Katten houden van spelen – tips voor speeltjes

Spelen met je kat is leuk en het is goed voor de conditie van je huisdier tegelijk. Het versterkt jullie onderlinge band en zorgt voor beweging. Zeker bij binnenkatten is dit een goede manier om ervoor te zorgen dat ze actief zijn en blijven bewegen. Probeer daarom regelmatig met je kat te spelen. Hieronder staan een aantal tips voor alledaagse voorwerpen waarmee een kat zich uitermate goed kan vermaken!

  • Speelgoedmuizen: Veel katten zijn gek op speelgoedmuizen. Ze kunnen er lekker achteraan rennen, op bijten en mee spelen.
  • (Kartonnen) dozen: De vele filmpjes op internet met katten die zich in dozen verstoppen laten wel zien hoe gek katten op dozen kunnen zijn. Gooi de doos van je online bestelling dus niet direct weg, maar zet hem klaar voor je kat. Speelplezier gegarandeerd!
  • Papier: Veel katten vinden het ritselen van papier onweerstaanbaar. Het lezen van de krant kan op die manier een hele opgave worden, maar voor je huisdier is het een waar feestje! Kraak wat extra met de krant of maak een prop van een pagina en laat je kat ermee spelen.
  • Rietjes: Nog leuker voor veel katten zijn rietjes. Door het geluid dat rietjes op een vloer maken wanneer ze bewegen worden veel katten door het dollen heen. Ze kunnen zich uren lang vermaken door het rietje heen en weer te schoppen en er op te kauwen. Let in dat geval natuurlijk goed op dat het rietje niet opgegeten wordt.
  • Overige alledaagse zaken: Naast bovenstaande veelgebruikte speelobjecten zijn katten gek op vele andere alledaagse objecten. Denk vooral aan kleine voorwerpen die op een aparte manier bewegen of een leuk geluidje maken. Zo doen elastiekjes, touwtjes, een druppelende kraan, bolletjes wol en knikkers het erg goed. Let wel altijd goed op dat voorwerpen waarmee je kat speelt geen verstikkingsrisico of ander gevaar opleveren.

Speciale speeltjes voor katten

Naast de alledaagse voorwerpen waarmee een kat zich goed kan vermaken bestaan er tal van speciale kattenspeeltjes. Vaak maken deze speciale geluidjes, bewegen ze op een leuke manier en hebben ze een structuur die aantrekkelijk is voor de kat. Denk bijvoorbeeld aan speelgoedmuisjes die piepen wanneer erin gebeten wordt, balletjes met een belletje erin of een hengeltje met een visje van stof eraan. Voor veel katten onweerstaanbaar en voor veel katteneigenaren goed voor uren vermaak met hun huisdier! Het grote voordeel van goede kattenspeeltjes is daarnaast dat ze ontworpen en gemaakt zijn voor katten. Dit maakt ze veilig in gebruik en in de meeste gevallen gaan ze lang mee. Tot slot: niet iedere kat vind alle soorten speeltjes even leuk. Je zult dus zelf moeten ontdekken wat jouw huisdier het leukst vindt om mee te spelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.