Hernia bij honden

Een hernia kan erg vervelend zijn voor je hond. Het dier kan er veel pijn van ondervinden of zelfs bewegingsproblemen door krijgen. Maar wat is een hernia precies? Waardoor ontstaat het? En bovenal, hoe voorkom en genees je een hernia bij je hond? In dit artikel antwoord op alle vragen rondom hernia’s bij honden!

Wat is een hernia?

Om een hernia goed te kunnen begrijpen is eerst begrip van de anatomie van honden nodig. De opbouw van de wervelkolom (“ruggengraat”) speelt hierin namelijk een grote rol.
Door de wervelkolom loopt een grote “streng” van zenuwen, de ruggenmerg. Deze loopt van de kop van het dier naar de rest van het lichaam en ligt veilig beschermd in de wervels. De wervelkolom is buigzaam en bestaat daarom uit verschillende wervels. De ruimtes tussen deze wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven welke opgebouwd zijn uit een stevig bindweefselschijf met daarin een gel-achtige substantie.

Wanneer een hond last heeft van een hernia is de tussenwervelschijf stuk. De gel-achtige kern stulpt uit de tussenwervelschijf en drukt op de ruggenmerg of een zenuw. Je hond ondervindt hier last van: pijn in de rug of verlammingsverschijnselen.

Oorzaak hernia

Honden kunnen op diverse manieren een hernia oplopen. Erfelijkheid speelt een rol, maar ook de omgeving heeft een grote invloed. Als je hond bijvoorbeeld vaak trappen op en af loopt, zal hij sneller last kunnen krijgen van zijn rug. Voor verschillende rassen zijn bewegingen waarmee veel druk op de ruggengraat ontstaat een groot risico. Dit geldt voornamelijk voor honden met een relatief langgerekte wervelkolom.

Welke hondenrassen zijn het gevoeligst voor een hernia?

Hernia’s kunnen bij alle hondenrassen optreden, maar een aantal rassen hebben een verhoogd risico. Rassen met een verhoogd risico zijn: Basset, Beagle, Franse bulldog, Lhasa Apso, Pekingees, Shih Tzu, Maltheser en de Welsh corgi.

Teckels extra gevoelig

Teckels spannen toch echt wel de kroon qua risico op een hernia. De lange rug brengt een groter risico met zich mee. Ook voor hoog naar een bal springen is een teckel niet gemaakt.
Leeftijd is daarnaast van grote invloed. Bij oudere honden zijn de tussenwervelschijven niet meer zo ‘soepel’ en hierdoor krijgen de oudjes vaker een hernia. Rugklachten kunnen langzaam erger worden, maar het kan ook zo zijn dat je teckel opeens verlamd is.

Type hernia’s

Een hernia is niet altijd hetzelfde. Zo kan de ernst sterk verschillen en is de locatie waar het optreedt niet altijd hetzelfde. Over het algemeen zijn de punten waar veel druk op de wervels staat het gevoeligst. Hierbij zijn de nek (nekhernia) en de onderrug (onder-rughernia) de meestvoorkomende plekken.
Nekhernia’s komen bij alle soorten honden voor, of ze nu groot of klein zijn. Een lage rughernia komt vaker voor bij grote hondenrassen.

Symptomen; waaraan herken je een hernia bij je hond?

Wanneer je hond last heeft van een hernia kunnen de volgende klachten optreden:

  • Verlamming of uitvalverschijnselen: wanneer de hernia drukt op de ruggenmerg kunnen verlammingsverschijnselen optreden. Afhankelijk van de precieze plaats waar de hernia is ontstaan kunnen de verlammingsverschijnselen zich tot één poot of alle poten beperken.
  • Pijn: zenuwen geven pijnsignalen door. Wanneer de hernia drukt op een zenuw kan je hond daar veel pijn van ervaren. Dit uit zich in piepen, lusteloosheid en moeilijk bewegen.
  • (zeer) lichte symptomen: niet altijd uit een hernia zich duidelijk. In veel gevallen zullen slechts lichte verschijnselen zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld slepen met nageltjes over de grond of moeilijker bewegen.

Wat te doen bij vermoeden hernia?

Wanneer je vermoedt dat je viervoeter een hernia heeft of bovenstaande klachten herkenning oproepen is het noodzakelijk de klachten voor te leggen aan een specialist. Neem je hond mee naar de dierenarts en leg de klachten duidelijk uit. De dierenarts kan na verschillende onderzoeken en röntgenfoto’s een diagnose stellen.

Behandeling hernia

Er zijn gelukkig meerdere therapieën waarmee je hond vaak weer de oude wordt. Een operatie is in veel gevallen niet eens nodig. Met veel rust is volledig herstel in veel gevallen mogelijk! Afhankelijk van de diagnose en ernst van de hernia zijn de volgende behandelingen mogelijk:

Volledige rust (6 weken)

In veel gevallen is de hernia op te lossen door je hond een langere periode rust te laten houden. Geen onnodige beweging, maar 6 weken lang in een bench of hok. Deze “hokrust” zorgt ervoor dat de hernia kan herstellen. Alleen om zijn behoefte te doen mag het dier het hok kort verlaten.

Ondersteuning rug/nek

In veel gevallen kan het helpen de rug of nek van je hond (tijdelijk) wat extra steun te bieden. Hierdoor worden de kwetsbare wervels ontlast. Onderstaande tuigje ontlast voor- of achterpoten of alle poten tegelijk tijdens de wandeling.

ondersteuningstuigje voor honden

Ondersteuningstuigje voor honden.

medpets logo v.a. € 18,95
Bekijken

Medicijnen en pijnstillers

Vaak worden medicijnen ter bevordering van het herstel voorgeschreven. Bij een ernstigere hernia gaat het vaak om Corticosteroiden, lichtere hernia’s worden vaker behandeld met een pijnstiller.

Operatie

In sommige gevallen kunnen rust en medicijnen het probleem niet verhelpen. Een operatie is dan onvermijdbaar. Deze ingreep zal een dierenarts pas voorstellen wanneer hij vermoedt dat overige behandelingen niet effectief zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.