
Tijdige constatering en ingrijpen zijn van groot belang, zeker bij konijnen. Verwaarloosde tandproblemen kunnen al snel voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen, zelfs met de dood ten gevolg. Meer dan bij andere diersoorten is het belangrijk dat een konijn altijd goed en voldoende eet. Bij een konijn dat te weinig eet kan het darmstelsel stil komen te liggen, een ernstig gezondheidsrisico. Een gezond gebit is dus extra belangrijk!
Hieronder meer informatie over het gebit van konijnen en de verzorging hiervan: