Wanneer mogen kittens het nest verlaten?

Een kitten mag bij zijn moeder weggehaald worden wanneer hij minimaal zeven oud is. Deze leeftijd is wettelijk vastgelegd. Toch is deze leeftijd niet altijd de beste optie. De eerste weken heeft het dier zijn moeder nodig om goed te leren socialiseren en het immuunsysteem de kans te geven volledig te ontwikkelen. Een kat eerder uit zijn nest weghalen is daarom heel onverstandig. Dit kan resulteren in gedragsproblemen op een latere leeftijd of een zwakkere gezondheid.

Factoren die meespelen

Wanneer de jongen het nest mogen verlaten is afhankelijk van verschillende factoren. Zelfstandigheid speelt hierbij een belangrijke rol, maar is niet de enige factor. De volgende aspecten dienen allemaal goed in overweging genomen te worden:

 • Kan het dier zelfstandig eten? (wordt het dier niet meer gevoed via moedermelk?)
 • Is het afweersysteem van de kitten voldoende ontwikkeld?
 • Zijn de jongen voldoende gesocialiseerd?
 • Is er voldoende stimulatie in de opgroei-omgeving van de jonge kat?
 • Het aanpassings- en herstelvermogen van de jongen

Kan de kitten zelfstandig eten?

Eerste belangrijke aandachtspunt is dat de kitten zelfstandig kan eten. Tijdens het opgroeien worden de kittens gevoed door de moeder. Wanneer de jongen het nest verlaten moeten ze uiteraard in staat zijn zelfstandig te eten. Het best is dat ze op dat moment gewend zijn aan verschillende soorten voedsel: natvoer met vlees en droge brokjes.

Is het afweersysteem voldoende ontwikkeld?

Het afweersysteem van de kittens ontwikkeld zich sterk in de eerste weken van hun leven. De moedermelk speelt hierbij een grote rol. Deze voeding bevat belangrijke stoffen die het immuunsysteem van de katten versterken. De kittens dienen om die reden lang genoeg in het nestje gehouden te worden.

Zijn de jongen voldoende gesocialiseerd?

Socialisatie is één van de redenen dat je kittens  niet vroegtijdig moet scheiden van hun moeder. In die setting leert het katje hoe hij zich moet gedragen en wat goed en wat slecht gedrag is. Al spelende met moeder en broertjes en zusjes ervaart het dier wat prettige omgang is en wat vervelend is of pijn doet. Daarnaast corrigeert moederkat haar jongen. Op deze manier wordt de kat een sociaal dier dat prettig is in omgang met andere katten, maar ook andere dieren en mensen.

Is er voldoende stimulatie van zintuigen en situaties?

De eerste socialisatieperiode bij kittens loopt vanaf ongeveer 3 weken tot 9 weken. In die tijd is het dier nieuwsgierig en gaan snel nieuwe sociale contacten aan. Het aanpassings- en herstelvermogen is in die periode groot. Nieuwe situaties worden ervaren en verkend. Na deze periode neemt het aanpassingsvermogen van de dieren af. Dit betekent dat ze moeite krijgen met wennen aan nieuwe situaties.

Een kitten dient in de eerste maanden om die reden met zoveel mogelijk situaties in aanmerking te komen. Vreemde geluiden en kennismaking met veel verschillende dieren en mensen versterken het dier. Op deze manier wordt voorkomen dat het dier op latere leeftijd moeite heeft met aanpassen aan bepaalde situaties of dat het angsten ontwikkelt voor alledaagse situaties.

De perfecte leeftijd voor het verlaten van het nestje

Hoewel de minimumleeftijd wettelijk is vastgesteld op zeven weken, is dit zeker niet de beste optie. Het dier is op dat moment nog vol in ontwikkeling. Belangrijk is dat al bovenstaande factoren goed worden beoordeeld. Ga bij voorkeur met regelmaat langs bij de kittens wanneer ze nog in het nestje zijn en overleg met de eigenaar. Probeer goed te beoordelen hoe ver de kitten ontwikkeld is. Belangrijkste: bij twijfel kun je het best een dierenarts of andere expert raadplegen en vragen om advies.

Een gedachte over “Wanneer mogen kittens het nest verlaten?

 • 7 februari 2019 om 14:55
  Permalink

  Mijn kat is soms erg aggressief, kan dat ermee te maken hebben dat hij te vroeg uit het nestje gehaald is?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.