Gratis kitten ophalen? Wees voorzichtig!

Met regelmaat komen deze advertenties langs: “Kittens, gratis af te halen”. Op advertentiesites als Marktplaats komen deze oproepen regelmatig langs. Een jong katje voor niets klinkt natuurlijk heel erg leuk, maar wees voorzichtig! Extra voorzichtigheid is geboden wanneer je reageert op zo’n berichtje.

Voor niets gaat de zon op, en dat geldt in dat geval vaak ook. Aan katjes die gratis aangeboden worden, hangt vaak een luchtje. De kittens kunnen daar zelf natuurlijk niets aan doen, maar de baasjes des te meer! Dat kittens gratis meegegeven worden is in veel gevallen een indicatie dat je extra alert moet zijn op het gebied van opvoeding, leeftijd bij verlaten van het nest en ontbreken van eventuele benodigde verzorging en inentingen van het diertje.

Niet ingeënt, ontwormd en ontvlooid

Wanneer een katje gratis wordt aangeboden, wordt vaak minder aandacht besteed aan de opvoeding en het welzijn van her diertje tijdens het opgroeien. Belangrijk is altijd goed te informeren of de kittens tijdig en met regelmaat worden ontwormd en ontvlooid. Daarnaast is het verstandig te informeren naar inentingen en of daarvoor door de aanbieder van de dieren of door jou zelf zorg gedragen dient te worden. Je kunt er vanuit gaan dat baasjes die hun kittens gratis aanbieden geen geld gestoken hebben in de verzorging van de diertjes. Dit maakt de katten vatbaarder voor ziektes.

Gratis katje is vaak te jong

Katten dienen een minimale periode bij hun moeder te verblijven. Dit zorgt ervoor dat de diertjes goed gesocialiseerd worden. Katten mogen op zijn vroegst pas na zeven weken bij de moeder weg, het liefst zelfs pas na twaalf weken. Helaas zijn veel gratis aangeboden katjes nog veel te jong op het moment dat ze het nest mogen verlaten van de verkoper. Hierdoor missen ze een stukje sociale ontwikkeling en kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen als onzindelijkheid, krabben en bijten. Bovendien hebben ze geen moeder in de buurt die ze (soms hardhandig) terechtwijst.

Serieuze kopers willen betalen voor kittens

Als je zelf een nestje jonge katten in huis hebt waarvoor je een lief baasje zoekt, dan wil je natuurlijk ook dat de beestjes goed terechtkomen. Je kunt dus best geld vragen voor de katten. Zo weet je zeker dat er alleen serieuze reacties komen, mensen die echt wat over hebben voor een nieuw vriendje. Bovendien hebben de inentingen van je kittens ook aardig wat gekost en daar mogen de toekomstige baasjes best rekening mee houden. Zo weet je zeker dat de kleintjes in een goed gezin terechtkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *