Siamees

siamees kattenras

De Siamees, ook wel ‘de Prins der kattenrassen’: een kattenras dat direct te herkennen is aan de bijzondere kleurstelling en elegante voorkomen. Maar niet alleen het uiterlijk heeft deze kat mee, ook hun karakter maakt van dit ras een populair huisdier. Alles weten over de Siamees? Lees dit artikel dan snel verder!


Algemeen | Herkomst / geschiedenis | Uiterlijke kenmerken | Karakter | Verzorging


Algemeen

De Siamees is een kattenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Siam (nu Thailand). Het ras is bekend om zijn lange, slanke bouw, grote oren en smalle pootjes. Ook de vachtkleur is uniek, met donkerder gekleurde pootjes, staart, hoofd en oren en een lichter gekleurde vacht op de rest van het lichaam. Het zijn intelligente en nieuwsgierige katten die dankzij dit karakter leuke huisdieren zijn.

De belangrijkste raskenmerken van Siamezen:

HerkomstSiam (tegenwoordig Thailand)
Groottemedium tot groot
Gewicht2,5-5 kg
Schofthoogte25-30 cm
Lengte30-40 cm
VachtkleurDonker lichaam met lichtere punten (Seal point):
donkerder kleuren op de poten, staart, hoofd en oren en lichter gekleurde vacht op de rest van het lichaam.
Type vachtKort, fijn, zacht en glanzend
Ogengroot, ovaalvormig, meestal blauw
KarakterIntelligent, sociaal, nieuwsgierig, vocaal, energiek en actief. Worden graag regelmatig uitgedaagd met spel en oefening om zo mentaal gestimuleerd te worden. Ze zijn ook zeer sociaal en hechten zich sterk aan hun baasje.
Levensverwachting10-12 jaar
Gezondheid problemenHeupdysplasie, luchtwegaandoeningen, overgevoeligheid
ActiviteitsniveauHoog
VerzorgingRegelmatig borstelen, regelmatig spelen en bewegen

Herkomst / geschiedenis

De Siamees is een kattenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Siam, wat nu Thailand is. Het ras is al duizenden jaren bekend in de regio, en de eerste Siamezen werden waarschijnlijk gefokt in de tempels van Siam, waar ze werden gehouden als heilige dieren en als geschenken aan belangrijke gasten werden gegeven.

De Siamees werd in Europa voor het eerst geïntroduceerd in de 19e eeuw, toen een paar Siamees-kittens werden gegeven aan de Engelse koningin Victoria. Het ras werd snel populair in Europa en de Verenigde Staten, zo populair zelfs dat tegen het midden van de 20e eeuw het een van de meest populaire kattenrassen ter wereld was.

Tegenwoordig zijn Siamezen nog steeds een populaire keuze bij mensen die op zoek zijn naar een liefdevolle metgezel.

Uiterlijke kenmerken

Siamezen zijn middelgrote tot grote katten, met een gemiddelde schofthoogte van 25-30 cm en een gewicht van 3-5 kg voor volwassen dieren. Ze zijn lang en slank gebouwd en hebben een relatief klein hoofd in verhouding tot hun lichaam. De pootjes zijn relatief klein en smal.

De vacht van een Siamees is kort en glanzend en het ras staat bekend om zijn unieke vachtkleur. Deze heeft donkere kleuren op de poten, staart, hoofd en oren, waar de rest van de vacht lichter gekleurd is. De kleurstelling mag verschillende kleuren en patroontjes hebben, zoals seal point, blue point, chocolate point, lilac point en red point.

De ogen van een Siamees zijn groot en ovaal en hebben meestal een blauwe kleur. Deze springen er daardoor echt uit en zijn bijzonder mooi om te zien. Verder staat het ras bekend om zijn lange, slanke neus en kin en de puntige oren.

Karakter

Siamezen zijn intelligent en nieuwsgierig, dit zie je terug in hun gedrag. Ze worden graag fysiek en mentaal uitgedaagd, bijvoorbeeld door lekker met ze te spelen. Doe je dit niet, dan gaan ze zich al snel vervelen.

Naast hun actieve karakter staan ze vooral bekend om hun loyale en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze trekken sterk naar hun baasje toe, houden van aandacht en zijn er dol op om geknuffeld en aangehaald te worden.

Maar.. hun intelligentie en nieuwsgierigheid zorgt ook voor koppigheid! Siamezen laten zich niet graag zeggen wat ze moeten doen en kiezen het liefst hun eigen weg. Ze doen wat ze willen, zeker wanneer ze niet voldoende aandacht krijgen. Het is daarom belangrijk om ze te trainen, maar vooral ook duidelijke grenzen te stellen. Ze houden ervan lekker te spelen en te klimmen, zorg er dus voor dat je huis veilig is voor je Siamees! Maak tijd vrij om met het dier te spelen en maak van je huis een veilige speelomgeving. Ze spelen graag met allerlei soorten speeltjes, zoals balletjes, muisjes en touwtjes.

Ben je op zoek naar een gezellig en aanhankelijk huisdier dat je aandacht waardeert, dan kan een Siamees een geweldige keuze zijn!

Verzorging

Siamezen vragen niet een heel intensieve of bijzondere verzorging. De vacht is gemakkelijk in conditie te houden door deze af en toe te borstelen. Verder zorg je natuurlijk altijd voor de belangrijkste levensbehoeften: voldoende en juiste voeding en altijd vers water. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten die algemeen gelden bij katten:

Voeding

Kies voor een evenwichtig dieet met hoogwaardig, kat-specifieke voeding. Siamezen zijn actief en hebben daardoor voeding nodig die meer eiwitten en vet bevat. Let dus goed op de samenstelling van het voer dat je aan je kat geeft.

Water

Zorg ervoor dat je kat altijd beschikking heeft over voldoende vers water om te drinken. Doordat Siamezen actief zijn zullen ze over het algemeen ook wat meer drinken. Let erop dus op dat er altijd vers (!) water staat.

Vachtverzorging

De korte, glanzende vacht is vrij makkelijk te onderhouden. Borstel de vacht wekelijks met een zachte borstel of kam om vuil te verwijderen en om de vacht glanzend te houden. Was de vacht alleen als dat nodig is. Te veel wassen zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën in de vacht verdwijnen.

Inentingen

Tijdig vaccineren is belangrijk, zorg ervoor dat het dier ingeënt wordt volgens het schema dat is opgesteld door je dierenarts. Dit helpt om je kat te beschermen tegen ziektes en infecties. Daarnaast zijn specifieke entingen verplicht voor opvang tijdens vakanties in een pension. Overleg daarom zeker tijdig je vakantieplannen met de dierenarts.

Sterilisatie/castratie

Overweeg om je Siamees te laten steriliseren of castreren. Zo voorkom je dat het dier zich ongewenst voortplant, maar castreren/steriliseren doe je ook zeker om gedragsproblemen te voorkomen.