Veranderend gedrag bij je chinchilla kan duiden op een zwangerschap. Vaak vertonen chinchilla’s wanneer ze in verwachting zijn andere eetgewoonten en worden zwaarder, doen ze minder aardig tegen het mannetje en slapen ze ineens op hun zij.
Cyclus en zwanger worden
De cyclus van vrouwelijke chinchilla’s duurt ongeveer 28 tot 35 dagen. Dit is de periode dat ze gedekt kan worden en zwanger kan raken. Dit gebeurt meestal wanneer de dieren actief zijn, veelal in de avond of nacht. Vaak zul je hiervan de ochtend daarna bewijs vinden in de kooi: een wasachtige “dekprop” is dan in de kooi te vinden. Indien je deze vindt is de kans groot dat ze zwanger is geraakt. Chinchilla’s zijn ongeveer 110 dagen in verwachting voordat de jongen geboren worden.
Verzorging zwangere chinchilla
Wanneer je chinchilla zwanger geraakt is, is het belangrijk het knaagdier extra goed te verzorgen. Leg extra hooi, pellets en water in de kooi. Zorg er ook voor dat ze gedurende de zwangerschap extra vitamines en kalk krijgt. Zorg er daarnaast voor dat ze voldoende rust krijgt. Pak het dier alleen op wanneer dit nodig is en voorkom stress.
Verder is het verstandig de indeling van de kooi aan te passen. Haal zware objecten die op de aankomende jongen kunnen vallen uit het hok en zorg dat het gaas dicht genoeg is zodat de jongen niet kunnen ontsnappen of met hun pootjes in gaas op de bodem kunnen komen te zitten. Voldoende beschutting is ook belangrijk, zorg dat een huisje in het hok aanwezig is. Haal het looprad uit het hok, hier kunnen de jongen zich aan blesseren.
Maak vlak voor de bevalling het hok nog eens schoon zodat de jongen in een schone omgeving geboren worden. Daarnaast zal je na de geboorte de diertjes wat rust moeten gunnen; het schoonmaken van het hok kan dan even niet.
Bevalling en geboorte
Ongeveer een half uur voordat de jongen geboren worden zal het vrouwtje weeën krijgen. Vanwege de pijn zal het dier kreunende geluiden maken en beschutting zoeken in een hoekje van de kooi of het huisje. Daarnaast zal ze zich uitstrekken om de bevalling te vergemakkelijken.
Grijp tijdens de bevalling niet in. Wanneer je de chinchilla stoort tijdens de bevalling, kan deze langer duren. Dit kan gevaarlijk zijn, voorkom daarom stress bij het dier. Duurt de bevalling erg lang of lijkt er geen jong uit te komen? Raadpleeg in dat geval een dierenarts, er kan wat mis zijn.
Een chinchilla krijgt per nestje meestal tussen de één en drie jongen. Het vrouwtje trekt ze er zelf één voor één voorzichtig met haar tanden uit. Wanneer het jong geboren is, likt ze het schoon. Met een zacht beetje controleert de moeder-chinchilla of de zojuist geboren baby chinchilla piept en beweegt, en dus leeft. Het vruchtvlies en de nageboorte eet de moeder vervolgens op.
Eerste dagen jonge chinchilla’s
Wanneer de jongen geboren zijn kruipen ze bij de moeder onder de buik voor de voeding. Ze maken zachte piepgeluidjes. Gedurende de eerste dagen raken de jongen een paar gram aan gewicht kwijt. Dit is normaal, maar dient na een paar dagen wel te veranderen in een gewichtstoename. Ze dienen dan ongeveer 3 a 4 gram per dag aan te komen. Weeg de jongen geregeld (bij voorkeur dagelijks) om de gewichtsontwikkeling in de gaten te houden. Komen ze niet snel genoeg aan? Geef dan zelf extra voeding.
Na twaalf weken zijn de jongen oud genoeg om de moeder te verlaten. Ze hebben dan voldoende tijd gehad om te wennen aan andere chinchilla’s en gesocialiseerd te zijn. Na vier maanden is het belangrijk mannetjes van vrouwtjes te scheiden. De knaagdieren zijn van geslachtsrijp en zullen wanneer ze niet gescheiden worden opnieuw gaan paren.