Onverwachts een nestje met konijnen

Onervaren konijnenbezitters wil het nog wel eens overkomen: het konijn maakt ineens een nestje en baart kleine konijntjes. Aangezien het bij konijnen bijna niet opvalt dat ze zwanger zijn, kunnen eigenaren die niet weten waarop ze moeten letten voor (leuke) kraamverrassingen komen te staan.

Een konijn plant zich snel voort. Heeft je konijn wel eens bij het buurkonijn in de ren gestaan? Grote kans dat de kleintjes daar verwekt zijn! Een konijn heeft niet veel tijd nodig voor bevruchting, één keertje samen kan al genoeg zijn!

Geslacht verkeerd bepaald

Dacht je twee mannetjes te hebben, blijkt de ene toch een vrouwtje! Het komt regelmatig voor dat het geslacht van een konijn verkeerd bepaald is. Zo kan het gebeuren dat je ineens ook nog eens met vijf van die mini konijntjes zit! Om de diertjes in dit geval toch goed te kunnen verzorgen, hierbij wat tips voor de eerste dagen van hun leven.
Maar eerst: haal de ram weg bij het nest! Het vrouwtje kan direct weer gedekt worden en een tweede nestje is niet het eerste waarop je zit te wachten.

Nestcontrole

Op de eerste dag is een nestcontrole geen overbodige luxe: Haal je handen door het zaagsel, zodat je de geur overneemt van het nest. Voel vervolgens of alle jongen warm zijn. Het komt regelmatig voor dat jonkies sterven; haal overleden jongen uit het nest.

Bijvoeren

Als de kleintjes heel veel piepen, hebben ze misschien te weinig voedsel. Voeding is zeker in de eerste dagen van groot belang. Ze halen er de benodigde voedingsstoffen uit om evenwichtig op te groeien. Informeer daarom wanneer je vermoed dat de diertjes honger hebben bij de dierenarts of ze bijgevoerd moeten worden.

Laten wennen aan mensen

De eerste tien dagen kun je de jonkies het beste zo veel mogelijk met rust laten en rustig laten opgroeien. Vanaf een week of twee kun je de diertjes langzaam aan mensen gaan laten wennen.

Heb geduld, volg bovenstaande tips op en je zult zien dat je als onervaren “konijnenfokker” de onverwachte jongen goed zult kunnen grootbrengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *