Hond chippen en registreren

In Nederland dienen honden verplicht gechipt te worden. Dit betekent dat een kleine chip ingebracht wordt in het dier die informatie bevat over het dier en de eigenaar van de hond. Deze chip wordt vlak onder de huid geïnjecteerd en is zo klein dat de hond geen last van de chip heeft.

Wanneer een hond wegloopt of gevonden wordt, wordt de chip uitgelezen met behulp van een speciaal apparaat. De gegevens op de chip staan worden in de database ingevoerd, waarna de gegevens van de hond in te zien zijn. Aan de hand van deze informatie is de eigenaar van de hond te achterhalen zodat hereniging met het dier mogelijk is. Actuele gegevens zijn om deze reden van groot belang!

Hond laten chippen

Het laten chippen van je hond kan gemakkelijk via de dierenarts gebeuren. Het is een kleine ingreep: er wordt via een speciale injectienaald een klein chipje aangebracht, vlak onder de huid van het dier. Uiteraard zal dit even vervelend zijn voor je hond, maar na afloop zal hij er geen last meer van hebben.

Kosten chippen

De kosten voor het laten chippen van je hond vallen reuze mee. De dierenarts of het asiel bepaalt zelf zijn prijzen, maar deze bedragen in de meeste gevallen slechts maximaal een paar tientjes. Het registreren bij een database kost meestal eveneens geld, hoeveel precies wordt door de partij zelf bepaald.

Hond chippen in Nederland verplicht

Het laten chippen van je hond is verplicht. Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht een hond te laten chippen en het dier te laten registreren bij een databank. Dit geldt voor honden die sinds dat moment geboren worden of naar Nederland gehaald worden. Voor dieren die voor deze datum geboren zijn geldt de plicht niet, maar is het nog steeds zeer aan te bevelen ze te laten chippen.

De chipplicht begint bij de fokker of handelaar. Vraag daarom altijd bij aankoop van een hond om het chip- en registratiebewijs. Na aankoop is de nieuwe eigenaar van de hond verplicht de gegevens altijd up-to-date te houden. Geef je naamgegevens daarom door aan de partij die de databank beheert en zorg dat de gegevens die bekend zijn altijd actueel blijven. Zorg er daarom ook voor dat je altijd herinnert bij welke databank je de chip hebt aangemeld.

Chip laten registreren

Dat een hond gechipt is, betekent nog niet direct dat hij ook geregistreerd staat. De eigenaar van het dier dient in veel gevallen zelf voor registratie bij een aangesloten database te zorgen. Informeer hier goed naar en registreer de chip indien nodig. Een lege chip geeft immers nog steeds niet de mogelijkheid je dier met je te herenigen, mocht hij een keer weglopen.

Houdt gegevens actueel

Veel mensen vergeten de gegevens die bekend zijn bij te laten werken wanneer hun situatie veranderd. Een nieuw telefoonnummer of adres dient te worden doorgegeven zodat deze gegevens bijgewerkt kunnen worden. Zo kan altijd de meest actuele eigenaar en woonadres van het dier achterhaald worden voor een snelle hereniging van baas en hond.

De website chipjedier.nl bevat een overzicht van databanken waar je huisdier aangemeld kan worden en waar de gegevens op de chip gecontroleerd kunnen worden.

Juni chipmaand

Om extra aandacht te vestigen op het belang van het chippen van huisdieren heeft het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) een jaarlijkse “chipmaand” in het leven geroepen. Ieder jaar in juni wordt deze maand georganiseerd waarbij veel dierenartsen speciale chipacties hebben.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *