Is een dolfijn een vis?

Zijn dolfijnen vissen? Een veelgestelde vraag waarop het antwoord nee is! Maar deze dieren leven toch in de zee, zwemmen onder water, hebben vinnen? Hoe kan een dier dat zo goed kan zwemmen geen vis zijn zul je denken? Dit komt doordat er een heel belangrijk verschil tussen vissen en dolfijnen bestaat. In dit artikel antwoord op deze vraag!

Dolfijn is geen vis, maar zoogdier

Dolfijnen zijn geen vissen, maar zoogdieren, net als mensen. Dit betekent dat dolfijnen op een aantal punten anders is dan een vis. Zoogdieren hebben namelijk een aantal kenmerken die vissen niet hebben. Hierdoor zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen vissen en dolfijnen te onderscheiden.

  • Dolfijnen zijn levendbarend, jongen groeien in de buik van moeder; vissen leggen eieren.
  • Dolfijnen hebben longen en dus lucht nodig voor de ademhaling; vissen “ademen” via hun kieuwen en halen zuurstof uit water.
  • Dolfijnen zijn warmbloedig, hebben een constante lichaamstemperatuur; vissen koudbloedig, de lichaamstemperatuur hangt af van het water waarin ze leven.

Voortplanting

Dat dolfijnen zoogdieren zijn is terug te zien in de manier waarop jongen ter wereld komen. Een jong dolfijntje groeit in de buik van de moeder, net als bij mensen. Dit is een belangrijk verschil met vissen, die leggen namelijk eieren waaruit de jongen vervolgens geboren worden. Dolfijnen leggen als zoogdier zijnde dus geen eieren, maar baren levende jongen die in de buik van de moeder gegroeid zijn. Wanneer ze geboren zijn drinken de jongen ook melk, ook een kenmerkende eigenschap van zoogdieren. Vissen doen dit niet, die kunnen direct voor zichzelf zorgen wanneer ze uit de eitjes komen.

Ademhaling

Een belangrijk verschil met vissen is de manier waarop dolfijnen adem halen. Waar vissen zuurstof uit water halen via hun kieuwen, hebben dolfijnen longen. Ze ademen dus net zoals een mens! Omdat ze zuurstof uit lucht halen moeten dolfijnen wel regelmatig boven water komen. Het ademen doen ze via het blaasgat dat zich boven op hun kop bevind. Dat is waarom je deze zoogdieren vaak even naar lucht ziet happen met hun hoofd boven water of volledig boven water ziet springen!

Lichaamstemperatuur

Dolfijnen zijn als zoogdier warmbloedig en hebben net als mensen een lichaamstemperatuur die altijd hetzelfde is. Een gezonde dolfijn heeft een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden. Bij vissen zit dit anders, die zijn koudbloedig. Daarbij is de lichaamstemperatuur afhankelijk van de omgeving waarin ze leven. Een vis in warmer water heeft een hogere lichaamstemperatuur dan wanneer hij in koud water zou leven.

Intelligente dieren: communiceren via geluid

Dolfijnen zijn niet alleen mooie dieren, ze zijn ook nog eens zeer intelligent! Zo produceren deze dieren geluiden om te communiceren met hun soortgenoten. Door middel van klikgeluiden en fluittonen waarschuwen ze hun soortgenoten bijvoorbeeld voor naderend gevaar! Ook zijn dolfijnen slim genoeg om gedrag aan te leren. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug bij de dolfijnenshows die voorheen veel te zien waren. Omdat ze zo slim zijn, vervelen de dieren zich echter ook snel. Daarom zijn we maar blij dat er steeds minder dolfijnen in gevangenschap te vinden zijn.

Evolutie

Dat komt doordat deze dieren door de evolutie zijn ontstaan uit landdieren, maar zich hebben aangepast aan leven in water. Miljoenen jaren geleden trokken de eerste vissoorten de zee uit en ontwikkelde zich tot landdieren. Vinnen maakten plaats voor pootjes, schubben veranderden ook. Ze ontwikkelde zich tot echte landdieren. Een aantal van deze landdieren is na verloop van tijd weer terug de zee in gegaan en hebben zich uiteindelijk ontwikkeld tot walvisachtigen, waaronder dolfijnen. Het lichaam, de organen en het skelet van de landdieren veranderde zodat de dieren weer in het water konden leven. Pootjes maakten plaats voor vinnen, maar vele kenmerken van zoogdieren bleven bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *