Graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer wordt steeds populairder. Hondenbrokken zonder granen zouden beter zijn voor de hond en voordelen hebben voor de gezondheid van het dier. Maar wat is daar van waar? Hoeveel beter is graanvrije hondenvoeding daadwerkelijk? In dit artikel aandacht voor alle feiten en fabels rondom dit type voer.Waarom kiezen voor graanvrije hondenvoeding?

Omdat granen geen toegevoegde waarde voor de hond hebben is een graanvrije hondenvoeding beter. De voedingsstoffen die hierin aanwezig zijn, zijn voornamelijk vlees en vis. Toegevoegd zijn plantaardige ingrediënten als fruit, groenten, kruiden en soms zelfs dingen als zeewier. Het overgrote gedeelte (75% en soms zelfs meer) bestaat uit vlees en vis. Dit zijn de natuurlijke voedingsstoffen voor honden; voedzaam en noodzakelijk voor een evenwichtige energievoorziening! Er zit dus veel minder vulling in de voeding waar de hond toch niets aan heeft en die zelfs nadelige bij-effecten hebben.


Granen geen onderdeel van natuurlijk dieet

Niet alle voedingsstoffen en grondstoffen worden even gemakkelijk verteerd en opgenomen door het lichaam van een hond. Het verteringsstelsel is afgestemd op het verwerken van voedingsstoffen die van nature tot het dieet behoren. Granen behoren hier niet toe. Hierdoor hebben sommige hondenrassen grotere moeite deze goed te verteren. Dit geldt niet voor alle rassen, maar honden van specifieke rassen kunnen hierdoor sneller last krijgen van het spijsverteringsstelsel of klachten met de vacht (haaruitval, doffe vacht).

Granen bevatten koolhydraten en zetmeel

Granen bestaan voor het grootste deel uit koolhydraten, iets wat in de natuurlijke voeding van honden vrijwel niet voorkomt. Het spijsverteringsstelsel is daarom ook niet afgesteld op het verteren van koolhydraten en niet in staat deze goed te verteren. Ze worden niet opgenomen in het lichaam en je hond doet dus niets met deze voedingsstoffen. Ander bestandsdeel dat veel aanwezig is in granen is zetmeel. Zetmeel wordt door het lichaam omgezet in suikers, dikmakers voor je hond. Granen zijn dus niet nodig voor een gezond dieet!


Waarom zitten er dan granen in hondenvoer?

Granen zitten in de meeste hondenvoeding. Sterker nog, bij veel brokken is het aandeel granen 30% tot wel 70%! Graan is soms dus zelfs het hoofdingrediënt. Reden dat dit gedaan wordt is dat het verwerken van granen in brokken een aantal voordelen heeft; maar dan wel voor de fabrikant! Granen zijn relatief goedkoop en kunnen daardoor het volume doen toenemen, terwijl de kosten afnemen. Ze worden dus gebruikt als vulmiddel. Daarnaast binden granen de andere ingrediënten waardoor stevige brokken ontstaan. Fabrikanten verwerken dit ingrediënt dus voornamelijk uit praktische en kostentechnische overwegingen in de voeding voor je hond, niet omdat het ingrediënt zo goed is voor het dier!


Goede graanvrije hondenbrokken

Overtuigd van de toegevoegde waarde van graanvrije hondenvoeding voor de gezondheid van jouw hond? Hieronder vind je een aantal van de meestverkochte hondenbrokken zonder granen. Dit zijn kwalitatieve hondenbrokken van goede merken:


Renske graanvrij hondenvoer
Renske graanvrij; verkrijgbaar in kip, lam en zalm. Nederlands merk voor kwaliteitsvoeding voor honden en katten.
Vanaf € +/- 5,25/kg

renske graanvrij Renske graanvrij hondenvoer

renske graanvrij Renske graanvrij hondenvoer

Orijen graanvrij hondenvoer
Orijen hondenvoer is 100% vrij van granen, maïs, rijst en conserveringsmiddelen; meerdere varianten.
Vanaf € +/- € 8/kg

renske graanvrij Renske graanvrij hondenvoer

renske graanvrij Renske graanvrij hondenvoer

renske graanvrij Renske graanvrij hondenvoer

Smolke graanvrije hondenbrokken
Smolke hondenvoer; meerdere varianten
Vanaf +/- € 4,5/kg

