Benchtraining voor je hond

Benchtraining is, net als zindelijkheidstraining, volgtraining en het aanleren van commando’s, een van de trainingen die eigenlijk elke hond hoort te krijgen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Later zul je de vruchten van deze training plukken. De bench voor in huis is, mits je deze goed gebruikt, voor een pup een veilige en rustige plek. Maar het is meer dan dat. Zo voorkom je met een bench problemen bij het alleen laten van de hond én is het een uitermate handig middel bij zindelijkheidstraining. Om een puppy te laten wennen om in een bench opgesloten te zitten is echter training nodig.

Wat is een bench?

Een bench is een metalen kooi. Voordeel is dat je deze gemakkelijk overal mee naartoe nemen. De meeste benches zijn namelijk opvouwbaar. Je hebt zo dus altijd een eigen thuis bij je voor je hond. In plaats van een compacte bench kiezen mensen soms voor een kamerkennel. Om de ideale afmetingen te bepalen houdt je de volgende vuistregel aan: een hond moet altijd net in een bench kunnen staan en voldoende bewegingsvrijheid hebben. Een te kleine bench is uit den boze!

Waar zet je de bench neer?

Een bench is een open kooi. Het dier krijgt wanneer hij in de bench zit daardoor alles van de omgeving mee. Licht, geluid, beweging, alles komt binnen. De plaatsing is daarom extra belangrijk. Een comfortabele en veilige ligplaats voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • Plaats de bench altijd op een tochtvrije plek.
  • Zorg dat de bench niet op een vochtige, koude plaats staat.
  • Honden zijn roedeldieren. Zonder je hond dus niet af in een gang of afgelegen hoekje, maar plaats de bench op een centrale plaats in de huiskamer. Het dier hoort er helemaal bij!
  • Zorg ervoor dat de hond comfortabel kan liggen. Leg een dik hondenkussen of deken of een comfortabel hondenkussen in de bench. Jij slaapt ook niet graag op een harde, koude ondergrond.

Waarom professionals een bench adviseren

Bij het zindelijk maken van puppy’s wordt door professionals geadviseerd om een bench aan te schaffen. Een pup heeft een aangeboren neiging om zijn eigen nest niet te bevuilen. Omdat je met deze hondenkooi voor in huis de ruimte van de hond beperkt, zal hij zijn poepen en plassen snel onder controle krijgen. Jonge en ook volwassen honden hebben daarnaast een eigen plek nodig waar zij zich kunnen terugtrekken. Een plek waar ze zich veilig voelen. Dat gevoel kan een bench hen geven. Met een bench voorkom je tevens dat de hond, mocht je hem alleen laten, aan van alles gaat knagen. Laat een pup daarom zo snel mogelijk wennen aan een bench. Volgens gecertificeerde hondentrainers moeten voor een goede benchtraining in ieder geval de onderstaande stappen worden genomen.

Stap voor stap wennen aan de bench

Rustig wennen aan de bench is belangrijk, het dier mag geen negatieve associaties krijgen met in de bench slapen. Wanneer het als een straf voelt of hij er alleen in hoeft wanneer je weg gaat zal het dier er met tegenzin in gaan. Om op een zo natuurlijk mogelijke manier kennis te laten maken met zijn nieuwe, veilige plaatsje hanteer je het best een aantal stappen:

  1. Rustig laten wennen
  2. Slapen in de bench
  3. Slapen met het deurtje dicht
  4. Deur van de bench dicht en weggaan

Onderstaand per stap een toelichting en stappenplan:

Stap 1: Rustig laten wennen

Zorg ervoor dat je hond zich thuis voelt in zijn nieuwe bench. Leg daar de speeltjes neer en geef hem bijvoorbeeld een lekker bot om op te knagen. De hond mag zich niet opgesloten voelen. Daarom blijft de deur van zijn kooi open. Als de hond aan de wandel gaat met z’n bot, dan breng je hem weer terug naar de bench. Blijf dit consequent volhouden. Pas als de pup begrijpt dat hij al het lekkers alleen in de bench mag opeten, dan pas begin je aan de volgende stap.

Stap 2: Slapen in de bench

Na een paar dagen is de hond al gewend geraakt aan zijn nieuwe onderkomen. Het is de hoogste tijd om aan de volgende stap in de benchtraining te beginnen. Je zorgt ervoor dat de pup alleen nog maar uitrust of slaapt in zijn bench en niet meer daar buiten. Telkens als je merkt dat de hond wil uitrusten of toe is aan een dutje, dan breng je hem naar zijn bench. Doe dat bijvoorbeeld na een intensieve wandeling of nadat je met de hond hebt geravot. Beloon hem direct als hij in de bench gaat liggen. Het maakt daarbij niet uit of hij dat doet op jouw aanwijzing of uit zichzelf. Als beloning kan je hem een hondensnoepje geven of gewoon een aai over zijn kop. Haal andere rustplekken (zoals de hondenmand of hondenkussen) in huis weg. Leg deze desnoods in de bench. Het deurtje laat je de eerste paar dagen nog openstaan. Als hij na een tijdje weer uit de bench stapt en elders in huis gaat liggen, dan breng je hem weer rustig terug naar zijn bench. Ook nu blijf je dat weer consequent volhouden.

Stap 3: Slapen met het deurtje dicht

Stap over op slapen met het deurtje dicht zodra de hond uit zichzelf de bench opzoekt om uit te rusten. Voor de eerste keer sluit je de bench bijvoorbeeld een kwartier af. Geef hem iets lekkers om op te knagen. Je blijft zelf wel aanwezig en gaat dus niet weg. Herhaal deze stap dagelijks een aantal keren. Als dit zonder problemen verloopt, dan ga je over naar stap 4.

Stap 4: Deur van de bench dicht en weggaan

De laatste stap in de benchtraining is weggaan met het deurtje van de bench dicht. Hierbij moet je zeer zorgvuldig te werk gaan. Want als je het verkeerd aanpakt moet je misschien wel weer teruggaan naar stap 2 of 3. Het is belangrijk om je nu niet opeens anders te gaan gedragen. Doe precies wat je altijd doet maar nu loop je weg zodra het deurtje gesloten is. Blijf wel in huis en laat hem voor de eerste keer niet te lang alleen. Herhaal deze stap enkele keren per dag. Je blijft telkens iets langer weg. Zorg ervoor dat hij telkens iets krijgt waarmee hij zich kan vermaken (een bot, speeltje of wat lekkers). Als je hond gelaten blijft onder dit alles, dan kan je eens een ommetje maken terwijl de hond in de bench ligt. Je blijft steeds iets langer weg.

Als het goed is dan is je pup na deze training gewend geraakt aan alleen zijn in de bench! Verander de locatie van de bench zo min mogelijk. Zo heeft je hond voortaan altijd een eigen plekje waar hij zich altijd veilig voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *