De Beagle

De Beagle is een middelgroot hondenras dat behoort tot het ras-type “Dashonden” en “Lopende honden”. Het ras vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Groot-Brittannië), waar de dieren vooral gebruikt werden voor de jacht. Een volwassen Beagle wordt ongeveer tussen de 36 en 41 centimeter hoog (schofthoogte). Een volgroeid teefje blijft iets kleiner met een schofthoogte van minimaal 33 en een maximum van ongeveer 38 cm. Het gewicht van een Beagle ligt ongeveer tussen de 15 en 20 kilo. Een hond van dit ras wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud.

Gedrag

Oorspronkelijk werd de beagle ingezet in de jacht op hazen. Tegenwoordig houden veel mensen dit ras als huisdier. Hiervoor is de hond ook uiterst geschikt: ze zijn lief, actief, erg sociaal en gaan ook goed samen met kinderen. Het is een echte gezinshond. Beagles zijn niet waakzaam. Goede, consequente opvoeding is wel van belang. Doe je dit niet, dan kan het jachtinstinct van het dier naar boven komen.

Verzorging

Verzorging van wen beagle vergt niet veel: af en toe borstelen is voldoende. Wel hebben deze honden veel beweging nodig. Ze hebben een actief karakter en moeten hun energie goed kwijt kunnen.

Karakter

Beagles gaan goed samen met jonge kinderen en zijn daarom uiterst geschikt voor gezinnen. Ze kunnen daarnaast goed overweg met andere honden. Het zijn gehoorzame honden die goed luisteren en commando’s bij te brengen zijn. Ze zijn gemakkelijk te houden, vergen weinig verzorging en hebben een zacht en vriendelijk karakter.
Een Beagle kun je beter niet langere tijd alleen laten. Het is een hond die veel aandacht nodig heeft, iets om bij aanschaf goed rekening mee te houden. Beagles hebben voldoende beweging nodig, het zijn actieve honden die regelmatig een goede wandeling willen om hun energie kwijt te kunnen.

Het gemakkelijke karakter van dit hondenras is de reden dat honden die als proefdier gebruikt worden ook vaak beagles zijn.

Rasnaam Beagle
Ras formaat middelgrote hondenrassen
Afkomst Verenigd Koninkrijk (Engeland, Groot-Brittannië)
Andere benamingen ras
SCHOFHOOGTE
  • Reu: 36 tot 41 cm.
  • Teef: 33 tot 38 cm.
GEWICHT
  • Reu: tussen de 15 en 20 kilo.
  • Teef: tussen de 15 en 20 kilo.
TYPE HOND Lopende honden – zweethonden en verwante rassen/Dashonden en Lopende honden
– gezelschap
– jachthond
VACHT kortharig
levensverwachting 12 tot 15 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *