Wimpergekko, een bijzondere hagedisachtige!

De wimpergekko ziet er niet alleen mooi uit, het is een zeer actief beestje dat in de nachtelijke uurtjes actief is. Deze reptielen zijn ook nog eens ideaal te houden in een terrarium, gegarandeerd goed voor uren kijkplezier. De laatste jaren wordt de gekko steeds populairder, mede door de kleurslagen die tegenwoordig verkocht worden. Meer weten over deze bijzondere gekko? Lees snel verder!

  • Latijnse benaming: Rhacodactylus Ciliatus
  • Herkomst: Pacifisch gebied Nieuw Caledonië
  • Natuurlijk habitat: Matig subtropische en vochtige omgeving met volop vegetatie en schuilplaatsen
  • Afmetingen: maximaal 25 centimeter
  • Levensverwachting: 15 jaar (tot mogelijk 25 jaar)

Uiterlijk

De wimpergekko heeft deze naam natuurlijk niet vanwege zijn oren gekregen. Zijn naam heeft deze soort te danken aan de twee rijtjes van kleine stekeltjes boven de ogen, die wel een beetje op wimpers lijken. Ander kenmerk zijn de duidelijk zichtbare kammen van kleine stekeltjes aan beide kanten van de kop. Deze lopen via de de hals van het dier door in een dubbele rugkam aan beide zijden van de rug.

De kleurstelling van dit reptiel kan sterk verschillen. Er zijn varianten die grijs, groen of bruin zijn, maar ook opvallendere kleuren als oranje of geel komen voor. Tussen de kammen is het dier wat lichter van kleur of wijkt de kleur af van de rest van het lichaam.

Qua verhoudingen valt op dat de kop redelijk groot is in verhouding met de rest van het lichaam. De staart is dan weer vrij klein. Wimpergekko worden maximaal een centimeter of vijfentwintig groot. Leuk weetje: ze hebben vaste oogleden en kunnen dus niet knipperen met hun ogen!

Overige kenmerken

Wat gekko’s onderscheid van de meeste diersoorten is dat ze tegen gladde, verticale oppervlakten kunnen oplopen. De wimpergekko is hierop geen uitzondering en loopt zonder moeite zo omhoog. Om goed grip te behouden maken ze hierbij gebruik van “hectlamellen” die zich onder de teentjes bevinden.

De gemiddelde levensverwachting van deze reptielen is ongeveer 15 jaar, al spreken sommigen van een maximale leeftijd van maar liefst vijfentwintig jaar!

Leefgebied

Het natuurlijke leefgebied van de wimpergekko is erg beperkt. Je zult hem dus niet zomaar tegenkomen! Ze komen alleen nog voor op Nieuw Caledonië en zijn gewend aan het matig subtropisch klimaat wat hier heerst. De temperatuur is hier zelden anders dan 21 tot 25 graden Celsius. Op dit Oceanische eiland bestaat de vegetatie uit dichtbegroeide bossen, savanne’s met grasland en laaggewassen. Opvallend is dat deze gecko’s meetrekken met regenbuien/gebieden, waardoor ze tot de nomadische soorten behoren. In droge gebieden zul je ze dus niet aantreffen.

Voeding

Het dieet van deze gekkosoort bestaat uit zowel vlees als groenvoer; ze zijn dus omnivoor. Naast insecten en kleine(re) soortgenoten eten ze ook graag fruit en bloemen en planten. In hun natuurlijke leefomgeving worden ze weliswaar bedreigd, dit is niet te danken aan de (afwezigheid van) hun voedsel!

Met uitsterven bedreigd

Eerder werd gedacht dat deze diersoort was uitgestorven. Ze werden echter in 1994 herontdekt en kwamen sindsdien zelfs op meerdere kleine eilandjes rond Nieuw Caledonië voor. Natuurlijke vijanden zijn geen bedreiging voor deze gekko, ze staan zélf namelijk bovenaan de voedselketen. Het is de mens die een ernstige bedreiging vormt. Het veranderende landschap en vooral verdwijnen van leefgebied heeft ervoor gezorgd dat de natuurlijke populaties drastisch teruglopen. Mijnbouw en ontginning van de bossen hebben de populatie al schrikbarend doen afnemen en zijn de redenen dat er nu gevreesd moet worden voor het voortbestaan van deze diersoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.