Aanschaffen van een reptiel

Reptielen hebben op veel mensen een aantrekkingskracht. Ze zijn mooi om te zien door het vaak exotische uiterlijk en daarom leuk om naar te kijken. Echter, het houden van een reptiel als huisdier is niet zo gemakkelijk als het hebben van een hond of kat. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je daadwerkelijk een reptiel gaat kopen.

Reptiel als huisdier

Wanneer je besluit deze uitzonderlijke diersoort als huisdier te gaan houden, zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. Er zijn net wat meer haken en ogen aan het houden van reptielen dan aan het hebben van een doorsnee huisdier.

  • Verzorgen van reptielen kost veel tijd en vergt specialistische kennis
  • Reptielen zijn eigenwijs en lastig tot niet opvoedbaar
  • Voeding is anders, veel reptielen eten levende dieren
  • De leefomgeving vergt investering: er is ruimte nodig en klimaatregeling is belangrijk. Denk ook zeker aan maatregelen om ontsnappen te voorkomen.

Koop dus zeker niet zomaar een slang, kameleon of hagedis als huisdier, maar overweeg de volgende aandachtspunten goed:

Verzorging

Het verzorgen van reptielen vergt kennis van zaken. Verdiep je om deze reden nog voor je daadwerkelijk een reptiel aanschaft goed in de verzorging van het dier. Raadpleeg verschillende bronnen en laat je goed informeren door een gespecialiseerde winkelmedewerker.

Het schoonhouden, onderhouden en verzorgen van een reptiel in een terrarium kost al snel een uur per dag, per terrarium.

Gedrag van reptielen

De meeste reptielsoorten zijn niet op te voeden en doen lekker waar ze zelf zin in hebben. Veel reptielen blijven dan ook wilde dieren die niet doen wat jij wilt wanneer jij het wilt. Ze zijn niet af te richten en tam te maken. Kies een reptiel dan ook niet als knuffeldier of als dier waar je kinderen leuk mee kunnen spelen. Probeer het dier zelf ook zo min mogelijk aan te raken, dit is beter voor zowel jou als voor het dier.

Voeding

De voeding van reptielen is ook een punt waar goed bij stilgestaan dient te worden. De meeste reptielen eten prooidieren. Denk bijvoorbeeld aan insecten als krekels of sprinkhanen. Echter, sommige reptielen vragen grotere dieren als voeding, bijvoorbeeld muizen, kuikentjes of zelfs konijnen. Voor veel mensen kan het voeden van een reptiel om die reden een onaangenaam aanzicht zijn, iets om zeker rekening mee te houden met de aanschaf.

Leefomgeving

De leefomgeving van reptielen dient ook zorgvuldig ingericht te worden. Zo zijn in sommige gevallen verwarmde hokken nodig of is juist een omgeving met water nodig. Daarnaast dient goed gedacht te worden aan veiligheid, ook voor jezelf. Sommige reptielen zijn gevaarlijk voor mensen en dienen dus goed opgesloten te leven. Een goed af te sluiten terrarium met afsluiting kan noodzakelijk zijn. Je wilt niet ’s nachts ineens een slang in je bed voelen kruipen!

Waar kun je het best een reptiel kopen?

Reptielen zijn te koop op verschillende manieren. De voorkeur heeft een reptielenspeciaalzaak, maar een particuliere kweker of een reptielenbeurs zijn ook opties. Bij particulieren dien je echter wel goed research te doen of je wel een goede kweker benaderd. Bij reptielenspeciaalzaken kun je ervanuit gaan dat je een gezond reptiel aanschaft en ontvang je vaak de beste informatie over het dier.

Kosten

Afhankelijk van het soort betaal je voor een reptiel al snel 100 tot enkele honderden euro’s. Voor zeldzame of minder voorkomende soorten kan de aanschaf echter (veel) duurder uitvallen. Naast de aanschafkosten van het dier zelf zal rekening gehouden moeten worden met aanzienlijke financiële investering voor het verblijf: een terrarium inrichten kost al snel honderden euro’s of meer. Verder zijn er stroomkosten voor verwarming en verlichting en dient rekening gehouden te worden met de inrichting. Medische zorg is meestal ook duurder dan voor gewone huisdieren. Niet iedere dierenarts heeft verstand van reptielen en een specialist is vaak duurder. Veel reptielen eten tot slot levend voer, wat in de meeste gevallen eveneens duurder is dan gemiddeld huisdierenvoer.

Koop geen beschermd retielsoort

Veel reptielsoorten mogen niet in huis gehouden worden omdat ze beschermd zijn. Reden kan zijn omdat ze gevaarlijk zijn, maar ook omdat de soort met uitsterven bedreigd wordt. Wilde dieren kunnen daarnaast moeilijk wennen aan leven in gevangenschap en zijn daardoor onvoorspelbaar en soms gevaarlijk. Let goed op dat je niet een dergelijke soort in huis neemt: dit is strafbaar en wordt als misdrijf gezien, met hoge boetes en strenge straffen voor overtreders als gevolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.