Etiquette voor het uitlaten van honden

Een hond moet meerdere keren per dag een rondje lopen. Deze wandelingen zorgen niet alleen voor voldoende beweging, maar zijn ook de momenten dat de hond zijn behoefte kan doen. Om de omgeving niet te veel tot last te zijn is het goed een aantal gedragsregels in acht te nemen. Zo zorg je ervoor dat je hond en jijzelf de buurt niet tot overlast zijn en blijft de omgeving schoon en leefbaar.

Met onderstaande aandachtspunten zorg je voor zo min mogelijk overlast, zowel voor de buurt als voor andere honden(eigenaren).

Plassen en poepen

Hondenpoep wordt gezien als een van de grootste ergernissen. Niemand wordt er blij van vieze, stinkende schoenzolen. Daarom is het goed je als hondeneigenaar aan een aantal afspraken te houden:

  • Behoefte buiten de paden: Zorg dat je hond nooit poept of plast op wandelpaden. Kies in plaats daarvan voor stuiken of bosjes. Kan het echt niet anders, laat de hond zijn behoefte dan in de goot doen. Wanneer je van pups af aan je hond naar de struiken begeleid, zal hij snel leren dat dat je juiste plaats is om zijn behoefte te doen.
  • Poep opruimen: Maak er een goede gewoonte van ontlasting van je hond op te ruimen. Zeker in woon en winkelgebieden is dit wel zo netjes richting de andere bewoners. Op deze manier blijft de omgeving schoon en netjes, wel zo sociaal. Daarnaast kan niet opruimen resulteren in een flinke boete! Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je altijd een plastic zakje mee hebt tijdens de wandeling. Bovendien geldt in veel winkelgebieden een uitlaatverbod voor honden.
  • Gebruik “hondentoiletten”: Indien aanwezig, gebruik de speciale “hondentoiletten”. Deze aangewezen plekken zijn niet voor niets gecreëerd. Een groenstrook naast parkeerplaatsen is geen geschikte locatie om je hond te laten poepen. Bij het uitstappen in de hondenpoep trappen is niet prettig en met een vieze schoen in de auto stappen al evenmin.
  • Vermijdt grasvelden: Mijdt grasvelden die grenzen aan woningen of die als speelveldje gebruikt worden. Hondenpoep kan stankoverlast voor de bewoners opleveren en spelende kinderen wil je al evenmin opzadelen met de ontlasting van je huisdier.
  • Niet plassen tegen gebouwen en palen: Veel honden, zeker reutjes, willen graag overal tegenaan plassen om hun territorium af te bakenen. Niet alle plaatsen zijn echter even geschikt. Plassen tegen palen, gevels en tegen fietsen moet afgeleerd worden. De geur trekt andere honden aan, waardoor een plasje tegen een muur er al snel voor kan zorgen dat deze plaats een waar hondentoilet wordt. Niet echt fris!

Aanlijnen

  • Aanlijning op openbare weg verplicht: Honden dienen op de openbare weg aangelijnd te zijn. Dit is wettelijk verplicht.
  • Passeren andere mensen: Zorg dat je hond dicht bij je blijft lopen wanneer je andere mensen passeert. Niet iedereen houdt van honden. Zorg er daarom voor dat je de lijn kort houdt. opspringen tegen vreemden moet je natuurlijk zo snel mogelijk afleren!
  • Territorium bewaken in directe omgeving van huis: Wees in directe omgeving van je woning extra alert met loslopen van je hond. De tuin of directe omgeving, galerijen of portieken worden door veel honden gezien als territorium. Wanneer hier in hun ogen ongewenste indringers binnentreden, zullen ze hun gebied verdedigen. Dit kan uitlopen in een vervelend gevecht tussen honden.
  • Oversteken met aangelijnde hond: Wees met het naderen en oversteken van wegen en fietspaden extra alert en houdt de lijn kort. Zorg dat er geen ruimte is voor de hond om ineens de rijbaan op te springen. Loop bij voorkeur altijd tussen je hond en het verkeer in. Wees bewust dat een lange hondenlijn (een oprolbare bijvoorbeeld) een gevaar op kan leveren bij oversteken. Houdt deze daarom bij oversteken van wegen en wandelpaden kort. De lijn is voor andere weggebruikers lastig zichtbaar en kan daardoor door passanten over het hoofd gezien worden, met alle gevolgen van dien.
  • Andere dieren passeren: Pas bij het passeren van andere honden altijd alert. Niet alle honden gaan even goed samen. Houdt bij voorkeur de hond aangelijnd wanneer een andere hond in zicht komt of houdt je hond even vast bij de halsband.

Loslopen

  • Loslopen op aangegeven plaatsen: Je hond mag alleen loslopen op de daarvoor aangegeven plaatsen.
  • Terugkomen op commando: Wees in deze gebieden altijd goed op je hoede en zorg dat je hond goed getraind is om op commando terug te komen.
  • Passeren andere mensen en dieren: Voorkom overlast bij andere dieren en mensen. Houdt bij voorkeur je hond even vast of aan de lijn wanneer andere honden in zicht komen.
  • Broedgebieden en andere beperkingen: Loslopen in broedgebieden voor vogels is in bepaalde perioden verboden. Zo kunnen de vogels rustig nestelen zonder verjaagd te worden door honden. Één loslopende hond kan er al voor zorgen dat de vogel het nest verlaat. Zorg er daarom voor dat je in broedperioden de aanwijzingen in dat gebied opvolgt! Soms mogen de honden er helemaal niet in, soms moeten ze aangelijnd. Volg altijd alle aanwijzingen op.

Op de openbare weg dienen honden altijd aangelijnd te zijn. Doe je dit niet, dan kan dat resulteren in een boete. Daarnaast ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schade en kosten die ontstaan in geval van een ongeval of actie van je hond. Denk niet alleen aan ongevallen veroorzaakt door de loslopende hond, maar ook verwondingen aan mens en andere dieren als gevolg van een gevecht of bijten.

Ongewenst gedrag

Voedt je hond goed op. Met de juiste training zorg je ervoor dat je hond altijd doet wat jij wilt, wanneer jij het wilt. Het is daarom belangrijk als baasje uit te stralen dat jij ook echt de baas bent. Honden zijn gevoelig voor onzekerheid van hun baas en treden in dat geval direct op door de baas te verdedigen. Voorkom dit door uit te stralen dat jij bepaald wanneer de hond in actie moet komen en vooral ook wanneer niet.

  • Blaffen en grommen: Blaffen en grommen naar andere honden (laat staan mensen) is dominant gedrag. Dit dient te worden afgeleerd, bijvoorbeeld met een stemcommando of door de aandacht af te leiden met snoepjes of een rammelend voorwerp zoals een sleutelbos.
  • Trekken aan de lijn is eveneens ongewenst gedrag. Gelukkig is dit gedrag vaak gemakkelijk af te leren, zie daarvoor het artikel “je hond netjes naast je laten lopen aan de lijn“. Uiteraard dient je hond wel de ruimte te hebben om even rustig zijn behoefte te doen en af en toe rond te kunnen snuffelen.
  • Opspringen tegen andere mensen mag nooit toegestaan worden. Uit blijdschap kunnen honden nog wel eens enthousiast opspringen. Sommige mensen zullen dit leuk vinden, maar lang niet iedereen is hiervan gecharmeerd. Wees daarom duidelijk dat dit alleen mag wanneer er duidelijk toe wordt uitgenodigd door de persoon.
  • Dominantie tonen tijdens spelen met andere honden: Ook in dit geval is het tonen van dominantie een no-go. Straf dominant gedrag direct af. Dit verkleint de kans dat de honden met elkaar in gevecht raken. Dominant gedrag is bijvoorbeeld gedrag waarbij je hond aangeeft zich boven de andere hond bevinden (soms letterlijk door erop te springen, soms door een poot op zijn rug te leggen) of ander gedrag waarmee dominantie getoond wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.