Smolke graanvrij Smolke graanvrij hondenvoer – adult

Smolke graanvrij Smolke graanvrij hondenvoer – meerdere varianten

Smolke graanvrij Smolke graanvrij hondenvoer – adult

Smolke graanvrij Smolke graanvrij hondenvoer – adult

Prins graanvrije hondenvoeding
Prins graanvrij; meerdere varianten.
Vanaf +/- € 5/kg

Prins graanvrij Prins graanvrij hondenvoer

Prins graanvrij Prins graanvrij hondenvoer

Prins graanvrij Prins graanvrij hondenvoer

Tip: probeer een proefverpakking
Niet iedere hond vind ieder merk voeding lekker. Wil je eerst kijken of je hond zijn nieuwe voer goed eet? Kies dan voor een handige probeerverpakking. De meeste soorten voer zijn verkrijgbaar in verpakkingen van een paar honderd gram tot een kilo. Deze hoeveelheid is precies goed om te ontdekken wat de nieuwe voeding voor impact op je hond heeft!


Graanvrij hondenvoer bij glutenallergie en overgevoeligheid

Voor de meeste honden kan graan in de voeding niet direct kwaad. Het is minder goed, maar het dier lijkt niet direct grote nadelige gevolgen te ervaren. Sommige rassen en individuele honden hebben er wel last van of hebben voedsel-allergieën (glutenallergie bijvoorbeeld). Voor dergelijke overgevoelige honden is graanvrije hondenvoeding wel een must.

Hoe herken je glutenallergie bij je hond?

Honden die niet goed tegen granen kunnen, kunnen verschillende symptomen vertonen. De allergie uit zich voornamelijk in problemen met het spijsverteringsstelsel en problemen met de huid. Intolerantie kan zich uiten in braken en darmproblemen. De dunne darm raakt bij gevoelige honden geïrriteerd door granen waardoor deze minder goed in staat is belangrijke voedingsstoffen uit de voeding op te nemen. De hond mist daardoor bepaalde stoffen met een verminderde weerstand tot gevolg.
Gelukkig zijn de ongemakken die ontstaan vaak gemakkelijk op te lossen met graanvrije hondenvoeding!


Conclusie

Granen maken geen onderdeel uit van de natuurlijke voeding van honden. Honden hebben ze dus niet nodig en zelfs moeite met de vertering ervan. Ze nemen er geen voedingsstoffen uit op en kunnen er last van krijgen. Voorkeur heeft het dus voeding te kiezen die zo min mogelijk of zelfs geen granen bevat. Het is gezonder voor het dier en bij honden met glutenallergie is graanvrije hondenvoeding zelfs nodig!

Veelgestelde vragen over graanvrij hondenvoer

Zijn granen ongezond voor mijn hond?

Granen zijn niet direct ongezond voor honden. Sommige honden hebben echter wat meer moeite granen te verwerken, ze kunnen last van maag en darmen krijgen van overmatige inname van granen. Voor dergelijke honden is graanvrije of graanarme hondenvoeding een beter alternatief dan standaard hondenvoer.

Waarom zit er graan in hondenvoer?

Granen worden toegevoegd aan hondenvoer om verschillende redenen. Het zijn goede energie gevers en ze zijn rijk aan vezels. Daarnaast worden ze om praktische redenen gebruikt in hondenvoer: ze zorgen voor stevige brokken.

Is graanvrij hondenvoer beter?

Graanvrij hondenvoer is niet per definitie beter voor je hond. Wel is het zo dat het ontbrekende ingredient “graan” vaak wordt gecompenseerd met meer natuurlijke voedingsbestandsdelen voor honden: vlees en vis. Om die reden kan gekozen worden voor graanvrije hondenbrokken.

Waarom moet ik kiezen voor graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer is beter voor honden die last krijgen van granen doordat ze bijvoorbeeld een allergie hebben. Zo krijgen sommige honden last van jeuk en irritaties aan de huid en vacht van graansoorten als tarwe of maïs. Daarnaast is graanvrij hondenvoer een goed alternatief voor honden met een gevoelige maag en darmen. Goede voeding helpt in die gevallen spijsverteringsproblemen voorkomen als diarree of constipatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.