Wat is een worminfectie?
Wanneer je kat een worminfectie heeft, leven er kleine wormpjes in het lichaam van het dier. Afhankelijk van het soort worm leven deze in de meeste gevallen in de darmen. Ze komen echter ook voor in de lever of zelfs in het hart. Zeker de laatste soorten kunnen natuurlijk zeer schadelijk zijn voor je kat, al komt de hartworm vooralsnog alleen in warmere landen voor.
Soorten wormen
Wormen zijn er in verschillende soorten. Sommige zijn gevaarlijker voor de gezondheid dan anderen, maar je wilt ze allemaal voorkomen. De meest voorkomende soorten zijn spoelworm, welke vooral bij jonge katjes voorkomen en lintwormen. Minder voorkomende soorten zijn de haakworm, zweepworm en de hartworm.
De spoelworm komt veel voor bij kittens. Deze worm kan overgedragen worden via de moedermelk. Dit type is vaak zichtbaar als dunne slierten in de ontlasting en worden vaak vergeleken met spaghetti of een klein elastiekje.
Lintwormen leven in de darmen en zijn vaak korter wanneer ze het lichaam verlaten. Ze zijn in de ontlasting te vinden in de vorm van kleine rijstkorrels, wat fragmenten van de worm zijn.
Hoe zie ik of mijn kat wormen heeft?
Een worminfectie is in de meeste gevallen niet direct te zien. Wanneer wormen zichtbaar zijn is de infectie vaak al in een vergevorderd stadium. Er kunnen dan wormen in de ontlasting van de kat zitten of de beestjes zijn zichtbaar rond de anus van je kat. Op dat moment is het verstandig direct met een ontwormingskuur te beginnen en de dierenarts te raadplegen. Ook nadat je preventief een ontwormingskuur toegediend heeft kunnen er in de ontlasting wormen zichtbaar zijn. Deze zijn door de kuur dood gegaan en hebben het lichaam zo verlaten.
Besmetting met wormen
Een besmetting met wormen loopt je kat gemakkelijk op. Zeker wanneer het dier jaagt op muizen of vogels is de kans groot dat hij last krijgt van wormen. Vrijwel alle prooidieren zijn zelf namelijk ook besmet. En je kat hoeft ze niet eens op te eten om de infectie over te nemen, vaak krijgen ze door aanraking van de prooi al eitjes van wormen binnen.
Daarnaast zijn op vele andere manieren wormen op te lopen, en niet alleen buiten. Zo kun je zelf bijvoorbeeld drager zijn doordat je van buiten onder je schoenzolen eitjes mee naar binnen neemt. Zo kunnen binnenkatten dus zelfs besmet raken.
Een kat die vlooien heeft zal naar waarschijnlijkheid ook last krijgen van lintworm. Vlooien dragen deze besmetting vaak bij zich en wanneer je kat een vlo oplikt raakt hij ook besmet.
Waarom ontwormen?
Ten eerste natuurlijk de gezondheid van je kat. Een kat die een worm bij zich draagt kan vervelende klachten krijgen. Zo kan het dier last krijgen van diarree, braken en daardoor uitdrogen of vermageren. De vacht wordt dof en je kat krijgt jeuk. Daarnaast kunnen problemen met ogen of organen optreden. Allemaal problemen die ernstige gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Zo kan een groeiachterstand opgelopen worden en de verlaagde weerstand in ernstige gezondheidsproblemen resulteren.
De reden dat een ontwormingskuur aan te raden is, is niet alleen voor de gezondheid van je kat. Veel wormsoorten kunnen namelijk ook overgedragen worden op mensen. Daarnaast zijn er gevaren voor kinderen doe in zandbakken spelen waar katten ook nog wel eens hun behoefte willen doen. De ontlasting kan wormen bevatten en wanneer kinderen ermee in aanraking komen kan besmetting plaatsvinden. Om deze redenen is het altijd raadzaam zorgvuldig en met regelmaat wormkuren aan je kat te geven.
Hoe vaak ontwormen? – ontwormingsschema
Het ontwormen is niet iets dat eenmalig dient te gebeuren. De frequentie is afhankelijk van de leeftijd van het dier.
Kittens ontwormen*
Een kitten ontworm je het best via het volgende schema:
- 4 weken oud
- 6 weken oud
- 8 weken oud
- 4 maanden oud
- 6 maanden oud
- Vervolgens 4x per jaar / eens in de 3 maanden
Volwassen kat ontwormen
Een volwassen kat ontworm je structureel via een vast schema. Houd hierbij het volgende aan:
- 4x per jaar / eens in de 3 maanden
Dit advies is opgesteld door (Europese) overheden, dierenartsen en voeders.
Ontwormingsmiddelen
Ontwormen kan op verschillende manieren. Iedere methode heeft zijn voor- en nadelen.
Tablet
Een tablet of pilletje is gemakkelijk toe te dienen. Om ze extra aantrekkelijk te maken voor je kat zit er vaak een lekker smaakje aan. Toch is het handig ze te vermengen met het eten.
Sommige pilletjes dienen meerdere dagen gegeven te worden, anderen hoeven slechts eenmalig toegediend te worden.
