In Nederland dienen honden verplicht gechipt te worden. Dit betekent dat een kleine chip ingebracht wordt in het dier die informatie bevat over het dier en de eigenaar van de hond. Deze chip wordt vlak onder de huid geïnjecteerd en is zo klein dat de hond geen last van de chip heeft.
Wanneer een hond wegloopt of gevonden wordt, wordt de chip uitgelezen met behulp van een speciaal apparaat. De gegevens op de chip staan worden in de database ingevoerd, waarna de gegevens van de hond in te zien zijn. Aan de hand van deze informatie is de eigenaar van de hond te achterhalen zodat hereniging met het dier mogelijk is. Actuele gegevens zijn om deze reden van groot belang!
Hond laten chippen
Het laten chippen van je hond kan gemakkelijk via de dierenarts gebeuren. Het is een kleine ingreep: er wordt via een speciale injectienaald een klein chipje aangebracht, vlak onder de huid van het dier. Uiteraard zal dit even vervelend zijn voor je hond, maar na afloop zal hij er geen last meer van hebben.
Kosten chippen
De kosten voor het laten chippen van je hond vallen reuze mee. De dierenarts of het asiel bepaalt zelf zijn prijzen, maar deze bedragen in de meeste gevallen slechts maximaal een paar tientjes. Het registreren bij een database kost meestal eveneens geld, hoeveel precies wordt door de partij zelf bepaald.
Hond chippen in Nederland verplicht
Het laten chippen van je hond is verplicht. Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht een hond te laten chippen en het dier te laten registreren bij een databank. Dit geldt voor honden die sinds dat moment geboren worden of naar Nederland gehaald worden. Voor dieren die voor deze datum geboren zijn geldt de plicht niet, maar is het nog steeds zeer aan te bevelen ze te laten chippen.
De chipplicht begint bij de fokker of handelaar. Vraag daarom altijd bij aankoop van een hond om het chip- en registratiebewijs. Na aankoop is de nieuwe eigenaar van de hond verplicht de gegevens altijd up-to-date te houden. Geef je naamgegevens daarom door aan de partij die de databank beheert en zorg dat de gegevens die bekend zijn altijd actueel blijven. Zorg er daarom ook voor dat je altijd herinnert bij welke databank je de chip hebt aangemeld.
Chip laten registreren
Dat een hond gechipt is, betekent nog niet direct dat hij ook geregistreerd staat. De eigenaar van het dier dient in veel gevallen zelf voor registratie bij een aangesloten database te zorgen. Informeer hier goed naar en registreer de chip indien nodig. Een lege chip geeft immers nog steeds niet de mogelijkheid je dier met je te herenigen, mocht hij een keer weglopen.
Houdt gegevens actueel
Veel mensen vergeten de gegevens die bekend zijn bij te laten werken wanneer hun situatie veranderd. Een nieuw telefoonnummer of adres dient te worden doorgegeven zodat deze gegevens bijgewerkt kunnen worden. Zo kan altijd de meest actuele eigenaar en woonadres van het dier achterhaald worden voor een snelle hereniging van baas en hond.
De website chipjedier.nl bevat een overzicht van databanken waar je huisdier aangemeld kan worden en waar de gegevens op de chip gecontroleerd kunnen worden.
Juni chipmaand
Om extra aandacht te vestigen op het belang van het chippen van huisdieren heeft het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) een jaarlijkse “chipmaand” in het leven geroepen. Ieder jaar in juni wordt deze maand georganiseerd waarbij veel dierenartsen speciale chipacties hebben.
Veelgestelde vragen omtrent chippen van honden
In Nederland is het verplicht je hond te laten chippen en daarnaast ook aan te melden bij een officiële database. Fokkers of handelaren dienen hier al voor te zorgen, vraag daarom altijd naar een chip en registratiebewijs. Laat het desnoods controleren door je dierenarts.
De kosten voor het chippen verschillen per dierenarts. Daarnaast worden er meestal extra kosten in rekening gebracht wanneer je de dierenarts de chip ook laat registreren. In de meeste gevallen kun je rekenen op een rekening van enkele tientjes, vaak rond de 35 tot 45 euro.
Chippen doe je bij de dierenarts en is een kleine ingreep die vaak tijdens vaccinaties e.d. tegelijkertijd wordt uitgevoerd. Met behulp van een naald wordt een klein chipje onder de huid van de hond geïnjecteerd. Je hond voelt achteraf niets van de chip en heeft er geen last van.