Is mijn goudvis zwanger? Of kan dat niet?

Goudvissen kunnen er anders uit gaan zien. Maar betekent dit dat de goudvis zwanger is? Of ligt dit anders? En waaraan is een goudvis die in verwachting is te herkennen?

Hoewel er verschillende vissoorten zijn die levende vissen baren, leggen vrouwelijke goudvissen eieren (kuit) waar de guppen uit komen. Het leggen van de eitjes heet “kuit schieten”. Nadat de eitjes gelegd zijn bevrucht een mannetjes goudvis de eitjes. De bevruchting vindt dus niet in de vis plaats, maar daarbuiten. Een goudvis is dus ook niet echt zwanger, maar legt eitjes.

“Zwangere” goudvis herkennen

Een zwangere goudvis voldoet aan een aantal kenmerken waaruit zwangerschap kan blijken. Ten eerste wordt het vrouwtje dikker dan normaal. Dit komt doordat er zich eitjes vormen in de buik. Een tweede verandering die je kunt opmerken is het gedrag dat je goudvis vertoont. Waar een goudvis in normale conditie rustig rondzwemt, zal een zwangere goudvis onrustigere zijn en veel heen en weer zwemmen.

Hoe lang is een goudvis zwanger

Omdat de goudvis eitjes legt en geen levendbarende vis is, kunnen we niet spreken van een draagtijd. Nadat de eitjes gelegd zijn, is het afhankelijk van de temperatuur van het water hoelang het duurt voor ze uitkomen. Bij een watertemperatuur van 21 graden duurt het ongeveer vier dagen voordat de eitjes uitkomen. Bij een watertemperatuur van 18 graden kan dit tot een week duren.

Sluierstaart goudvis

Een van de populairste goudvissoorten is de sluierstaart. Net als bij andere soorten goudvissen legt ook deze soort eitjes die vervolgens bevrucht kunnen worden. Er is dus niet direct een verschil tussen deze soort en andere soorten.

Voortplanting onwaarschijnlijk in vissenkom of aquarium

Het komt niet vaak voor dat goudvissen in een aquarium of een vissenkom jonkies krijgen. Voor het leggen van de eitjes en de bevruchting zijn waterplanten nodig waarin de vissen zich kunnen verstoppen en waarin het kuit veilig ligt. Daarnaast eten de volwassen vissen het kuit op indien ze niet uit het aquarium gehaald worden. Een vissenkom of aquarium hebben dus niet de ideale omstandigheden die wel nodig zijn. Het is dus hoogstonwaarschijnlijk dat goudvissen in een vissenkom of aquarium zich voortplanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.