Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Chocolade, voor velen is het de ultieme lekkernij. Chocolade wordt dan ook veelvuldig gegeten. In vorm van een reep tijdens een leuke tv serie, tijdens verjaardagen en feestdagen als lekkernij op tafel. Dan kan het natuurlijk gebeuren dat er af en toe een stukje op de grond valt of dat je hond stiekem iets van de tafel grijpt. Ach, kan gebeuren. En hoeveel kwaad kan zo’n stukje chocolade nu echt zul je denken. Echter, voor honden is chocolade zeer giftig! Honden kunnen van het kleinste stukje chocolade zeer ziek worden en in sommige, ernstige, gevallen zelfs aan de vergiftiging overlijden!

Gevolg van chocolade voor je hond

Chocolade bevat “theobromide”, een stofje dat het centraal zenuwstelsel en de hartspier honden stimuleert. Deze stof vinden we terug in cacao, het bestandsdeel van chocolade dat dus gevaarlijk is voor honden. Vooral pure chocolade bevat veel cacao en is dan ook slechter dan melkchocolade of witte chocolade.
Als gevolg kan je hond onrustig worden, gaan braken en diarree krijgen na het binnenkrijgen van een stuk chocolade. Deze verschijnselen treden meestal twee tot vier uur na het opeten op, maar kunnen ook langer op zich laten wachten. De hartslag kan omhoog gaan en het dier zal sneller gaan ademen. Zelfs epileptische aanvallen zijn mogelijk! Dit zijn allemaal tekenen dat het niet goed zit en actie is dan zeer snel nodig.

Symptomen

Als in vorige paragraaf omschreven kan je hond zich aardig beroerd gaan voelen. Omdat het zo belangrijk is goed en snel op te treden wanneer je vermoedt of ziet dat je hond last heeft, onderstaand de symptomen voor honden die chocolade binnengekregen hebben nog eens overzichtelijk op een rij:

  • Onrustig worden
  • Diarree
  • Veel drinken
  • Koorts
  • Stuiptrekkingen
  • Braken
  • Verhoogde hartslag
  • Snelle ademhaling
  • Epileptische aanvallen

Direct naar de dierenarts!

Wanneer je hond bovengenoemde ziekteverschijnselen krijgt is het zaak zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken. Hij kan de een behandeling starten om de chocola snel weer uit je hond te krijgen en ervoor te zorgen dat het dier snel alle gifstoffen kwijtraakt. Voorkeur heeft niet te wachten tot er verschijnselen optreden, maar dat je wanneer je (vermoed dat je) hond chocolade op heeft direct een dierenarts raadpleegt. Deze kan inschatten welk gevaar je hond loopt en of je direct langs moet komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.