Rotspython

De rotspython is op de netpython (Python Reticulatus) na de grootste pythonsoort die er bestaat. Een volwassen dame kan al gauw een lengte bereiken van meer dan 6 meter en zelfs 7 meter is geen uitzondering. Mannetjes kunnen een lengte van 4,8 meter tot wel 6 meter worden.

Natuurlijke leefomgeving

Rotsslangen komen voor in heel Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze leven op de savannen, graslanden en rotsgebieden in de buurt van water. In het wild blijft de rotspython in de buurt van water en tijdens de Afrikaanse droge seizoenen is het dier sluimerend en zal zich vaak verstoppen in verlaten holen. Doordat het dier lange tijd bedreigd is geweest door o.a. de leer industrie is het wereldwijd beschermd en heeft het een Cites bescherming. Hierdoor is de toekomst van deze pythonsoort hopelijk veiliggesteld in het wild.

  • Engelse naam: African rock Python
  • Latijnse naam: Python Sebae
  • Lengte: 7m (vrouwelijk), 6m (mannelijk)
  • Herkomst: Geheel Afrika ten zuiden van de Sahara
  • Habitat: Savannen en grasland en rots gebieden en in de buurt van water

Voeding

Jongere dieren eten ratten en kleinere knaagdieren tot konijnen. De rotspython wordt erg groot en is erg vraatzuchtig zodat prooien al snel te klein worden en prooien zoals antilopen, krokodillen, gazelles, geiten, en biggen nodig zijn. Ook mensen kunnen als prooi worden gezien.

voortplanting

De paring gebeurd in de wintermaanden, tijdens de lente legt de moeder ongeveer 100 eieren die ze gedurende 2 tot 3 maanden bebroed en agressief zal verdedigen. Als de jongen uitkomen zullen de jongen al gauw een lengte hebben van ongeveer 50 tot 60 cm.

Dodelijke wurgslang

De rotspython is een wurgslang die de prooi door enorme wurgkracht dood. De python besluipt zijn prooi en ook is het in staat te wachten tot er een prooi langskomt, waarna een flitsende aanval, vlijmscherpe tanden en een enorme wurgkracht worden gecombineerd om de prooi te doden.

Rotspython als huisdier

In gevangenschap word er goede na-kweken aangeboden op o.a. beurzen. Veel ervaren houders van grote wurgslangen zullen kiezen voor een tijger/Birmese python omdat de kleuren mooier en wat lichter zijn dan de donkere kleuren van de rotspython. Maar ook is de tijgerpython wat rustiger en minder defensief van karakter behalve als er voer in de buurt is natuurlijk. De rotspython is erg vraatzuchtig en erg agressief, wat vaak nare bijtwonden kan veroorzaken waarbij een medische behandeling niet is uitgesloten! Hierdoor is het houden van een rotspython een erg riskante onderneming en is gevaar voor u zelf en voor uw omgeving niet geheel uit te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *