Kitten kopen, waarop letten?

Wanneer je een kitten gaat uitzoeken zijn er een aantal aandachtspunten waar je goed op moet letten. Zo heb je te maken met het opvoeden van het dier. De ontwikkeling van het katje en uiteindelijke gedrag valt vaak al af te lezen in een vroeg stadium.

Ontwikkeling van de kitten

Eerste aandachtspunt is de ontwikkeling van de kitten. Vaak is het dier goed te vergelijken met zijn broertjes of zusjes en kun je hieraan zien of het dier achterloopt in ontwikkeling of dat de ontwikkeling goed gaat. Let vooral op grootte en doorvoeding van het dier. Een magere of een kleinere omvang dan broertjes en zusjes uit hetzelfde nest kunnen indicaties zijn dat er problemen zijn en verdienen daarom extra aandacht.

Kittens mogen best een beetje “spek” hebben: je mag de ribbetjes wel voelen maar niet zien. Let er ook goed op dat de ogen, oren en anus van de kitten schoon zijn. Afscheiding uit de ogen, en vooral uit de neus, kan een teken van de beruchte niesziekte zijn. Viezigheid in de oren kan duiden op een oormijtinfectie. En zitten er restjes poep rond de anus, dan heeft de kitten misschien last van diarree. Ook dat is uiteraard geen goed teken. De vacht van het diertje moet er goed uitzien en mag geen kale plekken hebben. Check de kitten ook op vlooien.

Activiteit

Tweede aandachtspunt: is het een actieve kat of een kat die alleen en afgezonderd in een hoekje ligt? Bekijk of het dier zich afzondert van de rest of dat het gezellig met zijn nestgenootjes meespeelt. Op een hele jonge leeftijd valt dit uiteraard nog niet heel goed te zien, maar zeker wanneer het dier ouder is dan 4 weken kun je goed opmaken of het een gezond speelgedrag en interesse heeft of niet. Bij een bezichtiging mag een kitten niet schuw of teruggetrokken reageren. Test of het diertje spontaan naar je toekomt als je hem roept of lokt. Hij mag ook niet schrikken of agressief reageren als je hem optilt of aait.

Wanneer mag je de kitten meenemen?

Informeer ook altijd wanneer het baasje het dier wil afstaan. Indien dit te vroeg is, dus korter dan de verplichte 7 weken, dien je goed te informeren naar de reden hiervoor. Normaliter dient een kitten nahet melijk 7 weken bij de moeder te blijven om goed te leren socialiseren en sterk immuunsysteem op te bouwen. Wanneer de kitten eerder nest mag verlaten, is dat een belangrijk aandachtspunt en een goed punt om je na te vragen bij de eigenaar. Als deze geen duidelijke reden weet aan te wijzen of aangegeven wordt “dat ze dit altijd zo doen”, is dit een belangrijke reden om deze kat misschien maar niet te kiezen. Blijkbaar hechten de eigenaren niet genoeg waarde aan het evenwichtig opgroeien van de kitten, iets wat je later in het gedrag zult gaan terugzien.

Meer informatie over wanneer een kitten het nestje mag verlaten

Medische verzorging: inentingen

Inentingen zijn een ander belangrijk punt. Vraag eens na of de katten ingeënt worden afgestaan of dat dat je dit nog zelf dient te doen. Inentingen mogen pas vanaf een week of negen worden toegediend.  Een kat die jonger is kan nog niet ingeënt worden. Wanneer je kat dus 9 weken of ouder is op het moment dat het dier het nestje verlaat kun je het best goed informeren of de inentingen al worden toegediend of dat je dat nog zelf moet doen. Een kat die wordt ingeënt wordt vaak geadviseerd om die nog een week bij de moederkat te houden zodat de eventuele reactie op de inentingen kunnen opvangen.

Ontvlooien en ontwormen

Eveneens een belangrijk aandachtspunt is of het dier volgens schema wordt ontwormd en ontvlooid. Niets is natuurlijk zo vervelend als een dier te krijgen dat wormen of vlooien heeft wanneer het met je mee naar huis toe mag. Informeer daarom goed of de huidige eigenaar van het nestje het dier worm- en vlooienvrij oplevert. Informeer natuurlijk ook volgens welk schema ontwormd wordt. Verdiep je in de ontwormingsschema’s om te kijken of dit daadwerkelijk aansluit bij de gewone ontworming zoals dat bij een kat die plaats te vinden.

Bekijk geadviseerd wormenschema voor katten

Overzicht meestgebruikte wormmiddelen

Socialisatie van de kitten

Al eerder hebben we aandacht besteed aan de socialisatie van het dier. Dit is een van de allerbelangrijkste punten wanneer je kijkt naar de opvoeding van een kitten. Een goede socialisatie voorkomt problemen in een later stadium; problemen die kunnen resulteren in agressief gedrag of schrikgedrag. Informeer daarom goed hoe het dier wordt opgevoed. Wordt het katje wel voldoende aan verschillende impulsen blootgesteld? Raken ze al bekend met veel verschillende geluiden? Worden ze opgevoed in aanwezigheid van kinderen? En eventueel honden? Ook erg belangrijk, kinderen zijn namelijk voor veel dieren eng omdat ze groot zijn en onverwachte bewegingen maken tijdens het spelen. Wanneer een kitten opgegroeid in aanwezigheid van kinderen zal het hier aan wennen en zo ook minder schrikkerig zijn bij plotselinge bewegingen van mensen of andere dieren op een latere leeftijd. Daarnaast is het opgroeien met andere dieren ook een erg goede gewoonte.

Gratis kittens? Let goed op!

Let tot slot ook altijd goed op wanneer een kat gratis wordt aangeboden. Iemand die een kat goed opvoedt, maakt kosten. Denk aan ontwormen en ontvlooien en eventuele medische kosten of kosten voor inentingen. Deze kosten willen de meeste baasjes natuurlijk graag vergoed zien. Wanneer een kat gratis wordt aangeboden op Marktplaats, is dat dus een goed punt om eens navraag naar te doen. Informeer of deze zorg wel wordt geboden. Of heeft het baasje bijvoorbeeld per ongeluk een nestje gekregen en wil die er zo snel mogelijk vanaf? Vaak zijn katten die gratis worden aangeboden niet op de juiste wijze opgevoed en mogen ze bijvoorbeeld vaak ook veel sneller het nestje verlaten. Het zijn meestal geen ervaren mensen wanneer het aankomt op het opvoeden van katten en daarom moet je extra alert zijn wanneer een gratis kat overweegt in huis te nemen!

Meer over gratis kittens

Conclusie: ideale situatie

Kies altijd voor een kitten die wordt opgevoed met veel aandacht. Een kitten die verwaarloosd word of aan zijn lot wordt overgelaten met zijn broertjes of zusjes, heeft in de meeste gevallen en minder goede start van zijn leven. Een kitten leert bij voorkeur zo veel mogelijk verschillende situaties kennen zodat hij daarmee alvast bekend wordt. Het aanpassingsvermogen is in de eerste levensmaanden het grootst, kans dat angsten op latere leeftijd verdwijnen is kleiner. Een fokker met aandacht voor welzijn en opvoeding van de dieren kost iets meer, maar daar pluk jij de vruchten van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.