De kat is een van de populairste huisdieren in Nederland. Ons landje telt inmiddels meer dan 2,5 miljoen katten. In dit artikel gaan we in op het aanschaffen van een kat. Er zijn namelijk een aantal belangrijke overwegingen en keuzes die gemaakt moeten worden. Kies je voor een kitten, of juist een volwassen kat? Waar koop je de kat, bij een asiel, fokker of particulier? En ben je eigenlijk wel geschikt om een kat als huisdier te houden? Dit artikel geeft het antwoord op alle vragen rondom het kopen van een kat!
Ben ik en is mijn situatie geschikt om een kat in huis te nemen?
Als eerste moet je bij jezelf nagaan of je wel daadwerkelijk een kat wil en of jouw situatie daadwerkelijk geschikt is voor een kat. De belangrijkste vragen die je jezelf eerst moet gaan stellen zijn de volgende:
- Wat is de impact op de thuissituatie?
- Gaat een kat wel samen met eventuele al aanwezige huisdieren?
- Kan ik de kosten dragen?
- Kan ik de verzorging wel aan? En wil ik dat ook?
Als je deze vragen allemaal positief kunt antwoorden kun je met gerust hart een kat gaan aanschaffen. Belangrijk is dan na te gaan:
Wat voor kat wil ik en waar wil ik deze kopen?
Onderstaand antwoord op al deze vragen:
Impact op je thuissituatie
Voordat u een kat koopt is het belangrijk om stil te staan bij de impact van het kopen van een kat voor u, uw gezin en de kat zelf. Belangrijk is dat u niet alleen de leuke kanten van een kat als huisdier ziet, maar dat je ook de verantwoordelijkheid voor het dier neemt. Belangrijk is te overwegen of je huis geschikt voor een kat. Bedenk daarnaast dat een kat met gemak vijftien jaar oud wordt. Vind je het dier over tien jaar nog steeds wel zo leuk?
Vaak wordt gedacht dat katten hele dagen alleen kunnen zijn en weinig aandacht nodig hebben. Dit is echter niet waar. De meeste katten hebben dagelijks aandacht nodig en hebben sterke behoefte aan sociaal contact. Katten die veel alleen zijn, vereenzamen en kunnen daar hun verdere leven last van ondervinden.
Katten samen met andere huisdieren
Over het algemeen passen katten zich gemakkelijk aan bij andere huisdieren zoals andere katten en honden. Een kat samen laten leven met huisdieren als vogels, vissen en knaagdieren kan wel problemen geven. Belangrijk is de dieren in het begin goed in de gaten te houden en ze ze uit elkaar te halen als er een gevecht ontstaat. Geef de kat een eigen plekje waar hij/zij zich terug kan trekken wanneer ruzie ontstaat.
Aanschafkosten
Het aanschaffen van een kat valt qua kosten erg mee. Een jonge kitten kost in de meeste gevallen hooguit een paar tientjes. Houdt er hierbij wel rekening mee dat er bijkomende kosten zullen zijn voor inentingen, ontworming en andere medische kosten. Overweeg ook eens een kat uit het asiel. Een asielkat kost met een aanschafprijs van zo’n 35 euro tot 70 euro meer, maar deze katten zijn medisch onderzocht, geënt en meestal gechipt door een dierenarts. Je bent er zekerder van dat je een gezond diertje aanschaft.
Ben je op zoek naar een raskat? Koop deze bij voorkeur bij een goede fokker. Ga er vanuit dat de kosten tussen de 300 en 600 euro zijn, maar zelfs bedragen boven de 1000 euro zijn voor rasechte populaire raskatten geen uitzondering.
Naast de aanschafkosten van een kat volgen uiteraard nog de kosten voor voer, verzorging en een bezoek aan de dierenarts.
Meer weten over de kosten voor een kat?
Een kat in huis kost wat geld. Natuurlijk heb je de eerder genoemde aanschafkosten, maar ook maandelijks en jaarlijks dient rekening gehouden te worden met verschillende terugkerende kosten. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten en kosten voor verzorging en voeding.
Ontdek hoeveel een kat hebben ongeveer kost
Verzorging
Niet iedere kat heeft evenveel verzorging nodig. Langharige katten moeten minstens dagelijks een keer geborsteld worden. Kortharige katten kunnen minder vaak geborsteld worden, een keer per week volstaat meestal.
De kattenbak dient zeker dagelijks goed bijgehouden te worden. Schep bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds de bak schoon met het schepje. Verschoon daarnaast een of twee keer per week de kattenbakkorrels, afhankelijk van hoe vaak er gebruik gemaakt wordt van de bak.
Geef je kat iedere dag goede en afwisselende voeding. Katten hebben behoefte aan vlees, maar daarnaast ook aan brokjes om hun tanden te verzorgen en gezond te houden. Aan deze behoeften is gemakkelijk te voldoen door bijvoorbeeld ’s ochtends brokjes te geven en ’s avonds zacht voer met vlees of vis. Het is belangrijk dat je kat altijd toegang heeft tot vers water. Verse melk is af te raden, bij de meeste katten werkt dit laxerend. Geef in plaats daarvan speciale kattenmelk, die tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt en dierenwinkel verkrijgbaar is.
