Border Collie

De Border Collie heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen als huisdier. Maar wat maakt dit hondenras nu zo geliefd? Wat zijn de karaktereigenschappen? En hoe zorg je het best voor je Border Collie? In dit artikel lees je alle antwoorden op deze vragen!

De Border Collie is een middelgrote hond met een bijna bovennatuurlijke hoeveelheid energie en een uithoudingsvermogen waar je u tegen zegt. Deze conditie heeft het ras te danken aan de tijd dat hij de hele dag moest werken in de heuvels en valleien van het ruige Schotse grensland. Hier werden Border Collies ingezet als veehoeders waarbij ze alles bij elkaar soms dagelijks wel 100 kilometer aflegden. De Border Collie is dan ook de perfecte werkhond.

Geschiedenis en oorsprong

De Border Collie vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië, in het grensgebied tussen Schotland en Engeland en heeft hier zijn naam aan te danken (“border” betekent “grens”). Het ras is hier tot stand gekomen toen de toenmalige herders honden gingen inzetten voor het hoeden van schapen. De honden werden toen gezien als een van de meest waardevolle bezittingen die een herder kon hebben. Het waren dan ook echte maatjes en er werd veel aandacht besteed aan het fokken van de beste werkhonden. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw is de Border Collie zoals we deze tegenwoordig kennen ontstaan. Het is dus wat dat betreft nog een relatief jong ras!

Karakter en gedrag

Border Collie schapen drijven
Een Border Collie in zijn natuurlijke habitat: schapen bijeen drijvend. Dit instinct is heel sterk aanwezig en erg leuk om te zien.

Werken en actief zijn zit in het karakter van dit hondenras. Bij aanschaf is het goed te realiseren dat deze hond veel beweging nodig heeft en dus niet hele dagen alleen thuis kan zijn. De Border Collie is zeer gehecht aan zijn baas. Door zijn hoge intelligentie en oplettendheid is opvoeding gemakkelijk. Tegenover vreemden kan hij wat gereserveerd zijn. Agressief of schuw is dit hondenras absoluut niet. Kortom, een zeer lieve, actieve familiehond die uiterst goed past binnen een gezin met kinderen!

De Border Collie is een herdershond, wat betekent dat hij een sterke drang heeft om kuddes te drijven. Die kudde bestaat van nature uit schapen of ander vee. Als huisdier heeft dit dier niet de mogelijkheid vee te verzamelen. Toch kun je als baasje dit karakter terugzien. Niet zelden proberen Border Collies kinderen, katten, eekhoorns of wat dan ook dat beweegt (zelfs auto’s) bij elkaar te drijven. Zeker een schaap heeft ongekende aantrekkingskracht op dit hondenras. Dit instinct kan niet uit hem worden getraind en zal altijd aanwezig blijven. Helaas is doodsoorzaak nummer 1 bij de Border Collie hier ook gevolg van: verkeersongevallen. Houd daar rekening mee! Bijzonder goed luisterende pups (tot de leeftijd van 1 jaar) kunnen zomaar ineens wegschieten voor een auto langs of erachteraan rennen vanuit hun drijfinstinct.

Border Collie als huisdier

Overweeg je een Border Collie op te nemen in je gezin? Realiseer je dan goed wat voor hond je in huis neemt. Dit hondenras is geen knuffelhond die bij je op de bank komt liggen. Het is geen hond die graag verwend wordt. Border Collies hebben behoefte aan een taak, ze willen en moeten iets te doen hebben. De drang van dit hondenras om altijd bezig te zijn voor zijn baas is erg groot. Zo blijft het dier in conditie en wordt hij voldoende uitgedaagd in zijn intelligentie.

Wanneer je dit type hond in huis neemt dien je je dus goed te realiseren dat je veel tijd zult moeten besteden aan beweging voor het dier. Lange wandelingen zijn een must. Dagelijks zal je zeker een paar uur moeten wandelen om de hond voldoende beweging te geven. Voor de juiste eigenaar is een Border Collie een geweldige hond!

Verzorging en opvoeding

De intelligentie en handelbare aard van dit ras maken ze gemakkelijk te trainen. Het zijn gevoelige dieren die dankzij hun intelligentie taken zeer snel en soms zonder dat je erom hoeft te vragen oppakken. Indien goed gesocialiseerd, kan een Border Collie zich aanpassen aan elke woonsituatie, zolang hij maar de benodigde mentale en fysieke inspanning kan leveren.

De Border Collie past uitstekend bij mensen die net zo actief zijn als hij. Het liefst iemand die graag aan hondensport doet. Met de juiste training blinken ze uit in elke activiteit; van vee drijven, behendigheidsproeven, flyball, frisbee tot gehoorzaamheidstrainingen, de Border Collie draait er zijn poot niet voor om!

Train je Border Collie

Training is erg belangrijk, dit ras leert namelijk erg graag. Dit maakt het trainen van de Border Collie ook zo leuk, je zult merken dat commando’s snel worden opgepakt. Wanneer het dier zich niet genoeg uitgedaagd voelt kan het zich gaan vervelen. Dit resulteert vaak in ongewenst gedrag. Zorg er daarom voor dat de hond goed getraind wordt en daarbij uitdagende taken tot uitvoer kan brengen.

Uiterlijke kenmerken van de Border Collie

Rasnaam Border Collie
Afkomst Groot-Brittannië (Verenigd Koninkrijk, Schotland, Engeland, Ierland, Wales)
KLEUR Zwart-wit is de meest voorkomende kleurencombinatie bij Border Collies, maar andere kleurstellingen komen ook voor. Idealiter heeft de Border Collie een witte kraag, witte bles en witte sokjes. De punt van de staat is vaak ook wit. De rest van de vacht heeft een overheersend zwarte kleur. Alle kleuren zijn toegestaan, zolang wit niet overheerst.

Overige kleuren: Blauw, Lila, Zwart, Brindle, Wit, Red Merle, Sable-merle, Chocoladebruin, Sabel, Leverkleur, Blue Merle, Rood, Goudkleurig

SCHOFHOOGTE
  • Reu: 48–56 cm
  • Teef: 46–53 cm
GEWICHT 15-20 kg.
TYPE HOND Herdershonden
VACHT Twee varianten:

  • Ruwe vacht met manen, een “broek” en een vossenstaart
  • Gladde vacht

De vacht van beide types heeft een dichte structuur van middelmatige textuur met een dichte, zachte ondervacht.

HOOFD Vrij brede kop met een krachtige, relatief korte snuit en duidelijke stop. Afhankelijk van vachtkleur heeft de Border Collie een zwarte, donkergrijze of bruinkleurige neusspiegel.
STAART
  • Middellange staart
  • Lage aanzet
  • Licht omhoog gekruld aan het eind
OGEN
  • Vorm: Ovaal
  • Positie ogen: ver uit elkaar staand
  • Kleur van de ogen: bruin. Bij de merles kleurstelling komen blauwe ogen ook voor.
POTEN De poten hebben stevige botten en ovale voeten met goed gesloten, gewelfde tenen.
OREN
  • Middelgroot
  • Ver uit elkaar geplaatst
  • Rechtop of half-rechtop gedragen
LICHAAM Het lichaam van de Border Collie is goed in verhouding en atletisch gebouwd. De borstkas is vrij diep en breed en heeft goed gewelfde ribben en gespierde lendenen.
levensverwachting 10 tot 17 jaar
temperament Vasthoudend, Leergierig, Intelligent, Scherp, Reactief, Alert, Energiek, Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *