Vlooien bij katten

Kat met jeuk van vlooien

Een vlooienplaag, het kan zeer vervelend zijn voor je kat. Jeuk, geïrriteerde huid.. Allen erg vervelend voor je huisdier. Gelukkig zijn vlooien goed uit te roeien, al moet dit wel grondig aangepakt worden. Maar hoe herken je een eventuele vlooienplaag? En wat moet je nu precies doen om het weer op te lossen? In dit artikel aandacht voor al deze vragen!


Vlooien

vlo closeup macro

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten. De kattenvlo is de “Ctenocefalides Felis“, die overigens ook vaak op honden voorkomt. Als een vrouwtjesvlo het bloed van een kat heeft gedronken is ze klaar om eitjes te leggen. Ze legt tientallen eitjes en soms zelf meer dan honderd in de kattenvacht. Deze eitjes rollen vervolgens uit de vacht en komen zo in huis terecht. Na twee tot vier dagen komen er larven uit de eitjes. Deze houden zich het liefst schuil op de donkere plekjes in huis en voeden zich onder meer met de uitwerpselen van volwassen vlooien. De plaag zit ‘m dus niet zozeer in de volwassen vlooien op je kat, maar juist in de duizenden eitjes en larven in het tapijt en achter de plinten die wachten op hun kans. Ieuw!

Besmetting: vlooien van kat naar kat?

Het is een fabeltje dat vlootjes van dier naar dier springen. Eenmaal uit het eitje gekropen, blijven de kleine rakkers hun hele leven lang in de vacht van jouw kat zitten. Maar de eitjes kunnen zich wel van kat naar kat verspreiden! Vlooien zijn dus zeker overdraagbaar, maar niet via de volwassen vlooien.
Ook een fabeltje is dat huiskatten die nooit buitenkomen geen vlooien kunnen krijgen. Jij komt immers wel buiten en neemt de vlooieneitjes via je schoenzool zo mee naar binnen.

Tip!: bescherm je kat na de vlooienbehandeling ook tegen lintworm. Vlooien brengen lintworm over. De dierenarts heeft hier uitstekende producten voor.

Hardnekkig probleem

Vlooien zijn daarnaast een flink hardnekkig probleem. Dit zit hem in het feit dat de eitjes niet alleen op het dier blijven zitten, maar zich in het hele huis verspreiden. Met als gevolg dat je al het bedden- en linnengoed zult moeten wassen, meubels zult moeten behandelen en soms zelfs een bestrijdingsdienst in moet schakelen.
De ontwikkeling van een vlo neemt daarnaast veel tijd in beslag, in sommige gevallen kan dit wel tot een jaar zijn. Als je dus niet alle eitjes bestrijdt, kan de plaag een jaar na het uitroeien zomaar opnieuw opspelen!


Vlooieninfectie herkennen

Vlooien veroorzaken doorgaans veel overlast bij je kat. Ze bijten en dat zorgt behalve voor pijn ook voor jeuk. Hierdoor gaat je kat krabben en zichzelf bijten, soms tot bloedens toe. Vlooien kunnen bovendien eitjes van de lintworm bij zich dragen of een allergische reactie veroorzaken bij je kat, wat hem extra jeuk bezorgd.
Krabt of bijt je kat constant in zijn vacht? Dan kan het zijn dat je kat vlooien heeft. Controleer om dit te voorkomen regelmatig de vacht van je huisdier met een vlooienkam op die kleine bloedzuigertjes. Zie je ze op de huid van je kat lopen, aarzel dan niet en schaf een antivlooienspray aan.

Symptomen

Een hoop van de symptomen zijn dus goed te herkennen. Wees alert bij de volgende verschijnselen:

  • Je kat wast zich overmatig
  • je kat krabt zichzelf, soms zelfs tot bloedens aan toe
  • Je kat lijkt jeuk te hebben en uit dit op een andere manier dan wassen/krabben
  • Er ontstaan kale plekken in de vacht van je kat
  • Er blijven zwarte korreltjes (lijkend op aarde) achter op de plek waar je kat altijd graag ligt
  • Je ziet vlooien springen in huis

Maar waardoor ontstaan deze uitingen nu? Hieronder toelichting:

Directe symptomen

Vlooien voeden zich met het bloed van je kat. Ze bijten daarvoor door de huid van het dier, iets wat irritaties aan de huid veroorzaakt. Roodheid, schilfers, kleine korstjes en kale plekken kunnen daardoor ontstaan. Deze signalen kunnen duiden op de aanwezigheid van deze nare, springende parasietjes.

