Graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer wordt steeds populairder. Hondenbrokken zonder granen zouden beter zijn voor de hond en voordelen hebben voor de gezondheid van het dier. Maar wat is daar van waar? Hoeveel beter is graanvrije hondenvoeding daadwerkelijk? In dit artikel aandacht voor alle feiten en fabels rondom dit type voer.

Vertering van voedsel

Niet alle voedingsstoffen en grondstoffen worden even gemakkelijk verteerd en opgenomen door het lichaam van een hond. Het verteringsstelsel is afgestemd op het verwerken van voedingsstoffen die van nature tot het dieet behoren. Granen behoren hier niet toe. Hierdoor hebben sommige hondenrassen grotere moeite deze goed te verteren. Dit geldt niet voor alle rassen, maar honden van specifieke rassen kunnen hierdoor sneller last krijgen van het spijsverteringsstelsel of klachten met de vacht (haaruitval, doffe vacht).

Hoe zit dat precies?

Granen bestaan voor het grootste deel uit koolhydraten, iets wat in de natuurlijke voeding van honden vrijwel niet voorkomt. Het spijsverteringsstelsel is daarom ook niet afgesteld op het verteren van koolhydraten en niet in staat deze goed te verteren. Ze worden niet opgenomen in het lichaam en je hond doet dus niets met deze voedingsstoffen. Ander bestandsdeel dat veel aanwezig is in granen is zetmeel. Zetmeel wordt door het lichaam omgezet in suikers, dikmakers voor je hond. Granen zijn dus niet nodig voor een gezond dieet!

Waarom kiezen voor graanvrije hondenvoeding?

Omdat granen geen toegevoegde waarde voor de hond hebben is een graanvrije hondenvoeding beter. De voedingsstoffen die hierin aanwezig zijn, zijn voornamelijk vlees en vis. Toegevoegd zijn plantaardige ingrediënten als fruit, groenten, kruiden en soms zelfs dingen als zeewier. Het overgrote gedeelte (75% en soms zelfs meer) bestaat uit vlees en vis. Dit zijn de natuurlijke voedingsstoffen voor honden; voedzaam en noodzakelijk voor een evenwichtige energievoorziening!

Glutenallergie en overgevoeligheid

Voor de meeste honden kan graan in de voeding niet direct kwaad. Het is minder goed, maar het dier lijkt niet direct grote nadelige gevolgen te ervaren. Sommige rassen en individuele honden hebben er wel last van of hebben voedsel-allergieën (glutenallergie bijvoorbeeld). Voor dergelijke overgevoelige honden is graanvrije hondenvoeding wel een must.

Hoe herken je glutenallergie bij je hond?

Honden die niet goed tegen granen kunnen, kunnen verschillende symptomen ervaren. De allergie uit zich voornamelijk in problemen met het spijsverteringsstelsel en problemen met de huid. Intolerantie kan zich uiten in braken en darmproblemen. De dunne darm raakt bij gevoelige honden geïrriteerd door granen waardoor deze minder goed in staat is belangrijke voedingsstoffen uit de voeding op te nemen. De hond mist daardoor bepaalde stoffen met een verminderde weerstand tot gevolg.
Gelukkig zijn de ongemakken die ontstaan vaak gemakkelijk op te lossen met graanvrije hondenvoeding!

Waarom zitten er dan granen in hondenvoer?

Granen zitten in de meeste hondenvoeding. Sterker nog, bij veel brokken is het aandeel granen 30% tot wel 70%! Graan is soms dus zelfs het hoofdingrediënt. Reden dat dit gedaan wordt is dat het verwerken van granen in brokken een aantal voordelen heeft; maar dan wel voor de fabrikant! Granen zijn relatief goedkoop en kunnen daardoor het volume doen toenemen, terwijl de kosten afnemen. Ze worden dus gebruikt als vulmiddel. Daarnaast binden granen de andere ingrediënten waardoor stevige brokken ontstaan. Fabrikanten verwerken dit ingrediënt dus voornamelijk uit praktische en kostentechnische overwegingen in de voeding voor je hond, niet omdat het ingrediënt zo goed is voor het dier!

Conclusie

Granen maken geen onderdeel uit van de natuurlijke voeding van honden. Honden hebben ze dus niet nodig en zelfs moeite met de vertering ervan. Ze nemen er geen voedingsstoffen uit op en kunnen er last van krijgen. Voorkeur heeft het dus voeding te kiezen die zo min mogelijk of zelfs geen granen bevat. Het is gezonder voor het dier en bij honden met glutenallergie is graanvrije hondenvoeding zelfs nodig!

Goede graanvrije hondenbrokken

Tot slot een aantal van de meestverkochte graanvrije hondenbrokken:

Renske graanvrij hondenvoer
Renske graanvrij; verkrijgbaar in kip, lam en zalm. V.a. €5,25/kg
Bestel
Orijen graanvrij hondenvoer
Orijen hondenvoer; meerdere varianten. V.a. +/- €8/kg
Bestel
Smolke graanvrije hondenbrokken
Smolke hondenvoer; meerdere varianten V.a. +/- €5/kg
Bestel
Prins graanvrije hondenvoeding
Prins graanvrij; meerdere varianten. V.a. +/- €5/kg
Bestel

Tip: Niet iedere hond vind ieder merk voeding lekker. Wil je eerst kijken of je hond zijn nieuwe voer goed eet? Kies dan voor een handige probeerverpakking. De meeste soorten voer zijn verkrijgbaar in verpakkingen van een paar honderd gram tot een kilo. Deze hoeveelheid is precies goed om te ontdekken wat de nieuwe voeding voor impact op je hond heeft!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *