Vlooien bij katten

Een vlooienplaag, het kan zeer vervelend zijn voor je kat. Jeuk, geïrriteerde huid.. Allen erg vervelend voor je huisdier. Gelukkig zijn vlooien goed uit te roeien, al moet dit wel grondig aangepakt worden. Maar hoe herken je een eventuele vlooienplaag? En wat moet je nu precies doen om het weer op te lossen? In dit artikel aandacht voor al deze vragen!

Vlooien

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten. De kattenvlo is de Ctenocefalides Felis, die overigens ook vaak op honden voorkomt. Als een vrouwtjesvlo het bloed van een kat heeft gedronken is ze klaar om eitjes te leggen. Ze legt tientallen eitjes en soms zelf meer dan honderd in de kattenvacht. Deze eitjes rollen vervolgens uit de vacht en komen zo in huis terecht. Na twee tot vier dagen komen er larven uit de eitjes. Deze houden zich het liefst schuil op de donkere plekjes in huis en voeden zich onder meer met de uitwerpselen van volwassen vlooien. De plaag zit ‘m dus niet zozeer in de volwassen vlooien op je kat, maar juist in de duizenden eitjes en larven in het tapijt en achter de plinten die wachten op hun kans. Ieuw!

Hardnekkig probleem

Vlooien zijn daarnaast een flink hardnekkig probleem. Dit zit hem in het feit dat de eitjes niet alleen op het dier blijven zitten, maar zich in het hele huis verspreiden. Met als gevolg dat je al het bedden- en linnengoed zult moeten wassen, meubels zult moeten behandelen en soms zelfs een bestrijdingsdienst in moet schakelen.
De ontwikkeling van een vlo neemt daarnaast veel tijd in beslag, in sommige gevallen kan dit wel tot een jaar zijn. Als je dus niet alle eitjes bestrijdt, kan de plaag een jaar na het uitroeien zomaar opnieuw opspelen!

Overlast voor je kat

Vlooien veroorzaken doorgaans veel overlast bij je kat. Ze bijten en dat zorgt behalve voor pijn ook voor jeuk. Hierdoor gaat je kat krabben en zichzelf bijten, soms tot bloedens toe. Vlooien kunnen bovendien eitjes van de lintworm bij zich dragen of een allergische reactie veroorzaken bij je kat, wat hem extra jeuk bezorgd.
Krabt of bijt je kat constant in zijn vacht? Dan kan het zijn dat je kat vlooien heeft. Controleer om dit te voorkomen regelmatig de vacht van je huisdier met een vlooienkam op die kleine bloedzuigertjes. Zie je ze op de huid van je kat lopen, aarzel dan niet en schaf een antivlooienspray aan.

symptomen

Een kat die vlooien heeft kan verschillende symptomen ontwikkelen. Hieronder een overzicht van de symptomen zodat je deze kunt herkennen:

  • Directe symptomen

    Vlooien voeden zich met het bloed van je kat. Ze bijten daarvoor door de huid van het dier, iets wat irritaties aan de huid veroorzaakt. Roodheid, schilfers, kleine korstjes en kale plekken kunnen daardoor ontstaan. Deze signalen kunnen duiden op de aanwezigheid van deze nare, springende parasietjes.

  • Allergische reactie

    Wanneer een vlo in de huid bijt laat hij een klein beetje speeksel achter op de huid van zijn gastheer. Dit speeksel kan voor een allergische reactie zorgen bij je kat. FAD (Flea Allergy Dermatitis) is de benaming van deze aandoening, waarbij het afweersysteem van de kat sterk reageert op de stofjes in het speelsel van de vlo. Als gevolg ontwikkelt je kat na verloop van tijd kaalheid en zal het dier zich overmatig gaan wassen.

  • Overdracht van ziektes

    Tot slot kunnen vlooien dragers zijn van ziektes die ze kunnen overbrengen op jouw kat. De meeste voorkomende besmetting is die met de lintworm Dipylidium caninum. Deze ontwikkeld zich in de vlo en komt bij de kat binnen wanneer hij de vlo oplikt.

Vlooien bestrijden

Er zijn antivlooienspray’s die vlooien doden, maar er zijn ook middelen die de voortplanting van vlooien tegengaan. Deze middelen beletten de vrouwtjesvlooien om eitjes te leggen en daardoor is je kat binnen een paar maanden vlovrij. Een goede methode.
Maar met een middel om de vlooien uit te roeien, ben je er nog niet! Koop ook een goede omgevingsspray, want volwassen vlooien op je kat betekent honderden eitjes in je huis! En wanneer je deze eitjes niet uitroeit zal je kat binnen de kortste keren wéér last hebben van deze ongenode gasten in zijn vacht.
Vlooien op je kat bestrijden kan met selamectine: een goed werkend en veilig vlooienmiddel. Er zijn tevens diverse sprays verkrijgbaar om ook de vlooien en larven in huis te bestrijden. Vraag in de dierenspeciaalzaak en/of dierenarts om advies.

Besmetting: vlooien van kat naar kat

Het is overigens een fabeltje dat vlootjes van dier naar dier springen. Eenmaal uit het eitje gekropen, blijven de kleine rakkers hun hele leven lang in de vacht van jouw kat zitten. Maar deze eitjes kunnen zich wel van kat naar kat verspreiden! Vlooien zijn dus zeker overdraagbaar, maar niet via de volwassen vlooien.
Ook een fabeltje is dat huiskatten die nooit buitenkomen geen vlooien kunnen krijgen. Jij komt immers wel buiten en neemt de vlooieneitjes via je schoenzool zo mee naar binnen.

Tip!: bescherm je kat na de vlooienbehandeling ook tegen lintworm. Vlooien brengen lintworm over. De dierenarts heeft hier uitstekende producten voor.

Belangrijkste advies: voorkom vlooien!

Het allerbelangrijkste advies is eigenlijk nog wel om vlooien te voorkomen! En dit is niet heel lastig. Tijdig en structureel vlooienmiddel toedienen voorkomt een vervelende plaag. Ga hier dus nouwkeurig mee om!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.