Waarom krabben katten overal aan?

Katten staan erom bekend met hun nagels overal aan te krabben. De schutting, takken van bomen, maar ook je meubels of de vloerbedekking. Maar waarom krabben katten zo graag? In dit artikel alles over het nut van krabben en de redenen waarom katten dit gedrag vertonen.

Nagels scherpen

Katten krabben niet omdat ze het zo leuk vinden. Er zijn verschillende redenen waarom dit gedrag in de genen zit. De eerste en meest bekende reden is natuurlijk het scherpen van de nagels. Door het krabben langs ruwe, harde materialen laat de afgesleten buitenste laag van de nagel los en komt de onderliggende scherpe nagel tevoorschijn. Vooral bij buitenkatten betekent dat gedrag dat katteneigenaren de nagels niet zelf hoeven te knippen, handig!

Territorium afbakenen

Tweede, minder bekende reden, is dat katten door te krabben hun territorium afbakenen. Geurklieren in de voetzooltjes verspreiden bij krabben een geur op de gekrabde plaatsen. Dit is van oorsprong een signaal naar andere katten toe dat dit territorium is. Daarnaast geeft de verspreiding van de geur een geruststellend gevoel voor de kat doordat die plaats nu een vertrouwde geur heeft.

Spanning en stress

Ten derde is krabben een uitlaatklep voor frustratie en spanning. Je zult merken dat op momenten dat je kat minder lekker in het veld zit, bijvoorbeeld door ruzies of een nieuwe leefsituatie (verhuizing, baby etc.), je kat meer kan gaan krabben. Veranderingen in krabgedrag of het plotseling overmatig beginnen met krabben kunnen dus signalen zijn van stress en spanning bij je kat.

Spieren in conditie houden

Tot slot krabben katten om hun spieren te rekken of in conditie te houden. Door hun nagels ergens stevig in te zetten kunnen ze kracht op hun spieren uitoefenen en de spieren oprekken, net als mensen zich wel eens uitstrekken.

De verschillende redenen maken wel duidelijk dat krabgedrag nu eenmaal in de genen van de kat zit en dat dit gedrag niet af te leren is. Het is gezond gedrag waardoor je kat in goede conditie blijft. Wel is het goed te sturen en door de juiste afleiding kun je meestal voorkomen dat je meubels of gordijnen doelwit worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.