Chinese wetenschappers zijn er voor het eerst in de geschiedenis in geslaagd apen te klonen. Het klonen gebeurde via dezelfde techniek als ruim 20 jaar geleden schaap Dolly gekloond werd. Volgens de onderzoekers heeft het succes van dit experiment de deuren naar het klonen van mensen verder geopend.
Zo’n zes en acht weken geleden werden de twee Java-aapjes geboren. Ze zijn genetisch gezien identiek aan elkaar. Zhong Zhong en Hua Hu zijn de eerste gekloonde primaten die gecreëerd zijn uit een niet-embryonale cel.
Klonen
Bij het klonen worden genetische eigenschappen gekopieerd en toegepast op nieuw leven. Hierdoor ontstaat een identiek dier. De bij de gekloonde aapjes toegepaste SCNT-techniek houdt in dat in de celkern van een cel in een eitje geplant wordt waar de celkern uit verwijderd is. Hierdoor ontstaat een identieke gelijke cel.
Mensen klonen
Volgens de wetenschappers is de geleverde prestatie een belangrijke bijdrage voor medisch onderzoek. Omdat apen net als mensen primaten zijn, brengt de prestatie het klonen van mensen eveneens dichterbij, aldus de wetenschappers. Al zijn er voorlopig nog geen plannen om de techniek op mensen toe te passen, aldus het team.
*Foto ter illustratie: langstaart makaken in het wild in Indonesië