Hoeveel kost een kat als huisdier?

Hoeveel kost het hebben van een kat eigenlijk? Het hebben van huisdieren is in de meeste gevallen geen goedkope bezigheid. Naast de aanschafkosten van de dieren dient geïnvesteerd te worden in huisvesting, verzorging, voeding, medische verzorging en natuurlijk wat leuke speeltjes of verwennerijen. Al met al kunnen de kosten oplopen! Maar… Een kat is een relatief voordelige keuze!


De aanschaf van een kat

Een kat is, zeker wanneer vergelen met een hond, een voordelig huisdier. Niet alleen in de verzorging, maar ook de aanschaf van een kat kan erg goedkoop uitvallen. Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar de aanschafkosten van verschillende huisdieren. Daaruit blijkt dat de aanschaf van een kat weinig hoeft te kosten. Ruim de helft van de onderzochte huishoudens heeft niets voor hun kat hoeven betalen bij aanschaf (let hierbij wel goed op, een gratis kat is niet altijd de beste keuze!) Zo’n twintig procent betaalde tot 50 euro voor het dier, acht procent 100 tot 500 euro en één procent betaalde meer dan 500 euro. In dit laatste geval betreft het doorgaans een raskat.

Ondanks dat een gratis kat ideaal lijkt, is het verstandig erg alert te zijn in dat geval. Een kat grootbrengen in de eerste levensweken zal de fokker of eigenaar van het nestje ongeveer 100 euro aan kosten per kat opleveren. Deze kosten worden gemaakt voor inentingen, ontworming en ontvlooiing, voeding en de benodigde verzorgingsmaterialen. Wanneer een kat gratis wordt weggegeven bestaat de kans dat het baasje minder geïnvesteerd heeft in het diertje. Een gemiddelde verkoopprijs van 75 a 150 euro is daarom normaal. Voor raskatten ligt de prijs uiteraard aanzienlijk hoger. Houdt rekening met de volgende kosten:

 • Aanschaf kat (standaard Europese Korthaar; geen raskat): 75 – 150 euro
 • Voedings- en drinkbakjes – 10 euro
 • Reismandje – 20 euro
 • kattenbak + schepje – 20 euro
 • Mandje & krabpaal – 40 euro
 • Vlooienkam, borstel, tekentang – 15 euro
 • Castratie / sterilisatie – 100 euro

Aanschaf: 300 euro


Maandelijkse kosten

Wanneer de kat is gekocht komen er natuurlijk meer kosten om de hoek kijken. Een huisdier hebben kost maandelijks geld. Denk aan voeding, verzorgingsmaterialen en in geval van katten de vulling voor de kattenbak. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de huishoudens minder dan 30 euro per maand uitgeeft. Zo’n 55 procent spendeert tussen de 10 en 30 euro per maand aan voer en verzorging. Slechts zeven procent van de kattenbezitters geeft meer dan 50 euro uit.

De kosten die maandelijks terugkomen zijn voornamelijk toe te schrijven aan voeding en materialen voor de verzorging:

 • Kattengrit (kattenbakvulling) – +/- 75 euro per jaar
 • Voeding – 200 – 300 euro per jaar
 • Verzorgingsproducten – 25 euro
 • Speeltjes – 25 euro

Dit is natuurlijk een schatting van de gemiddelde kosten (exclusief de medische kosten). Het hangt er sterk vanaf hoe je je kat verwent. Koop je maandelijks nieuwe speeltjes en misschien wel speciale dieetvoeding? Dan kun je natuurlijk een stuk duurder uit zijn!

Kosten verzorging: 300 – 400 euro (25 – 33 euro per maand)


Medische kosten

Je doet er verstandig aan je kat minimaal eenmaal per jaar te laten controleren. De dierenarts controleert je kat op verschillende symptomen die passen bij veelvoorkomende kattenkwalen. Daarnaast wordt je kat gewogen en op uiterlijk beoordeeld. Een consult neem je sowieso af bij een inenting, dus laat je kat jaarlijks inenten en gelijk even controleren.

Voor een kat zonder gezondheidsproblemen kun je de volgende kosteninschatting aanhouden:

Je hoopt het natuurlijk niet, maar je kat kan ziek worden of gewond raken. Dan is het qua kosten natuurlijk een ander verhaal. In dat geval moet je naar de dierenarts en heeft je kat mogelijk medicijnen nodig. De kosten voor behandeling van je kat lopen dan al snel op.

Het grootste deel van de kattenbezitters betaalde het afgelopen jaar 50 tot 100 euro aan medische kosten. Een op de vijf kattenbezitters betaalde afgelopen jaar niets aan de dierenarts en zeven procent betaalde minder dan 25 euro. Twintig procent betaalde 100 tot 250 euro, negen procent 250 tot 500 euro, drie procent 500 tot 1.000 euro en één procent meer dan 1.000 euro. Overigens zou een op de vijf huisdierenbezitters meer dan 1.000 euro aan een operatie willen uitgeven als dat het leven van hun huisdier zou redden.

