Je puppy goed leren volgen

Niets is zo irritant als een hond die niet goed volgt. Het is prettig om normaal met je hond aan de lijn over straat te kunnen lopen. Je hebt geen zin om hem constant te moeten corrigeren. In dit artikel leer je daarom in een paar eenvoudige stappen jouw hond aan om goed te volgen. We richten ons in deze snelcursus vooral op puppy’s. Voor volwassen honden bestaan andere methodieken.

Begin al vroeg

Bij jonge hondjes begin je al zo vroeg mogelijk met volgtraining, ook al zijn ze nog speels en ongedurig. Het is lastiger een hond bepaald negatief gedrag af te leren en om te zetten in positief gedrag, dan direct het goede gedrag aan te leren. Je zult daarnaast merken dat puppy’s goede leerlingen zijn en snel begrijpen wat de bedoeling is.

Kies een bepaalde kant

Voordat je begint met de volgtraining is het belangrijk om een kant te kiezen waaraan de hond moet volgen. De meeste hondeneigenaren kiezen ervoor om de hond links van hun been te laten lopen. Dit is persoonlijk. Rechts kan ook prima. Je kiest voor één specifieke kant om de hond duidelijkheid te geven. Wijk daar nooit vanaf! Daarnaast voorkom je hiermee dat de hond telkens kruist en jou voor de voeten loopt. De hond moet pal naast je been lopen, het liefst tegen je been aan. Zo kan hij niet trekken en merk je (zonder dat je hoeft te kijken) het direct als hij niet goed meeloopt.

Wennen aan de halsband

Laat je pup rustig wennen aan de riem, nog voordat je eropuit gaat. Laat het dier eerst thuis wennen aan het omdoen en dragen van de halsband. Daarna lijn je hem pas aan.

Netjes meelopen direct belonen

Ga er met je puppy aangelijnd op uit en laat de riem iets vieren. Alles is natuurlijk nog nieuw voor hem. Daarom kan je misschien beter eerst in je eigen tuin of anders op een rustige plek beginnen. De aandacht van je hond is dan volledig bij jou!
Puppy’s leren het snelst door beloning. Als hij tijdens het wandelen toevallig naast je gaat lopen, dan beloon je hem direct! Geef hem een snoepje als hij naast jouw been meeloopt en roep op hoge toon ‘braaf!’ of ‘goed zo!’. Je traint op deze manier positief en hij zal al snel doorkrijgen dat hij beloond wordt wanneer hij in de juiste positie loopt. Beloon hem alleen als hij pal naast je been loopt.

Af en toe uitrusten

Voor jonge hondjes is alles nieuw en indrukwekkend. Omdat hij in een korte tijd veel nieuwe indrukken opdoet, maak je het liefst meerdere korte wandelingen per dag. Zodra hij tijdens het wandelen gaat zitten, laat je hem ook gewoon even lekker uitrusten. Dit is heel normaal gedrag bij puppy’s. Laat hem geenszins aan de lijn trekken. Trek ook zelf nooit aan de lijn! De hond gaat daaraan wennen of ziet het als een spelletje. Af en toe aan de lijn trekken is normaal gedrag bij puppy’s, maar het kan ze uitputten. Wanneer je hondje toch moe is, kun je hem het best even optillen en het later op de dag opnieuw proberen.

Oefening

Je puppy is nu gewend geraakt aan het dragen van een halsband. Ook de riem is niet nieuw meer. Hij heeft inmiddels door dat hij een beloning krijgt als hij (toevallig) naast je been loopt. Na ongeveer een week kun je dan beginnen met de echte volgtraining. Sommige honden hebben echter nog iets meer tijd nodig. Het goed volgen van je hond staat of valt met het vasthouden van de aandacht. Met een hondenspeeltje of koekje in de hand houd je zijn aandacht vast. Hij zal naast je lopen met zijn kop naar jou gericht. Eens in de zoveel tijd geef je hem een beloning en geef je hem het commando ‘volg’. Om de zoveel meter blijf je stil staan en speel je even met hem. Je bouwt de intensiteit van de training langzaam op. Het aantal pauzes bouw je steeds verder af. Zorg ervoor dat de hond het leuk blijft vinden! Zodra je merkt dat hij niet meer luistert, dan breek je de training af.

Je zult zien dat je met het nodige geduld een gehoorzame hond zal krijgen die je op commando altijd volgt.
Heb je al een oudere of volwassen hond die je beter naast je wilt laten lopen? Bekijk dan het artikel over je hond netjes naast je leren lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.