Gebit van je konijn verzorgen en knippen

De tanden van een konijn groeien zijn gehele leven. Normaliter slijten de tanden op elkaar af. Wanneer de stand van de tanden niet juist is, gebeurt dit niet meer. De tanden groeien door en worden te lang. Dit brengt allerlei problemen met zich mee. Goede verzorging is daarom erg belangrijk. In dit artikel lees je alles over tandverzorging bij konijnen en het oplossen van gebitsproblemen.

Gebit van een konijn

Het gebit van konijnen bestaat uit verschillende soorten tanden. Het gebit van een konijn telt drie soorten tanden:

  • 4 snijtanden. Deze zijn direct zichtbaar voor in het gebit en kun je zelf thuis in de gaten houden.
  • 4 rijen met kiezen. De kiezen zijn minder goed zichtbaar. Vaak is een roesje nodig om deze goed te beoordelen.
  • 2 kleine “stifttanden”. Deze bevinden zich achter de bovenste snijtanden.

Veel voorkomende gebitsproblemen

Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal onder konijnen. Veel konijnen krijgen er in hun leven mee te maken. Onderstaand een aantal van de meest voorkomende problemen:

  • Olifantentanden – de ondertanden groeien door en gaan daardoor voor problemen zorgen. Of je dier last heeft van olifantentanden is gemakkelijk te zien: de ondertanden zijn extreem lang. Meestal komt dit doordat de bovenste en onderste snijtanden niet meer op elkaar staan en daardoor niet meer afslijten.
  • Abces – wanneer een tand afbreekt of een tandwortel ontstoken raakt kan de boel ontstoken raken. Er ontstaat een abces, welke het dier veel pijn kan doen. Een abces dient tijdig behandeld te worden om veel pijn en ergere problemen te voorkomen.

Hoe herken ik tandproblemen?

Problemen met het gebit openbaren zich meestal in veranderen van eetgedrag. Je konijn gaat minder eten of kan zelfs weigeren te eten. Zeker bij een konijn dat niet meer eet is snel handelen van groot belang. Raadpleeg direct een dierenarts en geef aan wat de klachten zijn. Je zult dan snel langs kunnen komen.
Olifantentanden zijn gemakkelijk te herkennen aan de erg lang geworden op onderste snijtanden. De bovenste en onderste snijtanden staan niet meer op elkaar. Ook nu is actie nodig. Ga zeker niet zelf knippen!

Oplossen van tandproblemen

Tandproblemen bij een konijn los je niet zomaar zelf op. Hiervoor dient een specialist ingeschakeld te worden. Ga dus altijd naar de dierenarts wanneer je tandproblemen vermoedt of verandering in de eetgewoonten van je konijn opmerkt.

Tanden knippen – niet doen!

Het knippen van de tanden wordt sterk afgeraden! Probeer dit dus zeker niet zelf te doen. Dit levert grotere kans op verdere problemen op. Er kunnen scherpe randen ontstaan welke de mond van je konijn verder kunnen beschadigen en dit kan zelfs resulteren in een abces. Daarnaast kan het probleem terugkeren als het achterliggende probleem niet opgelost wordt. Dierenartsen proberen het knippen van de tanden daarom ook zo veel mogelijk te vermijden.

Wat wél te doen bij te lange tanden

Wanneer je konijn te lange tanden heeft en hier zichtbaar last van ondervindt is het verstandig een afspraak bij de dierenarts te maken. In plaats van olifantentanden te knippen pakt een specialist het onderliggende probleem aan. Hij slijpt de tanden op zo’n manier dat deze weer goed op elkaar aansluiten en zo weer op natuurlijke wijze op de juiste lengte blijven. Ga vooral niet zelf proberen het gebit te herstellen, de tanden zijn kwetsbaar en gevoelig.

Chirurgisch ingrijpen

Soms is een chirurgische ingreep noodzakelijk waarbij de stand van de tanden gecorrigeerd wordt. In de meeste gevallen is dit het geval bij een abces. Onder verdoving wordt het probleem opgelost en de natuurlijke stand van de tanden hersteld.

Verzorging van de tanden

Gelukkig zijn veel irritaties aan het gebit van je konijn te voorkomen. Zorg voor voldoende knaagmogelijkheden en ten allen tijde voldoende hooi. Door te knagen zorgen konijnen ervoor dat de tanden is goede conditie blijven en worden veel problemen voorkomen.
Controleer daarnaast met regelmaat het gebit van je konijn. Je kunt uiteraard niet alles zien, maar door regelmatig aandachtig te kijken naar de tanden merk je eventuele afwijkingen sneller op.

Zorg voor knaagmogelijkheden

Het is belangrijk dat je konijn voldoende mogelijkheden heeft om te knagen. Een konijn dat de mogelijkheid heeft te knagen zal zelf zijn tanden onderhouden. Een goede oplossing is een knaagsteen in het hok te hangen. Het dier kan zijn tanden lekker tegen de steen krassen om ze zo in goede conditie te houden. Daarnaast is de steen gemaakt van mineralen die ook nog eens goed zijn voor de groei en gezondheid van het dier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.