Een veelgebruikt en prettig tabletje is Milbemax Kat. Deze kleine tabletjes hebben een prettige smaak voor de kat en werken zowel voor bestrijding als preventief. Onderstaand voordelig te bestellen:
Meer weten over andere ontwormingsmiddelen? Bekijk ons artikel over de top-10 meest verkochte wormmiddelen.
Druppels (in pipet)
Via deze methode breng je druppels ontwormingsmiddel aan op de huid. Let goed op dat de druppels op een stukje blote huid worden gedruppeld en niet in de haren. De druppels worden in de huid opgenomen en komen zo in de bloedbaan terecht. Vooral voor katten die lastig zijn met pilletjes en drankjes door de voeding is deze methode uiterst geschikt.
Drankje
Als je kat rich doorheeft dat er een pilletje in het eten verwerkt is en het op weigert te eten is een wormmiddel in vloeibare vorm, ook wel suspensie genoemd, vaak een goed alternatief.Katten hebben dit minder snel door bij vermenging met de voeding.
Pasta
Ontwormingspasta bestaat in verschillende soorten en wordt meestal oraal (via de mond) toegediend. De pasta zit in de meeste gevallen in een tube met een schroef. Door deze aan te draaien komt er een hoeveelheid pasta uit. Voordeel van de pasta is dat kittens deze gemakkelijker doorslikken.
Methode | Aanbrengen / toedienen | Voordelen |
---|---|---|
Tablet | In voeding of los | Vaak in lekkere smaak voor kat |
Druppels (in pipet) | Meestal in nek | Gemakkelijk indien kat andere middelen niet lust |
Drankje | Over voeding | Makkelijk in voeding te verwerken |
Pasta | Meestal oraal, op tong | Goede opname, vooral bij kittens |
Bijwerkingen
Welke methode je ook gebruikt, lees altijd goed de bijsluiter voor toediening. Het kan zijn dat er bijwerkingen optreden omdat je kat allergisch is voor de werkzame stoffen. Dit kan zich uiten in braakneigingen, kwijlen, jeuk, traagheid, huidirritaties of diarree. Raadpleeg bij voorkeur in die gevallen een dierenarts en overleg welk ontwormmiddel de volgende keer te gebruiken. Bij erge allergische reactie kan het dier zelfs in shock raken, ga dan altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Veelgestelde vragen
Hoe vaak een kat ontwormingsmedicijnen moet krijgen hangt af van de leeftijd. Het eerste levensjaar is de kans op besmetting met bepaalde type wormen groter en zal vaker ontwormd moeten worden. Een volwassen kat wordt over het algemeen eens in de 3 maanden ontwormd, 4 x per jaar dus.
Over het algemeen zijn ontwormingsmiddelen veilig voor je kat. Soms kunnen bijwerkingen voorkomen als:
– braken
– diarree
– speekselen
– gebrek aan eetlust
– agitatie
– sloomheid
– spiertrillingen
– dronkenmansgang
Informeer in die gevallen een dierenarts en schakel in overleg eventueel over op een ander ontwormingsmiddel.
Hoe snel de middelen werken hangt af van wijze van toediening: druppels in de nek (extern) of pasta en tabletjes/pilletjes (inname).
Middelen die toegediend worden in vorm van pilletjes/tabletjes of pasta werken vrij snel: binnen een dag. Ze zijn werkzaam voor hooguit een paar dagen en doden in die periode alle wormen, van volgroeide tot wormen die nog in ontwikkeling zijn en zelfs eieren. Na 24 uur heeft je kat dus geen levende wormen meer in zijn darmen, na een aantal dagen zullen ook geen besmettelijke eitjes meer uitgepoept worden.
Ontwormen met druppels in de nek duurt vaak wat langer, veelal rond de 4 weken. Dit is de tijd die de middelen nodig hebben om bestaande besmettingen te bestrijden.
Laatst bijgewerkt: 22 maart 2023
Ik heb al sinds mijn 16e katten dus al 33 jaar (;-0). Nog nooit heb ik ze met regelmaat ontwormd. Ook mijn katers niet die thuiskomen met muizen, ratten, mollen , vogels, konijntjes en eekhoorns…wanneer ik er aan denk een keertje. Wel let ik op de drollen in de bak en het anusgebied. Katers zijn nu eenmaal slordiger dan poezen. ..Ik zal ze morgen beiden een pilletje geven. ..:-) tevens heb ik doorgaans vele complimenten gehad op de goede gezondheid van mijn katten en poezen en de uitzonderlijke gehoorzaamheid van en mijn controle over mijn katten. Mijn 1 jarige kitten van 4.2 kg loopt naast mij aan de lijn en bezoekt met mij cliënten in het bejaardenhuis! Super trots op mijn 4 voeters!
Fijn dat jouw viervoeters het zo goed doen, is zeker ook een compliment voor jezelf. Maar… als ik lees dat je jouw kat vaak meeneemt naar een bejaardentehuis schrik ik er van dat je ontwormen niet regelmatig doet. Dan zou je het alleen al moeten doen om besmetting bij kwetsbare ouderen te voorkomen.