Medische kosten: 80 euro per jaar (gezonde kat)

Tip: verwacht je kosten te maken of kun je de kosten voor een eventuele medische ingreep moeilijk opvangen? Kies dan voor een huisdierenverzekering om onverwachte kosten te voorkomen. Lees hier alles over kattenverzekeringen


Kostenoverzicht

Wanneer deze kosten op een rijtje gezet worden, kun je concluderen dat een gemiddelde kat niet eens zo heel veel hoeft te kosten op jaarbasis! Gekeken naar de kosten die een gemiddelde katten-eigenaar in Nederland maakt, ziet dit er als volgt uit (gezonde kat; geen raskat):

 Kosten eenmaligKosten jaarlijksKosten maandelijks
Aanschaf€300  
Medische kosten €80 
 Verzorgingskosten  €25 – €35

Omgerekend kost de verzorging van een kat (dus zonder aanschaf) zo’n 35 tot 40 euro per maand (400 – 500 euro per jaar)!

 • Maandelijks: €35 – €40
 • Ofwel jaarlijks: €400 – €500

3 gedachten over “Hoeveel kost een kat als huisdier?

 • Ik ga er vanuit dat erik (de persoon welke hiervoor gereageerd heeft) een kwaliteits natvoer geeft. Ik kom ook niet uit met deze berekening. Mijn dierenarts is duurder, en de voerkosten echt duidelijk hoger dan 2/300 per jaar.
  Ik voer een kwalitatief goede brok, 4 kilo kost mij minimaal 47 euro. De katten wegen rond de 4 en 6 kilo. Daarnaast voer ik natvoer, a 1.30 per blikje van 70 Gr. Hiervan voer ik per kat 1 a 2 per dag. Afhankelijk van hun vochtinname krijgen ze meer.
  Zoals u ziet. Duidelijk meer kosten per kat dan 2 a 300 euro op jaarbasis.

  Beantwoorden
 • Erik Philippus

  Ik heb 4 raskatten, en geef aanzienlijk meer uit.
  Neem alleen al het voer. Ik zie staan: € 200-300/jaar – dus dat is ongeveer 70 cent/dag.
  Dat ben je kwijt als je je kat het goedkoopste supermarkt voer geeft dat er te krijgen is.
  Ik geef per kat ongeveer € 800-1.000/jaar uit aan kwalitatief goed voer. Voor een deel spaar je daarmee kosten voor de dierenarts uit, want de kat is gezonder en leeft langer zonder medische problemen.
  Een raskat is uiteraard bij aanschaf vele malen duurder dan een gewone huiskat, die van mij kosten € 1.000-1.200.
  En als een kat oud wordt, komen er medische kosten voor medicijnen, consulten, operaties, etc., en die kosten kunnen behoorlijk oplopen tot gemakkelijk boven de € 1.000/jaar.
  Dus hier een compleet ander verhaal wat betreft de kosten…..

  Beantwoorden
  • dierennieuws

   Interessante inzichten Erik.
   Kwalitatieve voeding spaart inderdaad kosten voor de dierenarts uit. Daarnaast bevat kwalitatieve voeding meer energie en minder bijproducten waar het dier niets aan heeft, waardoor je kat er minder van nodig zal hebben om in de energiebehoefte te voldoen. Voeding van uitstekende premium kwaliteit is voor ongeveer 10 euro per kilo (grotere verpakkingen) te verkrijgen. Een gemiddelde volwassen kat van 4 – 5 kg. heeft ongeveer 100 – 120 gram brokjes per dag nodig van deze voeding. Op jaarbasis komt dat neer op zo’n 45 kilo (ruim genomen), zo’n 450 euro.

   Voor voeding van de bekende “A-merken” betaal je veelal zo’n 3-4 euro per kilo bij de bekende supermarkten. Uiteraard eet een kat daar wel iets meer van, maar de kosten op jaarbasis zullen zo toch aanzienlijk lager uitvallen.

   Omdat maar een klein deel van de baasjes zal kiezen voor kwaliteitsvoeding en er veelal gekozen wordt voor de bekende merken die bij de supermarkt verkrijgbaar zijn, is een gemiddelde aangehouden van zo’n 200-300 euro per jaar. Hiervoor heeft de kat zo’n 50 tot 70 kilo voeding, meer dan genoeg om een jaar in de energiebehoeften te voorzien van een gemiddelde kat!

   Het rekensommetje:

   Gemiddelde volwassen kat: 4 kg.
   Dagelijkse hoeveelheid voeding: 100 – 120 gr.
   Jaarlijkse hoeveelheid (120 gr./dag): 43,8 kg.
   Kosten premium kwaliteitsvoeding per kg.: ~10 euro
   Kosten gemiddelde supermarktvoeding per kg.: 3,5 euro

   Kosten premium kwaliteitsvoeding op jaarbasis: ~450 euro (45 kg. voeding)
   Kosten supermarktvoeding op jaarbasis: ~200 euro (57 kg. voeding)

   Erik, we zijn erg benieuwd hoe uw katten voor 800-1000 euro voeding per jaar eten. Zou u daar wat meer over kunnen vertellen?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *