Oudste cheetabroers van Europa vieren 16e verjaardag

Vandaag is de verjaardag van twee bijzondere dieren: de twee cheeta’s in GaiaZOO vieren hun 16e verjaardag. De broers Kivuli & Sawa zijn daarmee niet alleen de oudste cheeta’s van Nederland, maar zelfs in Europa zijn er geen oudere cheeta’s te vinden. Wereldwijd leven nog maar zes cheeta’s met een hogere leeftijd.

De dieren werden in 2002 geboren in Hilvarenbeek, samen met een derde broer. Sinds GaiaZOO in 2005 haar deuren opende, leven de dieren in hun grote verblijf in Kerkrade.

Hoogbejaard

In het wild worden deze roofdieren maximaal 14 jaar oud. De cheeta’s in GaiaZOO zijn met hun 16 jaar dus eigenlijk al hoogbejaard.  Mede dankzij de goede verzorging en toewijding van hun verzorgers, genieten ze in de Limburgse dierentuin van hun oude dag. Om hun verjaardag te vieren kregen ze vanochtend een extra lekker ontbijt én een heerlijk zacht kussentje om op te rusten.

Ouderdomskwaaltjes

Hoewel de cheeta’s regelmatig nog erg actief zijn, is wel te merken dat het hoogbejaarde dieren zijn. Ze hebben al een tijd last van echte “ouderdomskwaaltjes”. Ze hebben al geruime tijd last van nierproblemen, iets wat bij katachtigen op leeftijd geen zeldzaamheid is. Vrijwel alle katachtigen zijn op hogere leeftijd vatbaar voor problemen met hun nieren. Zo zijn voor huiskatten zelfs kattenbrokken ontwikkeld speciaal voor katten met nierproblemen. Van alle katachtigen zijn cheeta’s het meest gevoelig voor nieraandoeningen.

Ook de cheeta’s van GaiaZOO kampen in meer of mindere mate met nierproblemen. Hierdoor hebben de broers extra aandacht nodig van de dierverzorgers. Eén van de cheeta’s krijgt naast wat gehakt vlees, dagelijks de speciale brokjes voor huiskatten met nierproblemen te eten. De ander krijgt dagelijks een niermedicijn over zijn vlees. Op deze manier wordt de nieraandoening van de cheeta’s onder controle gehouden.

Gebouwd om te sprinten

Cheeta’s staan bekend om de hoge snelheden die ze kunnen bereiken. Hun lichaam is speciaal gebouwd om hard te kunnen rennen. De lange, slanke poten zorgen dat ze grote sprongen kunnen maken. De voetzolen zijn hard en ze kunnen hun nagels niet helemaal intrekken. Deze nagels fungeren daardoor als een soort “spikes” voor optimale grip, net zoals professionele hardlopers die ook gebruiken. Ondanks hun leeftijd zijn de cheeta’s in GaiaZOO ook nog behoorlijk snel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.