Allergische reactie

Wanneer een vlo in de huid bijt laat hij een klein beetje speeksel achter op de huid van zijn gastheer. Dit speeksel kan voor een allergische reactie zorgen bij je kat. FAD (Flea Allergy Dermatitis) is de benaming van deze aandoening, waarbij het afweersysteem van de kat sterk reageert op de stofjes in het speeksel van de vlo. Als gevolg ontwikkelt je kat na verloop van tijd kaalheid en zal het dier zich overmatig gaan wassen.

Overdracht van ziektes

Tot slot kunnen vlooien dragers zijn van ziektes die ze kunnen overbrengen op jouw kat. De meeste voorkomende besmetting is die met de lintworm Dipylidium caninum. Deze ontwikkelt zich in de vlo en komt bij de kat binnen wanneer hij de vlo oplikt.

Vacht kammen met de vlooienkam

Bovenstaande symptomen zijn signalen om met de vlooienkam eens door de vacht van je kat heen te gaan. Focus op de plaatsen waar vlooien het meest voorkomen: rond de staart en de rug tot de nek. Wanneer je kat vlooien heeft zul je ze daar het meest waarschijnlijk aantreffen, al zijn levende vlooien niet altijd even makkelijk te vinden.

Kleine zwarte schilfertjes of korreltjes in de kam kunnen ook duiden op vlooien. Dit zijn namelijk mogelijk uitwerpselen (verteerde bloedrestjes) van de vlooien die in de vacht van je kat achterblijven. Om hier zeker van te zijn dat het geen zand of aarde is, kun je deze korreltjes op een vochtig papiertje leggen. Zijn het daadwerkelijk de uitwerpselen van vlooien, dan zullen ze oplossen en resulteren in rode vlekjes op het papiertje aangezien ze bloedrestjes zijn.


vlooienkam metaal in verschillende kleuren

Vlooienkam – verschillende kleuren

  • Stevige vlooienkam met metalen tanden voor een paar euro

Vlooien bestrijden

Wanneer je kat last heeft van vlooien wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Het is belangrijk zowel je kat als de leefomgeving vlooienvrij te maken. Pak je niet beiden aan, dan blijft de besmetting mogelijk.

Kat ontvlooien met vlooienmiddel of vlooienband

Er zijn anti-vlooienspray’s die vlooien doden, maar er zijn ook middelen die de voortplanting van vlooien tegengaan. Deze middelen beletten de vrouwtjesvlooien om eitjes te leggen en daardoor is je kat binnen een paar maanden vlo-vrij. Vlooien op je kat bestrijden kan met selamectine: een goed werkend en veilig vlooienmiddel.


Seresto vlooienband

  • Behandeling en preventie van vlooienbesmettingen gedurende 7 tot 8 maanden
  • Werkt ook tegen teken

Frontline Spot On – Kat

  • Werkt binnen 1 – 2 dagen
  • Beschermt tot 5 weken
  • 4 pipetjes

Vergeet niet te ontwormen

Naast het ontvlooien is het net zo belangrijk je kat direct te ontwormen. Vlooien brengen lintworm over. Een kat die besmet is met vlooien krijgt daarom vaak ook te maken met lintworm door een besmette vlo op te likken. Het is daarom belangrijk tijdens een vlooienbehandeling je kat ook te ontwormen.

Omgeving schoonmaken

Met alleen een middel om de vlooien uit te roeien ben je er nog niet! Volwassen vlooien op je kat betekent honderden eitjes in je huis! En wanneer je deze eitjes niet uitroeit zal je kat binnen de kortste keren wéér last hebben van deze ongenode gasten in zijn vacht.

Grondig stofzuigen: Belangrijkst is dat je allereerst het huis grondig stofzuigt. Besteed extra aandacht aan plaatsen waar je kat graag ligt. Gooi de zak na afloop buiten in de container weg, anders kunnen de vlooien en larven weer ontsnappen en is het stofzuigen voor niets geweest.

Omgevingsspray: Koop daarnaast een goede omgevingsspray. Er zijn diverse sprays verkrijgbaar om ook de vlooien en larven in huis te bestrijden. Met deze spray dien je kieren en naden rondom vloeren, muren en plinten in te sprayen. Hierdoor gaan larven en vlooien dood. Een goede spray is minimaal 4-6 weken werkzaam. Vraag in de dierenspeciaalzaak en/of dierenarts om advies.


Roxasect vlooienspray voor omgeving

Roxasect vlooienspray

  • Snel en effectief
  • Langdurige werking van 4 tot 6 weken
  • Bestrijdt vlooien en vlooienlarven
  • 300 ml

Beaphar vlooienspray voor omgeving

Beaphar vlooienspray

  • Doodt vlooien en larven
  • Direct resultaat
  • 400 ml

Belangrijkste advies: voorkom vlooien!

Het allerbelangrijkste advies is eigenlijk nog wel om vlooien te voorkomen! En dit is niet heel lastig. Tijdig en structureel vlooienmiddel toedienen voorkomt een vervelende plaag. Ga hier dus nauwkeurig mee om! Vlooien zijn vervelend voor je huisdier en voor jou, deze wil je dus ten alle tijden buiten de deur houden. Met het juiste middel is dit prima te doen. Twijfel je? Wil je extra informatie? Vraag dan zeker eens aan je dierenarts wat meer te vertellen of advies te geven.


Veelgestelde vragen

Vlooien heb je gelukkig niet iedere dag mee te maken, juist daarom zijn er veel vragen rondom dit onderwerp. Hieronder een aantal van de meest gestelde vragen.

Hoe weet je of je kat vlooien heeft?

Of je kat vlooien heeft zul je moeten onderzoeken door goed in de vacht te kijken. Vlooien zijn goed waar te nemen tussen de haren. Ook zijn kleine, zwarte korreltjes of schilfertjes in de vacht een teken dat het dier met vlooien besmet kan zijn. Rustig kammen met een vlooienkam geeft vaak uitsluitsel.

Wat te doen als je kat vlooien heeft?

Direct handelen is raadzaam. Ten eerste dien je je kat vlooien-vrij te maken. Met een goede vlooienband of ander vlooienmiddel help je je kat van zijn ongenode gastjes af. Daarnaast dien je de leefomgeving van je kat goed te behandelen. De vlooien leggen hun eitjes namelijk in kieren, naden en bijvoorbeeld vloerkleden in de leefomgeving van je kat. Je huis zul je dus ook goed moeten aanpakken.

Hoe lang overleven vlooien in huis?

Vlooien overleven niet zo lang, die hebben het bloed van een gastheer nodig om te overleven. De eitjes en poppen kunnen wel een flinke tijd in je huis blijven, tot maar liefst een jaar. Bij een vlooienbesmetting is het daarom belangrijk het huis ook grondig te behandelen met een goede omgevingsspray tegen vlooien.

Waar zitten vlooien bij katten?

Vlooien houden het meest van een lekker warm plekje in de vacht van je kat. De meest aantrekkelijke plekjes op het lichaam:
Bij je kat: in de vacht rond de staart, nek en rug
In huis: in kieren, naden en textiel op plaatsen waar je kat komt, voornamelijk in woon- en slaapkamer

Hoe krijgen katten vlooien?

Katten kunnen met vlooien besmet raken via de eitjes van de vlooien. Deze vallen uit de vacht van een besmet dier en kunnen vervolgens door een andere kat opgepakt worden. Ook katten die nooit buiten komen kunnen besmet raken met vlooien. Via de zolen van je schoenen kun je de eitjes namelijk mee je huis in lopen.

Laatst bijgewerkt: 22 maart 2023