Je hond kun je niet zomaar overal mee naartoe nemen op vakantie. Ieder land heeft zijn eigen regelgeving en daarnaast zijn er een aantal voorwaarden waaraan je hond moet voldoen. Zo dient het dier altijd gechipt te zijn en een EU-dierenpaspoort te hebben. Maar daarmee ben je er nog niet, inentingen en bepaalde gezondheidstests zijn vaak door het land van bestemming eveneens verplicht. Maar daarmee ben je er nog niet. Heb je er bijvoorbeeld bij stil gestaan dat niet elk hondenras zomaar in ieder land welkom is?
Ga je op vakantie en neem je je trouwe viervoeter met je mee? Lees dan de tips en aandachtspunten in dit artikel goed door!
Controleer of het hondenras welkom is
Misschien wel het allerbelangrijkste, controleer als eerst of je hond wel mee mag naar je gekozen bestemming. Verschillende landen stellen strenge eisen aan bepaalde “gevaarlijke hondenrassen” of weren bepaalde rassen zelfs helemaal. Welke rassen precies gezien worden als “gevaarlijk” verschilt per land en ook de invulling van de extra eisen verschillen per land. Onderzoek daarom goed of jouw ras zondermeer welkom is, dat daar aanvullende voorbereiding voor nodig is of dat je hond sowieso niet welkom is.
Inentingen, vaccinaties en medische controle
Afhankelijk van het vakantieland kunnen uitgebreide voorwaarden gesteld worden aan de gezondheid van een dier. Zo is een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. Afhankelijk van de reisbestemming kan het zijn dat een aanvullende bloedtest ook nodig is. Een aantal landen heeft een behandeling tegen wormen verplicht gesteld. Zaak is dus altijd goed te achterhalen welke regelgeving voor jouw bestemming van toepassing is en hier zorgvuldig mee om te gaan.
Frankrijk
Wanneer je naar Frankrijk op vakantie gaat kunnen bepaalde honden niet mee. In Frankrijk is het voor de American Stafford, de Tosa en de Rottweiler verplicht eerst een Franse hondencursus te volgen. Daarnaast moet de hond een gedragstest afleggen om goed gedrag te bewijzen. Deze regelgeving is zo streng dat het vrij onmogelijk wordt je hond mee te nemen op vakantie naar dit land. Wanneer je hond van deze rassen (of zelfs een kruising van één van deze rassen) geen stamboom heeft, is het dier zelfs helemaal niet welkom in het land, zelfs niet met cursussen of trainingen.
Let op: deze regels gelden zelfs wanneer je alleen op doorreis bent via Frankrijk!
Andere Europese landen
Niet alleen Frankrijk heeft strenge regelgeving, ook Spanje beperkt de mogelijkheden voor dergelijke hondenrassen. Hieronder een aantal voorbeelden van opmerkelijke regelgeving in een aantal Europese landen:
- Denemarken: je moet kunnen aantonen dat je je hond al voor een bepaald moment had. Wanneer je dit kunt is het dier welkom, mits het kort aangelijnd en gemuilkorfd blijft.
- Duitsland: bepaalde rassen zijn niet langer dan vier weken welkom.
Win informatie in
Zoals je nu begrijpt kunnen de regels aardig streng zijn wanneer je je hond mee wilt nemen op vakantie of zelfs alleen op doorreis. Met sommige hondenrassen is het gewoonweg onmogelijk naar bepaalde landen te reizen. Controleer daarom voordat je je vakantie plant wat de regels zijn voor alle landen waar je doorheen wil gaan reizen om niet voor nare verrassingen te komen staan. Op de site van LICG staan alle invoereisen van de verschillende EU landen. Raadpleeg bij twijfel altijd controlerende instanties van de betreffende landen of de ambassade.