Hazen en hun sterk ontwikkelde zintuigen en lichaam

De haas is niet alleen een prachtig dier, maar ook nog eens een uitzonderlijk efficiënt dier! Hazen weten namelijk hun zintuigen optimaal te benutten, beter dan vele andere diersoorten! Benieuwd wat er zo speciaal is aan de zintuigen van de haas? Lees snel verder!

Uiterlijk verraad zijn sterktes

Wanneer je het uiterlijk van hazen vergelijkt met dat van konijnen vallen gelijk een aantal lichaamsdelen op. Hij heeft verhoudingsgewijs zeer grote oren, grote ogen en een gigantische snuit. Hiermee verraad het dier eigenlijk al gelijk dat niet alleen zijn gehoor goed is, maar ook zijn zicht en zijn reukvermogen sterk ontwikkeld zijn.

Zicht

Hazen kunnen met hun ogen 360 graden zien. Omdat zijn ogen aan de zijkant van zijn kop zitten, kan het dier zich een compleet beeld van de omgeving vormen, zonder daar zelf voor te hoeven draaien.

Gehoor

Ook de oren van de haas zijn sterk ontwikkeld en precies op de juiste manier gevormd. Zijn oren kan hij 190 graden draaien, zodat vanuit elke richting geluid opgevangen kan worden.

Reuk

Met zijn neus vangt de haas geuren op die zowel van vijanden afkomstig kunnen zijn, als van een bronstig vrouwtje. Niet alleen voor de jacht, maar ook voor de voortplanting zijn de sterk ontwikkelde reukorganen dus van groot belang!

Snelle renner

Oke, een haas ruikt, hoort en ziet goed. Maar waar denk je vooral aan als je aan de haas denkt? Juist, dat hij snel is! Bij het woord “haas” denk je natuurlijk aan het woord haast! De kracht van de snelheid van deze diersoort zit hem in de achterpoten. Deze zijn sterk ontwikkeld en voorzien van krachtige spieren. Zo kan hij hiermee sprongen maken van meer dan een meter!

De haas wordt om deze reden vaak ingezet als jachtwild. De uitdaging zit hem voor de jagers hierbij in het schieten van een enorm snel beest, dat niet al te groot en niet al te klein is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *