Overgewicht bij katten

Overgewicht komt bij katten vaker voor dan je zou denken. Helemaal zeker is het niet te zeggen, maar naar schatting heeft de helft van de in Nederland levende katten last van overgewicht. Herken jij of je kat te dik is? En weet jij hoe je het gewicht van je kattenvriendje op het juiste niveau houdt? In dit artikel aandacht voor het herkennen, voorkomen en oplossen van overgewicht bij katten!

Veel katten hebben overgewicht

Hoeveel katten precies te zwaar zijn is natuurlijk lastig te zeggen, maar geschat wordt dat ongeveer de helft van alle katten te zwaar is. Een kleiner deel is zo zwaar dat het dier er last van ondervindt en niet meer goed kan bewegen.

Ontstaan overgewicht

De reden dat katten overgewicht ontwikkelen is in de meeste gevallen bij de baasjes te zoeken. Je kat is je alles, daarom verwen je het dier natuurlijk graag! Wat extra eten omdat het dier er zo lief om miauwt, een lekker snoepje. Ach, nog ééntje dan! Wie komt het niet bekend voor? Maar al deze verwennerijen komen er zo aan, zeker wanneer het een minder actieve kat betreft! Een ongezond of te uitgebreid voedingspatroon is dus de belangrijkste oorzaak voor overgewicht bij katten. Daarnaast is voldoende beweging natuurlijk ook van belang. Net als bij mensen verbranden katten energie wanneer ze actief zijn. Dit halen ze uit de voeding. Wanneer het dier meer energie binnenkrijgt dan het verbruikt, zal de kat aankomen. Uiteindelijk resulteert dit mogelijk in overgewicht.

Herkennen overgewicht

Maar hoe herkennen we overgewicht nu bij katten? Kunnen we de dieren wegen? Of zie je aan het uiterlijk of het dier te zwaar is?

Het silhouet van de kat is een goede weerspiegeling van de gezondheid van het gewicht van het dier. Bij een kat die een gezond gewicht heeft zijn de ribben licht voelbaar wanneer het dier met een platte hand gestreeld wordt. Daarnaast is van bovenaf een duidelijke taille te onderscheiden (de scheiding tussen buik en achterpoten is smaller dan de buik en achterpoten zelf). De buik zal ook dikker zijn en mogelijk lager hangen. Een laag hangende buik hoeft echter niet direct verband met het gewicht te hebben!

Naast de uiterlijke kenmerken is ook aan het gedrag af te leiden of een kat mogelijk te zwaar is. Een kat die last heeft van overgewicht kan lastiger alle plekjes van het lichaam schoonlikken. Daarnaast hebben te zware katten vaker moeite met springen en zijn ze minder actief.

Samengevat kunnen de volgende zaken duiden op overgewicht:

  • Dikke buik
  • Geen duidelijk taille te onderscheiden
  • Ribben niet voelbaar
  • Moeite met alle plekjes schoonlikken
  • Moeite met springen

Castratie van invloed op gewicht

Castratie is van grote invloed op de energiebehoefte en daarmee op het gewicht van het dier. Een gecastreerde kater heeft een grotere kans op overgewicht. Wanneer een kat geholpen wordt is het daarom belangrijk het lichaamsgewicht achteraf goed in de gaten te houden. Het dieet kan het best aangepast worden door minder eten te geven.

Verhelpen overgewicht bij katten

Wanneer een kat te dik is zijn een aantal maatregelen raadzaam. Het zal niet verbazen, maar voeding en beweging zijn hierin het belangrijkst:

Aanpassen voeding

Net als bij mensen kan een kat op een dieet gezet worden. Door andere voeding te geven of te minderen kan het gewicht omlaag gebracht worden. Speciale dieetvoeding is een mogelijkheid. Deze voeding bevat de belangrijke voedingsstoffen, dikmakers zijn achterwege gelaten.

Meer beweging

Daarnaast is het raadzaam je kat te stimuleren actief te zijn. Haal je kat eens van zijn luie plekje vandaan en zet het dier buiten. Grote kans dat hij gelijk gaat spelen! Heb je een binnenkat? Dan is een leuk speeltje dat een actieve levensstijl stimuleert een goede optie.

Win advies in

Ga bij voorkeur altijd langs een dierenarts wanneer je vermoed dat je kat overgewicht heeft. De dierenarts kan dit goed vaststellen en kan helpen bij het opstellen van een plan om het gewicht omlaag te brengen. Ineens drastisch minder voeding geven is niet raadzaam. Daarnaast dient het probleem structureel aangepakt te worden, iets waarbij de specialist je kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *