Heilige Birmaan

Met de Heilige Birmaan kies je voor een heel vriendelijk kattenras, die een duidelijke eigen mening kan hebben. Het beestje is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om grenzen te verleggen, waardoor een goede opvoeding essentieel is. Daarbij houdt het dier er absoluut niet van om alleen thuis te zijn, mede door het feit dat de kat veel aandacht nodig heeft. Mocht je vaak weg zijn, dan kun je voor twee katten kiezen. Het sociale karakter van dit kattenras maakt dat de Heilige Birmaan goed overweg kan met andere dieren. Daarbij is het een ideale kat voor gezinnen met kinderen.

Geschiedenis van dit kattenras

Een duidelijk verhaal over de geschiedenis van dit kattenras bestaat niet. Men denkt dat er vanuit Birma een kattenpaartje is meegenomen richting Frankrijk, waar de kat voor het eerst in Europa terechtkwam. Tijdens de zeereis van Birma naar Frankrijk zou de kater overleden zijn. Het verhaal gaat echter, dat het vrouwtje op dat moment al zwanger was. Een van de jongen uit dit nestje zou in 1926 op een show in Parijs tentoongesteld zijn. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zou een groot deel van dit kattenras overleden zijn, waarna aan de reconstructie van de katten is begonnen. Pas in 1966 werd de Heilige Birmaan echt erken door de Engelsen, een jaar later door de Fransen.

Uiterlijk

Er zijn verschillende opvallende kenmerken op te merken, bij het bestuderen van het uiterlijk van de Heilige Birmaan. Zo bestaat de vacht van dit kattenras vaak uit verschillende kleuren, zoals wit, lichtbruin, bruin en zwart. De vacht bestaat uit middellange haren. Ook opvallend zijn de prachtige helderblauwe ogen van de Heilige Birmaan. Het geven de kat z’n lieve, zachte uitstraling! Het dier is gelijkmatig gebouwd en behoorlijk massief. Met een gewicht van 4,5 tot 8 kilogram is het dier echter eenvoudig op schoot te tillen. Over het algemeen wordt dit kattenras gezien als een soort tussen een Perzisch en Siamees type kat.

Karakter van de Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een bijzonder sociaal dier. Niet alleen naar mensen toe, maar ook naar andere dieren! Mocht het de kat even te druk worden, dan zoekt het dier een plekje voor zichzelf. Naast het sociale karakter van de Heilige Birmaan kan het dier nieuwsgierig en enigszins brutaal zijn, als het grenzen probeert te verleggen. Voor beginnende katteneigenaren kan dit even wennen zijn. Door het dier op een consequente wijze op te voeden, worden deze kattenstreken al snel afgeleerd.

Verzorging van deze kattensoort

De middellange vacht van deze kattensoort maakt dat een goede verzorging hiervan essentieel is. Zorg dat de vacht regelmatig gekamd en geborsteld wordt, om vuil en klitten te verwijderen. Ook aaien kan helpen bij het verzorgen van de vacht! Door te aaien worden de losse haren uit de vacht verwijderd. Let ook goed op de lengte van de nagels van het beest. Als deze te lang lijken te worden, is het belangrijk om ze te knippen. Zo wordt voorkomen dat het dier te maken krijgt met pijn aan z’n benen of pootjes.

2 gedachten over “Heilige Birmaan

  • 7 februari 2019 om 14:31
   Permalink

   Een Heilige Birmaan kan net als andere (ras)katten een aanzienlijke leeftijd behalen. Hierin bestaan altijd uitschieters, de maximale leeftijd is dus niet zomaar aan te benoemen.
   Beter is het te kijken naar de gemiddelde leeftijd die deze dieren behalen. Voor een Heilige Birmaan ligt deze gemiddeld op zo’n vijftien tot twintig jaar. Of het dier deze leeftijd zonder problemen behaalt hangt natuurlijk wel van vele factoren af, waaronder:
   – de gezondheid van het dier
   – de genen (hoe goed is het dier gefokt? Was er aandacht voor genetische afwijkingen bij selectie van de moeder- en vaderkat?)
   – verzorging (aandacht voor inentingen, voeding, beweging etc.)
   – risico’s die de leefomgeving opleveren
   – etc.

   Tot slot komt er natuurlijk ook een dosis geluk bij kijken. Al bovenstaande factoren zijn geen garantie voor een lang leven van je Birmaan, ze vergroten de kans wel!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.