Je hond leren alleen te zijn

Een hond die af en toe alleen thuis kan blijven is natuurlijk ideaal. Je wilt ook nog een eigen leven hebben en dus af en toe even de deur uit kunnen zonder je trouwe viervoeter. Leer je hond daarom zo vroeg mogelijk aan om alleen thuis te zijn. Ween hond die niet heeft geleerd om ook af en toe in zijn eentje te zijn, kan ongewenst gedrag gaan vertonen en gaan janken, baldadig worden en spullen slopen of zelfs zijn behoeften binnenshuis gaan doen. Dit wil je natuurlijk niet hebben en kan ook voor de buren nogal vervelend zijn.

Verlatingsangst

Honden die niet goed alleen kunnen zijn hebben last van verlatingsangst. Vaak hebben ze op jonge leeftijd niet goed geleerd om alleen te zijn. Een te sterke binding met de eigenaar is dan meestal de oorzaak. Voor een goede opvoeding en socialisatie is het daarom belangrijk om je pup al op jonge leeftijd met verschillende mensen om te laten gaan. Laat hem volwassen mensen ontmoeten, maar ook kinderen en ouderen. Zo voorkom je waarschijnlijk een emotionele afhankelijkheid, iets wat ten goeden komt wanneer je het dier gaat leren om alleen te kunnen zijn.

Stap voor stap laten wennen alleen te zijn

Wolven in een roedel laten elkaar nooit alleen. Ook al is de hond door de eeuwen heen gedomesticeerd, toch kan hij vanwege zijn afstamming en het instinct dat hij daaraan heeft overgehouden van nature maar moeilijk alleen zijn. Leer de pup daarom al vanaf het begin om alleen thuis te blijven. Het is belangrijk om dit langzaam op te bouwen, maar ook om dit te blijven oefenen. Ook al zal de hond de meeste tijd iemand bij zich in de buurt hebben. Bij honden die op jonge leeftijd nooit hebben geleerd om alleen te blijven is het heel lastig om dat nog aan te leren op oudere leeftijd.

  1. Stap 1: Begin op jonge leeftijd met trainen

    Puppy’s hebben veel slaap nodig. Dat maakt het veel eenvoudiger voor jou om te oefenen met alleen blijven! Zodra je merkt dat de pup moe wordt, breng je hem naar zijn slaapplek toe (bij voorkeur een bench) en blijf je bij hem zitten totdat hij slaapt. Als je puppie eenmaal in slaap is gevallen leg je wat hondensnoepjes bij hem neer en ga je eventjes weg. Kijk regelmatig om de hoek om te kijken of hij al wakker is. Als hij wakker wordt, zal hij eerst de snoepjes opeten. Pas dan ga je naar hem toe en knuffel je hem als beloning. Verleng telkens de tijd voordat je weer terugkomt.

  2. Stap 2: Even weggaan terwijl hij wakker is

    Is stap 1 geslaagd? Blijft het dier rustig en raakt hij niet in paniek? Gefeliciteerd, je pup is toe aan stap 2! Stuur je puppy naar zijn rustplaats toe en verwen hem met wat hondensnoepjes of een overheerlijke kluif. Terwijl hij nog wakker is loop je even de kamer uit. Waarschijnlijk zal je hondje het nauwelijks opmerken: hij is immers te druk bezig met al het lekkers. Blijf hooguit een minuutje weg en kom terug als hij nog bezig is met het lekkers. Ook bij stap 2 verleng je telkens de tijd voordat je weer terugkomt. Probeer het binnen 2 weken uit te bouwen naar een kwartier. De bedoeling is dat je hondje doorkrijgt dat jij altijd weer terugkomt!

  3. Stap 3: Verlaat het huis voor een korte periode

    Blijft de hond rustig wanneer je nog thuis bent? Dan kun je nu beginnen af en toe het huis eens kort te verlaten. Houdt in eerste instantie je hond nog in de gaten. Loop bijvoorbeeld even de tuin in of langs de buren en controleer af en toe even door het raam hoe het met de hond gaat. Ook hierbij verleng je telkens de tijd die je wegblijft, afhankelijk van de voortgang die de hond boekt met het alleen zijn. Uiteindelijk zul je merken dat je gerust voor een boodschap naar de winkels kunt zonder de hond mee te nemen.


Tip: benchtraining om comfortabel te worden met de bench

Een bench kan een veilig eigen plekje voor je hond zijn waar hij gemakkelijker alleen blijft. Je hond laten wennen aan zijn bench? Met dit benchtraining stappenplan went jouw hond zo aan zijn eigen plekje!

Ontdek hoe benchtraing in zijn werk gaat


Laat je hond nooit te lang alleen

Je hond kan nog zo goed gewend zijn aan alleen zijn, laat het dier echter nooit uren lang alleen. Belangrijk is sowieso dat er altijd vers water beschikbaar is en indien je langer wegblijft ook voeding. Realiseer je wel dat de hond nog altijd zijn beweging nodig heeft en met regelmaat zijn behoefte moet kunnen doen. Je kunt je hond dus best even alleen laten, maar doe het nooit te lang en tref goede voorbereidingen!

Een gedachte over “Je hond leren alleen te zijn

  • 18 januari 2019 om 10:21
    Permalink

    Mijn hond moet inderdaad nog leren alleen te zijn. Dit is belangrijk, want ik wil deze zomer op vakante. Ik regel een oppas of ga op zoek naar een hondenpension, want met andere honden kan die wel redelijk goed omgaan. Even kijken nog.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.