Afrikaanse doornstaartagame

  • Engelse naam: Spiny-tailed lizard, Dabb lizard
  • Latijnse naam: Uromastyx acanthinura
  • Herkomst: noordelijk Afrika
  • Habitat: droge steppengebieden, halfwoestijn en delen van de Sahara
  • Voedsel: Jonge dieren eten graag insecten o.a. krekels sprinkhanen, oudere dieren zijn hoofdzakelijk vegetarisch en voeden zich hoofdzakelijk met bladeren, bloemen en fruit.

Deze tot ongeveer 65 cm wordende hagedis ziet er grof en robuust uit met een dikke platte staart die getooid is met flinke stekels en is een flinke verschijning die graag zich opwarmt in de zon. Hierdoor wordt ook in de behoefte van UV-B voorzien. Bij dreiging of afkoeling zal de agame graag zich terugtrekken in holen en gaten. Volwassen dieren zullen niet actief gaan jagen op prooien, maar doen zich bij tijd en wijle nog wel tegoed aan zich zelf aandienende insecten.

Doornstaatagame als huisdier

In gevangenschap is een zeer ruim terrarium een must en de temperatuur mag overdag rond de 32 graden Celsius zitten of zelfs er iets overheen (onder de warmtespot mag het zelfs 50 graden Celsius zijn) maar ook moeten er in het terrarium koelere delen aanwezig zijn om zich aan de warmte te kunnen onttrekken. In de nacht mag de temperatuur teruglopen naar 22 tot 25 graden. In gevangenschap kunnen volwassen dieren zeer aangenaam en rustig gedrag vertonen wat uiteraard geen garantie is. Dieren hebben ieder een eigen karakter en stressfactoren spelen hierbij een grote rol.

Na 3 jaar zijn de dieren vaak geslachtsrijp en de mannetjes zullen gaan kopknikken om vrouwen te lokken en om andere mannetjes te verjagen. In een terrarium is het niet aan te raden om 2 mannetjes te plaatsen zoals bij de meeste hagedisachtigen. Mannen kunnen onderling veel schade aanrichten en meestal is de afloop dodelijk voor tenminste 1 van de 2 dieren. Het kweken van deze dieren is verre van makkelijk en vereist heel wat kennis en expertise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *