Bedelende hond aan tafel voorkomen en afleren

Het komt veel hondeneigenaren bekend voor. Wanneer je aan tafel gaat weet je hond niet hoe snel hij naast je stoel moet komen zitten, hopend dat er een stukje eten valt of dat hij wat lekkers krijgt van jou. Al kwijlend blijft hij je aankijken met een blik in zijn ogen alsof hij al in geen tijden gegeten heeft. Bedelen aan tafel, voor veel hondeneigenaren is het een ergernis. In dit artikel aandacht hoe je voorkomt dat je hond gaat bedelen en hoe je dit gedrag weer afleert.

Voorkom bedelen van je hond

Er is maar één manier waarop je ervoor zorgt dat je hond niet komt bedelen. De methode is simpel, maar heel belangrijk: geef nooit iets te eten aan je hond wanneer je aan tafel zit. Een hond legt snel relaties tussen situaties. Dus zelfs één keer een klein hapje geven kan er al voor zorgen dat je hond voortaan naast je zit te wachten tot hij weer wat lekkers krijgt. Immers, die ene keer lukte het, dus als hij nu weer blijf zitten krijg hij vast weer wat!
Mocht je toch een aardappeltje of sperzieboon willen geven aan je hond, dan kun je dit het best na afloop doen wanneer je de tafel hebt afgeruimd. Geef het daarnaast altijd in de voerbak van het dier zodat hij die plaats associeert met voedsel. Wanneer je dit consequent hanteert zal je hond geen bedelaar worden!

Bedelen afleren

Helaas is bedelen gedrag dat veel voorkomt. Het is vaak heel snel aangeleerd en lastig om weer af te leren. Maar gelukkig is het in de meeste gevallen met wat inspanning wel af te leren is. Per direct stoppen met iets geven zal op termijn wel werken, maar een andere aanpak zal sneller effect hebben. Beloon in plaats daarvan goed gedrag van je hond. Geef het dier wat lekkers wanneer hij tijdens jouw avondmaal netjes op zijn plaats blijft liggen.
Om dit te bewerkstelligen leg je een kleed of zijn mand in de eetkamer. Wanneer je aan tafel gaat, geleidt je je hond eerst naar zijn plaats. Hier beloon je hem. In het begin beloon je hem om de paar minuten als hij op zijn plek blijft liggen. Op deze manier is het de bedoeling dat je hond de beloning gaat associëren met netjes op zijn plek liggen. Belangrijk is dit consequent vol te houden; duidelijkheid is voor het dier het belangrijkst. Wanneer je dit goed volhoudt, zul je merken dat je hond zijn plaats verruilt voor een plekje aan tafel.
Komt hij toch weer naast de tafel zitten? Wijs het dier dan weer zijn plaats en beloon hem daar. De frequentie kun je vervolgens op termijn terugbrengen. Op gegeven moment zul je merken dat je niet meer tijdens het eten hoeft te belonen, maar dat het volstaat na het eten een beloning te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.