Breng structuur aan in het voedingsritueel van je pup

Structuur aanbrengen in het etensritueel van je hond heeft verschillende voordelen. Je hond weet waaraan hij toe is en wanneer hij eten kan verwachten. Daarnaast geeft het baasjes eveneens houvast en is gemakkelijker ritme aan te brengen in de verzorging van het dier. Daarom is het aanbrengen van een voedingsritme bij jonge, maar ook oudere honden van groot belang. In dit artikel leer je alles over het aanbrengen van structuur in voedingstijden.

Ritme aanbrengen in voedingsgewoonten van je pup

Pups verlaten het nest als ze zo’n 7 á 8 weken oud zijn. Tot die tijd eten en drinken ze meestal wanneer ze trek hebben. Je kunt echter beter al vroeg beginnen met hierin verandering te brengen. Voer puppies maximaal 4 keer per dag totdat ze de leeftijd van 12 weken hebben bereikt. Voer ze vanaf die leeftijd driemaal per dag. Vanaf de leeftijd van een half jaar kun je van 3 maaltijden naar 2 maaltijden per dag overgaan. Dat maakt het gemakkelijker voor jou, je hoeft nog maar tweemaal per dag te denken aan het voeren van je hond.

Voedingschema maken is in het voordeel van de pup en de baas

Honden houden van structuur. Een voedingsschema opstellen kan daarom erg handig zijn. Met een voedingsschema voor je hond plan je de vaste tijdstippen eten in waarop je je hond voedsel voorschoteld. Dit geeft je hond duidelijkheid over de momenten waarop ze eten kunnen verwachten. Het is natuurlijk ook erg handig voor de baasjes: het geeft de mogelijkheid de verzorging beter te plannen om je eigen gewoontes heen. Je weet precies wanneer het etenstijd is, hoe laat vervolgens een rondje gelopen wordt en wanneer het dier wil rusten. Het opstellen van een compleet verzorgingsschema helpt daarnaast de pup zindelijk te maken. Na verloop van tijd kan je immers beter inschatten wanneer hij zijn behoefte moet doen.

Laat je hond ook eens werken voor zijn voer

Er zijn kenners, waaronder Martin Gaus, die beweren dat een hond zich het beste voelt als hij krijgt wat hij verdient. Met andere woorden, honden werken graag voor een beloning. En misschien zit daar wel wat in. Wolven, de dieren waar onze huishonden van afstammen, verrichten van nature ook eerst een inspannende jacht voordat ze kunnen eten. Pas dit ook eens toe op je hond en geef hem pas eten nadat hij hiervoor een inspanning geleverd heeft. Daarmee maak je hem zelfverzekerder. Geef hem bijvoorbeeld een maaltijd na een flinke stoeipartij of wandeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.