Tandmisvormingen bij konijnen

De tanden van een konijn zijn erg belangrijk voor het dier. Belangrijk voor het knagen en eten. Een goede gezondheid van dit knaaggereedschap is daarom onmisbaar. Maar soms raken de tanden beschadigd of misvormd. Dit is iets dat bij konijnen regelmatig voor komt. De tanden groeien namelijk het hele leven. In dit artikel lees je alles over tandmisvorming bij konijnen, hoe je dit herkent en wat te doen om problemen op te lossen.

De tanden van je konijn

De voeding van konijnen heeft grote invloed op de tanden. Wanneer de voeding te weinig mineralen bevat, bestaat het gevaar dat de tanden broos worden en kunnen afbreken. Wanneer je merkt dat bij je konijn een tand is afgebroken is het belangrijk na te gaan of de voeding goed is uitgebalanceerd en de juiste voedingsstoffen bevat. Raadpleeg ook altijd een dierenarts, die kan “gistocaltabletten” voorschrijven die het kalktekort opheffen. En gelukkig groeit een gebroken voortand vanzelf weer aan!

Hoe ontstaat tandmisvorming?

De voortanden van een konijn groeien continu door en slijten regelmatig af door het vele knagen. Door een erfelijke afwijking, een hevige klap of onvoldoende gelegenheid tot knagen kan dit proces worden verstoord. De tanden slijten dan onregelmatig af en passen uiteindelijk niet meer op elkaar.

Symptomen

Tandmisvormingen bij jouw konijn kun je in de meeste gevallen gemakkelijk herkennen. Dit kan gaan om afgebroken tanden, te lange tanden; eigenlijk alles wat niet bij een doorsnee gebit van een konijn hoort valt onder tandmisvorming.

Gevolgen voor het konijn

Soms kunnen de tanden zelfs ongeremd doorgroeien tot in de tegenoverliggende kaak. Als een konijn te lange tanden krijgt, kan hij niet meer goed kauwen. Het dier vermagert en zal uiteindelijk verhongeren. Optreden tegen dit probleem is dus van levensbelang.

Wat je aan tandmisvorming kan doen

Wat moet je nu doen bij tandmisvormingen? Controleer regelmatig of het aangroeien goed verloopt. Lange tanden kunnen eenvoudig worden bijgeknipt. De dierenarts kan je dat leren, maar het natuurlijk ook voor je doen, als je het zelf niet goed durft.

Voorkom tandmisvorming met de juiste voeding

Hoe kun je tandmisvormingen voorkomen? Door je konijn de juiste voeding te geven. Vraag goed na wat de beste voeding is voor jouw konijn. Controleer ook regelmatig het gebit van je konijn op opvallendheden. Zo kan je konijn altijd onbezorgd knagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *