Tips om je konijn koel te houden met warm weer

De plaats van het konijnenhok in de zomer

Voorjaar! Het zonnetje breekt weer lekker door en de temperaturen lopen op. Ook lekker voor je konijn, die lekker van het voorjaarszonnetje geniet. Wanneer het zomer wordt, is het echter verstandig maatregelen te treffen. De dikke vacht van het konijn kan ervoor zorgen dat het al snel te warm wordt in de zon. Gelukkig is het zomerleed met een aantal handige tips er gemakkelijk te verlichten.

Positie konijnenhok/ren

De positie van het konijnenhok is in de zomer van groot belang. Plaats het hok nooit recht op het zuiden. De zon valt op die manier een groot deel van de dag recht in het hok, waardoor het ondraaglijk warm kan worden. Zorg in plaats daarvan ervoor dat het hok in de schaduw geplaatst wordt, bijvoorbeeld onder een boom of afdakje. Is er geen beschutting mogelijk? Plaats dan een parasol of ander zonnescherm over het hok heen.

Je konijn koel houden

Tijdens de warme dagen is het belangrijk je konijn voldoende schaduw te bieden. Loopt hij los in een ren, zorg dan altijd dat er een schaduwplaats is. Leg bijvoorbeeld een handdoek over een gedeelte van het gaas neer. Om extra verkoeling te bieden kun je een natte tegel neerleggen op deze schaduwplaats. Daarnaast kun je voor een bron van koelte zorgen. Leg bijvoorbeeld een fles met bevroren water in het hok neer. Werk bij voorkeur niet met ventilatoren e.d.. Net als mensen kunnen konijnen ziek worden van de tocht.

Lange periode van hitte

Is het langdurig erg warm? Zorg er dan voor dat je altijd goed in de gaten houdt of er nog voldoende schaduwplaatsen beschikbaar zijn en of de temperatuur in de leefomgeving van je konijn niet te hoog wordt. Konijnen zijn nog gevoeliger voor warmte dan mensen. Is het voor jezelf te warm? Dan is dit voor het konijn dus ook zeker het geval en kun je het best actie ondernemen door een koelere plek uit te kiezen of het konijn tijdelijk binnen in huis te plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.