Konijn wassen

Je konijn wassen, is dat wel nodig? Zo ja, hoe en waarmee moet je je konijn schoonmaken? En hoe doe je dat op een manier dat het diertje er geen last van heeft? In dit artikel gaan we dieper in op het schoonhouden van de vacht van je konijn.

Was je konijn zo min mogelijk, een konijn kan zichzelf schoonmaken

Je konijn heeft een wasbeurt eigenlijk nooit echt nodig. Konijnen zijn van zichzelf namelijk erg schone dieren. En wanneer er toch vuil in de vacht terecht komt, kan het dier zichzelf prima verzorgen en schoon houden. Een bad is namelijk niet echt goed voor konijnen. In de natuur wordt de ondervacht van het dier namelijk (bijna) nooit nat. Water loopt via de bovenvacht naar beneden, de ondervacht blijft droog. Wanneer je je huisdier zelf wast, wordt deze vacht ook nat. Dit maakt je knager gevoelig voor tocht, kou en vergroot daarmee de kans dat het dier ziek wordt. Het is dus raadzaam je konijn zo min mogelijk te wassen.

Wanneer je konijn wel wassen?

Af en toe is het toch wel fris om het diertje te wassen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij een huidaandoening van je konijn vraagt om een wasbeurt of als hij iets plakkerigs heeft liggen rollen. Wanneer het dier plakpoep aan zijn kont heeft is het beter dit met wat lauw water los te weken en geen sop te gebruiken. Was in dat geval ook niet het hele dier.

Wassen met shampoo

Gebruik voor het wassen van je konijn bij voorkeur alleen water. Indien de vacht echt vies is, gebruik je een speciale shampoo. Deze is online verkrijgbaar. Heeft je konijn last van huidaandoeningen? Raadpleeg in dat geval een dierenarts. Hij schrijft in dat geval een speciale shampoo voor. Je weet dan zeker dat je de huid of vacht niet beschadigd of irriteert.


knaagdierenshampoo Beaphar

Beaphar shampoo voor knaagdieren

Knaagdierenshampoo, shampoo voor konijnen en knaagdieren


Stappenplan konijn wassen

Omdat konijnen tegenspartelen tijdens het badderen, kun je dit het beste met z’n tweeën doen: de één houdt het konijn vast terwijl de ander hem of haar wast. Houdt bij het wassen van je konijn de volgende stappen aan en je diertje is weer helemaal schoon!

 1. Vul een teiltje voor de helft met lauwwarm water en zorg dat er twee handdoeken en de speciale shampoo in de buurt staan. Vul de teil niet te vol, dit kan je konijn afschrikken.
 2. Maak het konijn met een zacht straaltje nat of schep wat water uit het teiltje over het dier heen. Vermijd water in de ogen en oren, dit is onprettig voor het konijn.
 3. Neem wat shampoo op je hand en wrijf het uit over je handpalm. Verdeel daarna de shampoo over de huid van het dier. Breng de shampoo niet direct vanuit de fles op het konijn aan, het is best agressief spul en kan gaan irriteren. Voorkom zoveel mogelijk contact met de kop.
 4. Nadat je je konijn lekker hebt ingesopt, is het tijd om alles weer uit te spoelen.
 5. Rol je vriendje daarna in de handdoeken en wrijf ‘m voorzichtig en zachtjes droog.

Buitenkonijnen dienen een dagje binnen te blijven nadat ze gewassen zijn. Na een dag is de vacht weer helemaal droog en kun je het dier weer buiten laten zonder het risico te lopen dat hij verkouden raakt. Laat het dier niet eerder naar buiten dan het moment dat de vacht weer helemaal droog is.

2 gedachten over “Konijn wassen

  • dierennieuws

   We raden aan een specifieke shampoo te gebruiken voor konijnenvacht. Een goed voorbeeld is de shampoo van Beaphar die hierboven in het blog uitgelicht is.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *