Hoe oud wordt een cavia?

Cavia’s zijn voor velen leuke huisdiertjes. Het zijn uiterst vrolijke diertjes die erg leuk zijn om naar te kijken. Maar wanneer je een cavia aanschaft dien je goed te realiseren dat je een huisdier in huis neemt waar je langere tijd zorg voor moet dragen. Maar hoelang precies? Wat hoe oud worden cavia’s?

Gemiddelde levensverwachting cavia

Een cavia die in gevangenschap leeft, dus bij iemand in huis in een kooi, wordt gemiddeld een jaar of vijf a zes oud. Hou oud het diertje precies wordt hangt sterk af van de verzorging, leefomgeving en voeding die de cavia krijgt, maar ook de genen en algehele gezondheid spelen natuurlijk een belangrijke rol.

 • Gemiddelde leeftijd: 5 a 6 jaar

Levensfasen en bijbehorende leeftijd

Net als bij mensen maakt een cavia verschillende levensfasen door. Deze volgen elkaar natuurlijk een stuk sneller op gezien hoe oud een cavia gemiddeld wordt. Onderstaande geeft een goede indicatie van de levensfasen:

Leeftijd Levensfase
0 dagen – 7 dagen Baby / zuigeling
8 dagen – 3 weken Zuigeling
3 weken – 2 maanden “Jong” (vergelijkbaar met peuter/kleuter)
2 maanden- 5 maanden Puber
5 maanden – 10 maanden Vanaf deze leeftijd kan met cavia’s gefokt worden
10 maanden – 3 jaar Volwassen
3 jaar – 4 jaar Middelbare leeftijd
4 jaar – 5 jaar Senior
ouder dan 5 jaar Bejaard

2 gedachten over “Hoe oud wordt een cavia?

 • 1 juni 2020 om 00:18
  Permalink

  Wij hebben n cavia van circa 8 jaar oud. Eet gemiddeld 3 komkommers per week en eet nagenoeg elke dag n bak droogvoer leeg. Enige is dat hij de laatste weken wat meer slaapt. Maar zodra de koelkast open gaat is het feest voor hem.
  Eerste n konijn van 17jr oud en nu n bejaarde cavia….

  Beantwoorden
 • 3 maart 2020 om 19:46
  Permalink

  Onze cavia (lunkarya) is ondertussen 8 jaar en is nog in goede doen maar niet meer zo bewegelijk als een jaar geleden. Dagelijks verse groenten’s ochtends en ’s middags, hele dag hooi en korrels ter beschikking. Vorig jaar operatief een grote niersteen moeten laten verwijderen en toen was de eetlust weer helemaal terug.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *