Voorkom uitdroging bij je kat

Katten hebben voldoende water nodig om te kunnen leven. Net als bij mensen bestaat het lichaam voor een groot deel uit water. Om de vochthuishouding op het juiste niveau te houden is voldoende water drinken daarom van groot belang.

Hoeveel water drinkt een kat?

Niet ieder dier drinkt even veel. Verschillende factoren hebben invloed. Zo drinkt niet ieder ras en ieder type kat even veel en lusten zeer actieve katten meer water dan rustige huiskatten. Warm weer zorgt er ook voor dat meer drinken noodzakelijk is. Tot slot is het type voeding van grote invloed op de hoeveelheid water die het dier nodig heeft. Zachte voeding bevat uit zichzelf al meer vocht dan droge brokken. Katten die voornamelijk droogvoer eten zullen om die reden ook meer moeten drinken.

Gelukkig zal een gezonde kat altijd voldoende drinken. Wanneer dorst optreed wordt dit gevoel beantwoord door te drinken. Zorg daarom dat er altijd meer dan voldoende water klaarstaat voor je huisdier. In principe moet je kat onbeperkt kunnen drinken. Zorg er daarnaast voor dat de drinkbak altijd schoon is zodat het water altijd lekker fris is.

Uitdroging bij katten

Net als mensen kan een kat uitdrogen wanneer hij niet voldoende water drinkt. Dit is een grote bedreiging van de gezondheid en kan zelfs levensgevaarlijk zijn voor het dier.

Het vaststellen van uitdroging bij katten is gelukkig vrij gemakkelijk voor de dierenarts. Hiervoor wordt met de vinger kort op de huid gedrukt. Wanneer de huid direct weer strak komt te staan is er niets aan de hand. Bij uitdrogingsverschijnselen zal de huid niet direct weer terugveren. Bij zeer ernstige uitdroging kunnen de ogen daarnaast dieper in de oogkas komen te liggen.

Bij verdenking van uitdroging is het altijd verstandig direct de dierenarts te raadplegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.