Je hond netjes naast je laten lopen aan de lijn

Een hond die constant aan de riem trekt tijdens het uitlaten kan erg vermoeiend zijn. Een wandeling wordt een complete workout voor baas en dier. Een gehoorzame hond die netjes naast je blijft lopen wanneer je dat wilt, hoe relaxt zou dat zijn? Gelukkig is meestal met de juiste training gemakkelijk aan te leren dat de hond altijd netjes naast je blijft lopen.

Netjes naast je lopen aan de lijn

Om je hond aan te leren netjes naast je te lopen aan de lijn beloon je goed gedrag van je hond tijdens de wandeling met snoepjes of andere lekkernijen. Iedere keer wanneer je een aantal stappen gezet hebt waarbij je hond niet aan de lijn trekt beloon je dat met een snoepje. Spreek je viervoeter op dat moment bemoedigend toe. Op deze manier zal dier netjes lopen associëren met beloond worden. Om niet altijd maar te blijven belonen, maak je het aantal stappen dat je zet tussen de beloningen steeds groter. Op gegeven moment heeft de hond begrepen dat de lijn ontspannen dient te zijn tijdens de wandeling en kunnen de beloningen achterwege gelaten worden.

Samengevat:

  • Belonen: Zet een paar stappen. Heeft je hond netjes naast je gelopen? Beloon dit met een lekkernij.
  • Beloning afbouwen: Vergroot het stuk dat gelopen moet worden om beloond te worden steeds meer.
  • Gedrag aangeleerd: Op gegeven moment zijn beloningen overbodig en loopt je hond met ontspannen riem naast je.

Stop even met lopen als je hond toch aan de lijn trekt

Loopt je hond toch weer sneller dan jij wilt met een gespannen riem als gevolg? Sta direct stil. Geef geen ruk aan de lijn! Dit is voor honden een teken dat ze de verkeerde richting uit lopen. Zeker wanneer je daarna weer verder loopt in de juiste richting, kan dit zeer verwarrend zijn voor je hond. Daarnaast wordt een ruk aan de riem door sommige honden ervaren als aanmoediging om juist nog sneller te gaan lopen, wat je juist niet wilt in die situatie.

Zorg ervoor dat je zelf dus stil blijft staan en wacht tot je hond weer naast je komt staan. Daarbij moet de riem slap hangen. Kijk je hond aan en beloon hem met een snoepje. Wanneer deze stappen consequent worden toegepast zul je zien dat je hond al snel het gedrag vertoont dat je wil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.