Kittenvoer – welke brokken te kiezen?

Het eerste jaar van een kat is erg belangrijk. Het dier ontwikkelt zich in snel tempo en groeit snel. De spieren, botten en vacht, maar ook tanden en het volledige immuunsysteem vormen zich en ontwikkelen zich snel. Hier is uiteraard veel energie voor nodig, energie die de kitten uit voedingsstoffen in de voeding haalt.

Bij kittenvoeding is het daarom extra belangrijk goed op de voedingsstoffen te letten. Een kitten in ontwikkeling dient de juiste bouwstoffen binnen te krijgen om goed op te groeien tot een volwaardige kat. Deze voedingsstoffen haalt het dier uit zijn voeding. Kwalitatieve voeding is in het eerste levensjaar daarom van cruciaal belang.

Kwalitatieve voeding

Ondanks het feit dat testresultaten vaak aangeven dat goedkope voeding ook goed is voor kittens, is het raadzaam toch te investeren in een iets betere diervoeding. Goedkopere voeding kan het dier inderdaad prima van leven, goedkopere voeding bevat echter vaak veel zout en bijproducten waar het dier niets aan heeft. In goedkopere kattenvoeding zit bijvoorbeeld vaak veel graan. Een kat heeft hieraan echter niks en het wordt puur gebruikt als vulling, om het volume in de verpakking te doen toenemen. Je kunt daarom beter kiezen voor een duurdere voeding die voor een groter deel bestaat uit vlees. Deze voeding kost wat meer, maar is ook een stuk beter voor je dier. Daarnaast eet hij er waarschijnlijk minder van, waardoor de kosten uiteindelijk ook wel meevallen.

Goede kittenvoeding

Extra belangrijk is de eerste levensfase van een kat. Kittens hebben voldoende voedingsstoffen nodig om goed op te groeien. Kies daarom voor voeding die speciaal gericht is op jonge dieren. De samenstelling is door de fabrikant specifiek afgestemd op de groei van de kat. De brokjes zijn rijk aan eiwitten die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de botten en spieren. Daarnaast is deze voeding rijk aan mineralen en aminozuren die de ontwikkeling van het dier ondersteunen. Voeding speciaal voor jonge katten bevat bijvoorbeeld extra calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink, mineralen die nodig zijn voor de vorming van sterke botten en tanden.

Let bij het kiezen van voeding op het volgende:

  • Speciale kittenvoeding: Kies voor voeding speciaal gericht op kittens. Deze bevat de juiste ingrediënten voor optimale groei.
  • Kwaliteit voeding: Voeding met minder graan en een groter aandeel vlees of vis is het best.

Hoeveelheid voeding per dag

Hoeveel voer je je kat geeft hangt af van het type en merk. Sommige brokken hebben een sterker geconcentreerde samenstelling waardoor ze er minder van nodig hebben. Zeker wanneer de brokken meer vis en vlees bevatten en het aandeel granen kleiner is, zal het aantal gram per dag lager kunnen zijn. Op de verpakking staat in de meeste gevallen hoeveel je kitten dagelijks mag hebben.

  • Hoeveelheid voer: Portiegrootte hangt af van gewicht en leeftijd en staat meestal op de verpakking vermeld.

Zachte voeding of brokjes

Of je kiest voor brokjes of zachte voeding is vooral een persoonlijke voorkeur en natuurlijk die van je kat! Beiden kunnen prima. Brokjes hebben wel als voordeel dat de tanden erdoor beter onderhouden blijven. Tandsteen wordt erdoor voorkomen en de kitten traint zijn tanden en kaakspieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.