Opvoeding
Wees vanaf het begin duidelijk wat wel en wat niet mag. Je kunt je kat bepaalde huisregels aanleren: geen planten opeten, behoefte doen in de kattenbak, niet in gordijnen klimmen of aan meubels, vloerbedekking en muren krabben. Een kat zal niet zoals een hond leren zitten, staan en liggen, daar is het veelal een te eigenwijs dier voor.
Tijdsbesteding
Ondanks het feit dat katten een vrij onafhankelijk karakter hebben, vragen ze toch om behoorlijk wat aandacht. Naast de verzorging die het dier nodig heeft, vindt je kat vindt het leuk als je iedere dag even met hem speelt. Reken erop dat je gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan je kat besteedt. Dit hoeft niet alleen door te spelen, veel katten liggen graag bij zijn baasjes op schoot of “praten” met hun baasjes. Natuurlijk is dit niet écht praten, maar reageer eens op zijn gemiauw door iets terug te zeggen. Je zult merken dat het een band creëert!
Vakantie
Wanneer je een huisdier hebt is vakantie altijd een extra zorg. Wat doe je met je kat als je op vakantie gaat? Dekn hier vooraf goed over na. Zorg er altijd voor dat een vakantie niet nadelig is voor de kat. Enkele tips:
Kat meenemen op vakantie
Neem je kat eens mee op vakantie! Sommige vakantieadressen staan huisdieren toe. Let wel op dat een reisje naar het buitenland kan betekenen dat je kat extra entingen nodig heeft. In andere landen kunnen andere ziektes voorkomen die schadelijk kunnen zijn voor je kat. Informeer altijd even bij de dierenarts wanneer je van plan bent je kat mee te nemen op vakantie in het buitenland. Ook gelden er in andere landen vaak andere regels dan hier.
Familie of vrienden op je kat laten letten
Vaak gemakkelijker is je kat onder te brengen bij familie of vrienden. Doe dit alleen wanneer je zeker bent dat ze voldoende aandacht aan het dier kunnen en zullen geven.
Iemand de kat in eigen omgeving laten verzorgen
Voor veel katten kan een veranderende omgeving stress en spanning met zich meebrengen. Overweeg daarom ook zeker je kat thuis te laten en de buren of kennissen iedere dag langs te laten komen om de kat te voeren en te verzorgen. Wanneer je kat gewend is altijd in en uit te lopen (via een kattenluik), kan dit zeker een goede optie zijn. Kies bij voorkeur voor de buren, deze kunnen het dier ook een beetje in de gaten houden wanneer het buiten is.
Dierenpension of asiel
Kun je geen geschikte oppas voor je kat vinden en neem je het dier niet mee? De enige optie is dan vaak een dierenpension of asiel. Hier krijgt het dier goede verzorging door mensen met verstand van zaken. Let wel op dat je op tijd reserveert! Kattenpensions en asiels zijn vaak druk bezet in de vakantieperioden. Kijk op de site van de dierenbescherming voor alle erkende dierenpensions bij u in de buurt: dierenbescherming.nl.
Een kitten of en oudere kat?
Wanneer mensen overwegen een kat in huis te nemen wordt al snel gedacht aan een kitten. Vaak wordt gedacht dat een oudere kat niet meer kan wennen aan een nieuwe omgeving en een nieuw gezin. In de praktijk blijkt echter dat oudere katten zich meestal even goed aanpassen als een kitten. De band met een oudere kat wordt dan ook even hecht als met een kitten. Hieronder een aantal voordelen voor beide dieren:
De keuze voor een kitten
Niets is natuurlijk leuker dan het zien opgroeien van je eigen kat! Een kleine kitten die speels door het huis rent, de schattige momenten wanneer het diertje lekker ligt te slapen.. Veel katteneigenaren denken met blije gevoelens terug aan de tijd dat hun kat nog klein was. Kittens dienen echter wel goed opgevoed te worden. Slecht gedrag dient te worden afgeleerd en het diertje moet vaak nog zindelijk gemaakt te worden.
De keuze voor een oudere kat
De keuze voor een oudere kat heeft als voordeel dat het dier al opgevoed is en zich meestal in huis beter gedraagt dan een kitten. Daarnaast zijn oudere katten, zeker wanneer deze in een asiel gehaald worden, vaak al voorzien van de benodigde inentingen. Dit scheelt in kosten en brengt gemak met zich mee!
Waar kopen: bij fokker of particulier?
Waar je je nieuwe kat koopt hangt helemaal af van je eigen wensen. Je kunt kiezen voor een kat uit een asiel, een kat uit een particulier nestje of een kat van een (ras)fokker. De keuze is helemaal aan jezelf! Hieronder in ieder geval een aantal tips:
Aanschaf raskat
Het is raadzaam een raskat te kopen bij een erkend fokker. Via rasverenigingen is informatie verkrijgbaar over betrouwbare fokkers. Kies niet zomaar voor een advertentie in de krant. Helaas zijn er steeds meer broodfokkers die niet naar het welzijn van het dier kijken, maar alleen zoveel mogelijk geld willen verdienen. Dit soort fokkers is niet op verantwoorde wijze bezig, de gezondheid van de dieren heeft eronder te leiden.
Aanschaf gewone huiskat
Ben je gewoon op zoek naar een gezellige huisgenoot en kameraad en geef je niet zoveel om wat voor ras of soort het is? Overweeg dan zeker ook het asiel! Daar zitten veel gezonde en leuke katten, die op zoek zijn naar een nieuw baasje. Vaak wordt gedacht dat dit alleen oudere dieren zijn, maar veel asiels hebben ook kittens die op zoek zijn naar een nieuw en liefdevol thuis. Bovendien zijn asieldieren altijd door een dierenarts nagekeken, ingeënt en voorzien van identificatie waardoor je niet direct voor verrassingen komt te staan.
Kater of poes?
In veel opzichten lijken een kater en een poes sterk op elkaar. Ze delen veel karaktereigenschappen. Wel is het zo dat gecastreerde katers over het algemeen een rustiger temperament hebben dan poezen. Ze hebben daarnaast minder de neiging om van huis weg te lopen dan poezen. Bij de meeste rassen is een duidelijk verschil in uiterlijk aanwezig. Katers zijn over het algemeen groter en grover dan poezen en hebben ze een bredere kop dan poezen.
Tot slot: Koop bij voorkeur geen dekkater. Deze vertonen vaak sproeigedrag, iets dat je in huis absoluut niet wilt!
Wennen aan de nieuwe omgeving
Geef je kat wanneer het dier voor het eerst in huis is wat tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen. Soms is hier wat geduld voor nodig en zal het wennen iets meer tijd in beslag nemen. Met de volgende tips voor de eerste dagen dat de kat in huis is stel je je huisdier op zijn gemak en went het dier sneller:
- Katten kunnen in het begin wat schrikachtig zijn. Ze hebben dan de neiging om te vluchten. Houdt ramen en deuren daarom gesloten.
- Iedereen is nieuwsgierig naar de nieuwkomer en kinderen kunnen de kat maar moeilijk met rust laten. Katten stellen deze goedbedoelde aandacht niet altijd op prijs en lopen weg. Laat de kat op zo’n moment gewoon z’n gang gaan.
- Voor een kat brengt het wennen aan een nieuwe omgeving vaak ook stress met zich mee. Dit kan gevolg een verminderde weerstand met zich meebrengen. Houdt de kat sowieso minstens de eerste twee maanden binnen om hem aan zijn nieuwe huis te laten wennen.
- Geef in het begin alleen kleine hoeveelheden voedsel. Geef om de kans op maag- en darmklachten te verkleinen bij voorkeur hetzelfde voer als in het asiel of bij de vorige eigenaar, zeker in het begin.
- Zet de kattenbak op een vaste, goed bereikbare plaats. Zorg dat de kat weet waar de bak staat en er altijd toegang toe heeft.
- Katten hebben een vrij onafhankelijk karakter. Geef uw kat de ruimte om zijn nieuwe omgeving op zijn eigen houtje te verkennen en zich thuis te gaan voelen.
- Zet je kat zodra hij voor het eerst binnenkomt meteen op de kattenbak. Vanaf die plaats mag het dier vervolgens zelf het huis verkennen. Op die manier vindt de kat de weg naar de bak gemakkelijker terug.
Samenvattend advies bij de aanschaf van een kat
Houd vooraf rekening met:
- Laat je vooraf goed en betrouwbaar informeren
- Koop alleen een kat wanneer het dier er goed verzorgd uitziet
- Vraag na of het dier ingeënt is. Is een geldig inentingsboekje aanwezig?
- Is de kat al gechipt?
- Past het karakter van de kat bij je eigen karakter?
- Onderzoek of je te maken hebt met een betrouwbare fokker die is aangesloten bij een rasvereniging
- Is het dier niet te jong om gescheiden te worden van zijn moeder en broertjes en zusjes? Kitten mogen pas na 8 weken het nest verlaten. Dit is zeer belangrijk omdat het dier in die tijd gesocialiseerd wordt. Te vroeg scheiden van moeder kan gedragsproblemen veroorzaken!
Tip: kijk ook eens op ikzoekbaas.dierenbescherming.nl voor een overzicht van alle asieldieren.
Bedankt voor het delen van de tips om je kat te laten wennen aan een nieuwe omgeving. Mijn kitten is ook erg bang en ligt veel onder onze bank. Wellicht moeten we hem in een kleinere ruimte laten wennen. We gaan het uitproberen!
Bedankt voor het delen van deze tips over het nemen van een kitten of kat. Mijn partner en ik zouden ook graag een huisdier willen nemen, omdat we dit erg gezellig vinden. We weten alleen niet of we beter een oudere kat of juist een kitten kunnen nemen. We gaan in ieder geval snel langs bij een asiel om te kijken.