Konijn koel houden in de zomer

We hebben er al een aantal gehad: warme zomerse dagen. En er staan weer een aantal warme dagen voor de deur, heerlijk die zomerse temperaturen en zon! Jij gaat voor verkoeling naar het strand of plonst het zwembad in. Een konijn kan dit niet zomaar en kan niet altijd verkoeling zoeken. Hoe zorg je ervoor dat je konijn het niet te warm krijgt? Met de tips in dit artikel blijft je konijn de hele zomer lang lekker koel!

Ververs drinkwater regelmatig

Drinken is voor dieren van groot belang, zeker wanneer de temperaturen hoog oplopen. Wanneer er niet voldoende vers drinkwater beschikbaar is, kan je konijn uitdrogen. Ook kan de lichaamstemperatuur van het beestje oplopen, wat erg gevaarlijk kan zijn. Het is dus belangrijk altijd voor voldoende, vers en koel genoeg drinkwater te zorgen bij warme weersomstandigheden. Plaats de drinkfles daarom bij voorkeur in de schaduw of ververs het met grote regelmaat. Handige tip: gebruik een speciale koeler om het drinkwater van je konijn koel te houden onder warme omstandigheden:


Waterfleskoeler drinkfles konijn Waterfleskoeler voor konijnendrinkfles

Plaatsing konijnenhok

Ten tweede is het zeer belangrijk dat het hok van je konijn niet in de volle zon staat. Zorg voor een schaduwplekje of plaats het hok in de schaduw van een parasol. Heeft het konijn een ren? Heel goed, maar zorg ook hier voor voldoende schaduwplekjes. Meer informatie over de plaatsing van het konijnenhok met zomerse temperaturen is te lezen in ons eerdere artikel “Tips om je konijn koel te houden met warm weer“.

Zorg voor verkoeling

Ten eerst is het belangrijk altijd voor voldoende koeling te zorgen. Een goede methode om voor verkoeling te zorgen is door bijvoorbeeld de avond voor een warme dag een flesje water in de vriezer te leggen. Als de temperaturen de dag erna oplopen en het steeds warmer wordt, plaats je dit flesje in het hok. Je konijn kan er lekker tegenaan gaan liggen. Gebruik nooit koelelementen voor koeltassen/koelboxen. Deze bevatten giftige stoffen die vrijkomen als het dier aan de elementen knaagt. Kies in plaats daarvan voor een speciaal voor knaagdieren geschikt koelelement, bijvoorbeeld de Ice Pod:


Scratch & Newton Ice Pod koel-element voor knaagdieren

Koelelement voor konijnen

bol.com bekijk


Pas op voor plakpoep

Het klinkt niet heel smakelijk, maar behalve onprettig kan plakpoep met warm weer extra gevaarlijk zijn. De viezigheid trekt vliegjes en maden aan die zich goed thuis voelen bij de hoge temperaturen. Dit kan een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van het konijn. Controleer daarom regelmatig het kontje van je konijn en maak deze met lauw water schoon indien nodig.

Houdt je konijn extra in de gaten

Belangrijkste met het warme weer is om je huisdieren altijd wat extra aandacht te geven. Let goed op de fysieke gesteldheid van de dieren en besteed wat extra aandacht aan ze. Zorg dat je met regelmaat het water controleert, kijkt of het konijn zich niet gek gedraagt of juist overdreven vermoeid is. Net als mensen zal een konijn het moeilijker hebben met warme weersomstandigheden en waarschijnlijk minder actief zijn.

Oververhitting herkennen en verhelpen

Wanneer je konijn het toch te warm krijgt kan het dier oververhit raken. Dit is zeer gevaarlijk! Wees dan ook extra alert wanneer je symptomen van oververhitting waarneemt: gestrekt/languit liggen, half gesloten ogen, zeer warm aanvoelende oren of tandvlees en binnenkant van de ogen dat donkerrood kleurt. Bij een lichaamstemperatuur van meer dan 40 graden spreken we van oververhitting.

Wanneer je oververhitting vermoed dien je direct actie te ondernemen. Zorg dat de lichaamstemperatuur daalt naar 39 graden door het dier in een koelere omgeving te brengen. Houdt de oren nat met water op kamertemperatuur (geen koud water!). Houdt de oren vrij, wikkel ze niet in. Ze moeten kunnen ademen om zo warmte kwijt te kunnen. Raadpleeg bij twijfel, het niet dalen van de lichaamstemperatuur of het aanblijven van symptomen altijd een dierenarts. Bij verwaarlozing van oververhitting kan het dier in shock raken, wat het dier fataal kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.