In Apenheul is een roodkruinmangabey geboren. En dat is bijzonder, want Apenheul is de enige dierentuin in Nederland waar deze apensoort te zien is. Wereldwijd leven er nog geen 80 roodkruinmangabeys in zo’n 20 dierentuinen. Daarvan zijn er met de komst van dit kleintje zeven in het Apeldoornse apenpark te zien. Het geslacht van het jong is nog onbekend.
Kwetsbare aap
De geboorte van de kleine roodkruinmangabey is erg welkom. Deze apen hebben namelijk een kwetsbare positie in het wild. Ze leven in de regenwouden, moerasbossen en mangrovebossen van West-Afrika. Daar verdwijnen grote stukken van hun leefgebied door illegale houtkap. Bovendien wordt er op roodkruinmangabeys gejaagd. De Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor roodkruinmangabeys. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden dierentuinen een reservepopulatie roodkruinmangabeys in stand.
De groep in Apenheul
In 2016 verhuisden de eerste roodkruinmangabeys vanuit een andere dierentuin naar Apenheul: één mannetje en drie vrouwtjes. In de loop van 2017 werden de eerste twee gezonde kinderen geboren. Inmiddels is ook het derde vrouwtje, Michelle, moeder geworden. De kersverse moeder en haar kind zijn al voor bezoekers te zien. De roodkruinmangabeys zijn te herkennen aan de roestrode bovenkant van hun hoofd, waaraan ze hun naam te danken hebben. Ook kenmerkend zijn de spierwitte oogleden van roodkruinmangabeys. Hierdoor worden zij ook wel “de aap met vier ogen” genoemd.
Vruchtbaar seizoen
Met opnieuw een geboorte, is het een enorm vruchtbaar seizoen voor Apenheul. Eind mei werden er nog een bonobo en een Hanuman langoer geboren. In april was er sprake van een heuse babyboom bij de ringstaartmaki’s, met maar liefst 8 jongen. En nog meer babyvreugde: ook bij de doodshoofdapen is een ware geboortegolf gaande, waarbij al meer dan tien baby’s geboren zijn.