Het Fjordenpaard

Veel mensen zullen het fjordenpaard herkennen! Dit paardenras is bijzonder populair onder paardenhouders en is daarbij een van de oudste soorten van Europa die nog voorkomt. Het dier werd in Nederland onder meer gebruikt door boeren, die een trouwe werkkracht hadden aan het paard. De fjorden staan niet alleen bekend om hun trekkracht, maar zeker ook om hun werkwilligheid. Ideaal om stukken land te ploegen of te maaien! Tegenwoordig zien we het dier ook veel terug in maneges, waar het paard gebruikt wordt om het paardrijden onder de knie te krijgen.

Herkomst van het fjordenpaard

Van oorsprong komt het fjordenpaard uit Noorwegen, wat ook te herleiden is uit de naam van dit dier. De fjorden, vaak omschreven als de diepe inhammen in de rotsachtige kust, liggen immers in Noorwegen. Voorheen werd het dier hier vaak gebruikt als trekdier, om de zware lasten te kunnen vervoeren. Later zou het dier ook worden ingezet voor het vervoer van mensen, die met het dier in kleine rijtuigen van A naar B werden gebracht. In de huidige tijd zien we de fjordenpaarden voornamelijk terug op maneges. Het dier werd in 1954 voor het eerst naar Nederland gehaald, waardoor het dier hier nog maar relatief kort is.

Uiterlijk

Het fjordenpaard valt onder meer op door zijn brede voorhoofd, de grote ogen en bijbehorende oogbogen, de scherpe wangbeenderen en zijn opvallende beige kleur. Deze kleur noemen we officieel geen beige, maar Isabel. Hierbij moet worden aangemerkt dat de kleur in verschillende tinten voorkomt. Het ene paard zal zodoende wat donkerder zijn dan het andere. Op de rug van het dier bevinden zich prachtige zwarte manen, die richting de vacht van het paard wat lichter worden. Ook de gespierde hals van het dier is een opvallend kenmerk, die het paard onderscheidt van andere rassen.

Karakter van dit paardenras

Zoals eerder in dit artikel al werd aangehaald, heeft dit paardenras een grote werkwilligheid. Het dier helpt graag bij de middelzware klussen en vindt het heerlijk om stukken te rijden tijdens een buitenrit of een paardrijles. Het dier is hier erg geschikt voor door zijn rustige en kalme karakter. Over het algemeen is het paard al snel erg mak, waardoor het dier zeer geschikt is om ook door kinderen bereden te worden op de manege.

Verzorging van een fjordenpaard

Een goede verzorging van je paard is essentieel, om de fjorden in een goede gezondheid te houden. Nadeel aan de fjorden is dat ze relatief snel dik zullen worden, als ze bijvoorbeeld te veel eten krijgen of niet voldoende bewegen. Van nature zijn deze paarden gewend om te overleven met weinig voedsel, waardoor het niet noodzakelijk is om het dier veel extra voeding te geven. Zeker in het buitenseizoen haalt het dier veel van z’n voeding uit de wei. Wanneer het buiten te nat is of het gras steeds droger wordt, kan voor het bijvoeden van ruwvoer gekozen worden. Laat de gezondheid van je fjordenpaard regelmatig door een dierenarts controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *