Je kat laten chippen is altijd verstandig. Wanneer het dier wegloopt en wordt gevonden is op deze manier gemakkelijk te achterhalen wie het baasje is. Momenteel is chippen van katten echter nog niet verplicht. Voor honden is dit wel al het geval en een meerderheid in de tweede kamer wil chippen nu ook voor katten verplicht laten stellen.
Katten herenigen met hun baasjes
Eerder al kwam vanuit een groot aantal gemeenten de vraag chippen van katten zo snel mogelijk verplicht te stellen. Steeds meer katten komen asiels binnen zonder dat hun baasjes achterhaald kunnen worden. Om dit aantal te verkleinen is chippen dé oplossing. Daarnaast zou door chippen verplicht te stellen het aantal zwerfkatten teruggedrongen kunnen worden.
Op dit moment wordt slechts 15% van de ruim 35.000 katten die jaarlijks in een asiel terecht komen herenigd met zijn baasjes. Dit percentage zou door chippen verplicht te stellen aanzienlijk verhoogd kunnen worden.
Verwildering tegengaan
Katten die niet in de asiels ondergebracht worden kunnen verwilderen en zo zwerfkat worden. Zeker in de grootstedelijke gebieden in Nederland bestaan aanzienlijke populaties zwerfkatten. Exacte cijfers zijn lastig te bepalen, maar sommige schattingen hebben het over aantallen tot 1 miljoen. In vergelijking, Nederland kent op dit moment zo’n 2,6 miljoen huiskatten.
Zwerfkatten zorgen in Nederland voor geluidsoverlast en kunnen vervelende ziektes verspreiden als toxoplasmose en ringworm. Om deze reden worden zwerfkatten in de meeste gemeenten zo veel mogelijk gevangen. Mannetjes worden vervolgens gecastreerd en daarna worden de katten weer teruggezet op straat. De populatie wordt op die manier getracht binnen perken gehouden te worden.
Chippen goede oplossing
Deze methode is volgens verschillende betrokkenen echter niet effectief genoeg. Chippen zou helpen omdat baasjes extra bewust zijn van de zorgplicht voor het dier wanneer hun kat geregistreerd wordt. Daarnaast zijn weggelopen katten veel vaker te herenigen met hun eigenaar. Zo zou het zwerfkattenprobleem op termijn moeten kunnen worden opgelost. Als het met honden heeft gewerkt, waarom dan niet bij katten ook?, aldus de Dierenbescherming.